Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Υπαισθησία - ελάττωση της αισθητικότητας του δέρματος

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Ισχιαλγία


Ορισμός

Ισχιαλγία είναι ο πόνος, η αδυναμία, το μούδιασμα ή το ‘μυρμήγκιασμα’ στο πόδι. Προκαλείται από τραυματισμό ή συμπίεση του ισχιακού νεύρου. Η ισχιαλγία είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας και όχι ασθένεια η ίδια.


Eναλλακτικοί ο ρισμοί

Νευροπάθεια – ισχιακό νεύρο, Δυσλειτουργία ισχιακού νεύρου


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Ισχιαλγία επέρχεται όταν υπάρξει μεγάλη πίεση ή κάκωση στο ισχιακό νεύρο. Αυτό το νεύρο ξεκινά από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης, περνάει πίσω από την άρθρωση του ισχίου (γλουτού), διατρέχει την πίσω πλευρά του μηρού, του γονάτου, της κνήμης (γάμπας) και της φτέρνας και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Στα συνήθη αίτια ισχιαλγίας περιλαμβάνονται:
 • Σύνδρομο απιοειδούς μυός (πόνος του στενού απιοειδούς μυός στους γλουτούς)
 • Διολίσθηση μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Εκφυλιστική δισκοπάθεια
 • Σπονδυλική στένωση
 • Κάκωση ή τραύμα της λεκάνης
 • Όγκοι


Συμπτώματα

Ο πόνος της ισχιαλγίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να είναι ελαφρό ‘μυρμήγκιασμα’, υπόκωφος πόνος ή κάψιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος είναι τόσο έντονος που ο ασθενής είναι ανίκανος να κινηθεί.

Ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στη μία πλευρά. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από οξύ πόνο σε ένα σημείο του ποδιού ή του ισχίου και από μούδιασμα στο υπόλοιπο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αισθητά επίσης στο πίσω μέρος της γάμπας ή στη φτέρνα. Το πόδι που έχει προσβληθεί μπορεί να παρουσιάσει μυϊκή αδυναμία.

Ο πόνος συχνά ξεκινά αργά. Ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να χειροτερέψει:
 • Με την ορθοστασία ή το κάθισμα
 • Τη νύχτα
 • Με το φτέρνισμα, τον βήχα ή το γέλιο
 • Με το σκύψιμο μπροστά ή με το βάδισμα, ειδικά αν προέρχεται από σπονδυλική στένωση


Ενδείξεις και εξετάσεις

Η ισχιαλγία μπορεί να εντοπιστεί με νευρολογική εξέταση των ποδιών από τον γιατρό. Μπορεί να υπάρχει μυϊκή αδυναμία στο γόνατο ή στην κίνηση του κάτω ποδιού, ή δυσκολία στην κάμψη του κάτω ποδιού προς τα μέσα ή προς τα κάτω. Τα ανακλαστικά δεν είναι φυσιολογικά ενώ η αντανακλαστική αντίδραση του αστράγαλου είναι αδύναμη ή απούσα. Ο πόνος στο πόδι μπορεί να επανεμφανιστεί αν ζητηθεί από τον ασθενή να σηκώσει στην ευθεία το πόδι του από το κρεβάτι της εξέτασης.

Οι εξετάσεις υπαγορεύονται από την πιθανολογούμενη αιτία της δυσλειτουργίας, σύμφωνα με το ιστορικό, τα συμπτώματα και τον τρόπο εξέλιξης των συμπτωμάτων. Μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορες αναλύσεις αίματος, ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και άλλα ειδικά τεστ.


Θεραπεία

Επειδή η ισχιαλγία αποτελεί σύμπτωμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος, πρέπει να εντοπισθεί και να θεραπευτεί η γενεσιουργός αιτία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία και η αποκατάσταση έρχεται φυσιολογικά.

