Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Φυσαλίδες

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Κνησμός της βουβωνικής χώρας

Ορισμός

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας, γνωστός επίσης ως μηριαία τριχοφυτία ή τριχοφυτία της βουβωνικής χώρας, είναι η μυκητιασική λοίμωξη της βουβωνικής χώρας.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Μυκητισιακή λοίμωξη – της βουβωνικής χώρας, λοίμωξη – μυκητισιακή – της βουβωνικής χώρας, κνησμός στη βουβωνική περιοχή, τριχοφυτία – στη βουβωνική χώρα, τριχοφυτία της βουβωνικής χώρας , μηριαία τριχοφυτίαση.


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου


Ο οργανισμός υπό φυσιολογικές συνθήκες, φιλοξενεί πλήθος βακτηριδίων και μυκήτων. Κάποια από αυτά είναι χρήσιμα για τον οργανισμό. Κάποια άλλα, με το ραγδαίο πολλαπλασιασμό τους, προκαλούν λοιμώξεις. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο κνησμός της βουβωνικής χώρας παρουσιάζεται όταν ένα συγκεκριμένο είδος μυκήτων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζετε στη βουβωνική περιοχή (το μέρος του σώματος που βρίσκεται μεταξύ της βάσης του μηρού και του κάτω σκέλους της κοιλιάς).

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες κι εφήβους. Αρκετά συχνά συνδυάζεται με τη δερματοφύτωση (“πόδι του αθλητή”) και τη τριχοφυτία. Ο μύκητας που προκαλεί τον κνησμό της βουβωνικής χώρας, ευδοκιμεί σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας μπορεί να προκληθεί με τη τριβή των ρούχων και την παρατεταμένη υγρασία / νωπότητα στη βουβωνική χώρα (όπως και με τον ιδρώτα).

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας μπορεί να είναι μεταδοτικός. Μεταδίδεται είτε απευθείας από άτομο σε άτομο με την απευθείας δερματική επαφή είτε φορώντας άπλυτα ρούχα. Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας συνήθως παραμένει στις πτυχές της άνω μοίρας του μηρού και δεν προσβάλλει το όσχεο ή το πέος. Τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο σοβαρός όσο άλλες τριχοφυτικές λοιμώξεις, αλλά παραμένει για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Ο κνησμός ίσως επεκταθεί και στον πρωκτό, προκαλώντας κνησμό σ’ αυτόν και δυσφορία.

Άλλες αιτίες πρόκλησης κνησμού στη βουβωνική χώρα περιλαμβάνουν:

 • Έκζεμα
 • Ψείρες στην ηβική χώρα
 • Χημικός ερεθισμός

Βλ. επίσης: κολπικός κνησμός


Συμπτώματα

 • Κνησμός στη βουβωνική χώρα, στις δερματικές πτυχές του μηρού ή στον πρωκτό
 • Ερυθρές, επηρμένες, φολιδωτές πετέχιες που μπορεί να μετατραπούν σε φυσαλίδες και να στάζουν. Οι πετέχιες συνήθως έχουν οξείες, ευδιάκριτες κορυφές, με ερυθρή άλω και φυσιολογικό χρώμα δέρματος στο κέντρο
 • Μη φυσιολογική χροιά του δέρματος (ανοικτή ή σκούρα)


Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις


Ο ιατρός θέτει συνήθως τη διάγνωση του κνησμού της βουβωνικής χώρας, βάση της εμφάνισης του δέρματος. Εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως δεν απαιτούνται. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις που χρήζουν τεκμηριωμένη διάγνωση, εκτελείται καλλιέργεια ή βιοψία της δερματικής βλάβης (για παράδειγμα ξύσμα δείγματος του δέρματος) προκειμένου να αναδειχθεί ο μύκητας που προκαλεί αυτόν τον κνησμό.


Θεραπεία

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας συνήθως ανταποκρίνεται στην αυτοφροντίδα, εντός μερικών εβδομάδων:

 • Διατηρείτε το δέρμα στεγνό και καθαρό
 • Μη φοράτε ρουχισμό που μπορεί να προκαλέσει τριβή κι ερεθισμό της περιοχής
 • Εφαρμόστε τοπικά αντιμυκητιακές ή αφυγραντικές πούδρες (χωρίς ιατρική συνταγή), όπως αυτές που περιέχουν ως ενεργό συστατικό τη μικοναζόλη, τη κλοτριμαζόλη ή τη τολναφτάτη.

Σοβαρές λοιμώξεις, συχνά υποτροπιάζουσες ή λοιμώξεις που διαρκούν πέρα των 2 εβδομάδων, απαιτούν περαιτέρω αγωγή από τον ιατρό σας. Συνταγή πιο ισχυρών φαρμακευτικών σκευασμάτων, προφανώς απαιτείται, όπως αυτών που περιέχουν κετοκοναζόλη ή τερμπιναφίνη ή per os αντιμυκητιασιακά δισκία. Αντιβιοτική αγωγή χρήζει όταν επιπλέκεται στη μυκητισιακή λοίμωξη και βακτηριακή (όπως για παράδειγμα, λόγω εκδοράς της περιοχής).


Πρόγνωση

Ο κνησμός της βουβωνικής χώρας συνήθως ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη θεραπεία, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκούν για μακρές χρονικές περιόδους.


Επιπλοκές

 • Μόνιμη εξάλειψη της χροιάς του δέρματος στην περιοχή
 • Δευτεροπαθής βακηριακές λοιμώξεις του δέρματος
 • Παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής


Επικοινωνία με τον ιατρό σας

Καλέστε τον ιατρό σας αν ο κνησμός της βουβωνικής χώρας δεν υποχωρήσει, παρά την αντιμυκητισιακή αγωγή που έχετε ακολουθήσει εντός 2 εβδομάδων ή αν παρουσιάζετε κι άλλα συμπτώματα.


Πρόληψη
 • Διατηρείτε τη βουβωνική σας περιοχή, στεγνή και καθαρή
 • Μη φοράτε ρούχα που προκαλούν τριβή κι ερεθισμό της περιοχής. Αποφύγετε τα στενά και σκληρής υφής ρούχα
 • Φοράτε φαρδιά κι άνετα εσώρουχα
 • Πλένετε συχνά τον αθλητικό σας εξοπλισμό (ενδυμασία)
 • Μετά το μπάνιο, εφαρμόστε αντιμυκητιακές ή αφυγραντικές πούδρες αν υποπτεύεστε κνησμό της βουβωνικής χώρας.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.