Η συντηρητική αγωγή είναι η καλύτερη σε πολλές περιπτώσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα βήματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση της φλεγμονής.
 • Κάντε ζεστά ή κρύα επιθέματα στην περιοχή του πόνου. Δοκιμάστε πάγο τις πρώτες 48-72 ώρες και μετά θερμότητα.
 • Χρησιμοποιήστε παυσίπονα που δεν χρειάζονται συνταγή όπως η ιμπουπροφένη (Advil, Motrin IB) ή η ακεταμινοφένη (Tylenol).
 • Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξαπλώνετε στο πλάι με ελαφρά λυγισμένα γόνατα (εμβρυϊκή στάση) με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Αν συνηθίζετε να κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε την πίεση.

Αν τα μέτρα στο σπίτι δεν αποδώσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις για τη μείωση της φλεγμονής γύρω από το νεύρο. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν και άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου που συνδέεται με την ισχιαλγία.

Μπορεί επίσης να σας συστήσει φυσικοθεραπεία. Πρόσθετες θεραπείες εξαρτώνται από την ασθένεια που προκαλεί την ισχιαλγία.

Ο πόνος του νεύρου είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αν υποφέρετε από συνεχή πόνο, μπορεί να χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο ή ένα ειδικό στην αντιμετώπιση του πόνου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην ευρύτερη δυνατή γκάμα θεραπειών.


Πρόγνωση

Αν μπορεί να εντοπιστεί και να θεραπευτεί πλήρως η αιτία που προκαλεί την ισχιαλγία, είναι δυνατή η πλήρης αποκατάσταση. Το εύρος της ανικανότητας που μπορεί να προκαλέσει ποικίλλει από μηδενική ανικανότητα σε μερική ή ολική απώλεια της μυϊκής κίνησης ή αισθητικότητας. Ο πόνος του νεύρου μπορεί να είναι οξύς και να επιμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.


Επιπλοκές

• Μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας του ποδιού
• Μερική ή ολική απώλεια της αισθητικότητας του ποδιού
• Επαναλαμβανόμενος ή απαρατήρητος τραυματισμός του ποδιού
• Παρενέργειες από τα φάρμακα


Πότε να καλέσετε τον γιατρό σας


Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας αν παρουσιαστεί:
 • Ανεξήγητος πυρετός με πόνο στην πλάτη
 • Πόνος στην πλάτη μετά από δυνατό χτύπημα ή πτώση
 • Ερύθημα ή πρήξιμο στη σπονδυλική στήλη
 • Πόνος που διατρέχει τους μηρούς έως κάτω από το γόνατο
 • Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα στους γλουτούς, μηρούς, πόδια ή λεκάνη
 • Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή αίμα στα ούρα
 • Πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε ή σας ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Οξύς πόνος που δεν ανακουφίζεται σε καμία στάση
 • Ακράτεια ούρων ή κοπράνων

Καλέστε τον γιατρό σας επίσης αν:
 • Έχετε χάσει βάρος χωρίς να το επιδιώκετε
 • Χρησιμοποιείτε στεροειδή ή ενδοφλέβια φάρμακα
 • Έχετε νιώσει πόνο στην πλάτη στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικός και χειροτερεύει
 • Το επεισόδιο του πόνου στην πλάτη διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες

Αν εκδηλωθεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα αυτά, ο γιατρός σας θα ελέγξει προσεκτικά αν υπάρχει ένδειξη λοίμωξης (όπως μηνιγγίτιδα, απόστημα, ή λοίμωξη της ουρητικής οδού), ρήξη δίσκου, σπονδυλική στένωση, κήλη, καρκίνος, πέτρα στα νεφρά, επιδιδυμίτιδα (συστροφή των όρχεων), ή άλλο σοβαρό πρόβλημα.


Πρόληψη

Η πρόληψη ποικίλλει ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε τη βλάβη στον μυ. Αποφεύγετε να κάθεστε παρατεταμένα ή να ξαπλώνετε ασκώντας μεγάλη πίεση στους γλουτούς.


Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.