Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Ραγδαία αύξηση βάρους

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Ασκίτης


Ορισμός

Ο ασκίτης ορίζεται από τη μη φυσιολογική συσσώρευση υγρού στην περιτοναΐκή χώρα.


Περιγραφή

Οξύς ασκίτης μπορεί να εμφανισθεί ως επιπλοκή σε περίπτωση τραύματος, έλκους, σκωλικοειδίτιδας, φλεγμονής του εντέρου ή άλλου κυλινδρικού οργάνου (εκκολπωματίτιδα). Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί όταν τα εντερικά υγρά, τα χολικά ή τα παγκρεατικά υγρά ή βακτηρίδια εισβάλλουν ή προκαλέσουν φλεγμονή στη μαλακή διάφανη μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό της κοιλιάς. Ωστόσο, ο ασκίτης συχνότερα συνδέεται με ηπατοπάθειες και άλλες χρόνιες καταστάσεις.

Τύποι ασκίτη


Η κίρρωση του ήπατος, που είναι υπεύθυνη για το 80% των περιπτώσεων ασκίτη στις ΗΠΑ, προξενεί μια σειρά νοσογόνων αλλαγών που μειώνουν την ικανότητα των νεφρών να αποβάλλουν νάτριο με τα ούρα.

Ο παγκρεατικός ασκίτης αναπτύσσεται όταν μια κύστη που έχει παχιά, ινώδη τοιχώματα (ψευδοκύστη) σπάσει και επιτρέψει στα παγκρεατικά υγρά να εισβάλουν στην κοιλιακή κοιλότητα.

Ο χυλώδης ασκίτης χαρακτηρίζεται από τη γαλακτώδη εμφάνιση που προέρχεται από διαρροή λεμφαγγείων στην κοιλιακή κοιλότητα. Αν και ο χυλώδης ασκίτης προξενείτε μερικές φορές από τραύμα, χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, φυματίωση ή άλλη κοιλιακή μόλυνση, είναι συνήθως σύμπτωμα λεμφώματος ή άλλης μορφής καρκίνου.

Ο καρκίνος ευθύνεται για το 10% των περιπτώσεων ασκίτη στις ΗΠΑ. Είναι συνηθέστατα επακόλουθο μιας νόσου που προέρχεται από το περιτόναιο (περιτοναϊκή καρκινομάτωση) ή μεταστατικού καρκίνου από άλλο σημείο του σώματος.

Ο ενδοκρινής και ο νεφρικός ασκίτης είναι σπάνιες διαταραχές. Ο ενδοκρινής ασκίτης, μερικές φορές σύμπτωμα διαταραχής του ενδοκρινούς συστήματος, προσβάλλει και γυναίκες που κάνουν χρήση φαρμάκων γονιμότητας. Νεφρικός ασκίτης αναπτύσσεται όταν τα επίπεδα της λευκωματίνης στο αίμα πέσουν κάτω από το φυσιολογικό. Η λευκωματίνη είναι η σπουδαιότερη πρωτεΐνη στο πλάσμα του αίματος. Λειτουργεί για τη συγκράτηση υγρών εντός των αιμοφόρων αγγείων.Αιτίες

Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες στη δημιουργία ασκίτη εξαιτίας χρόνιας ηπατοπάθειας είναι:

• Χαμηλά επίπεδα λευκωματίνης στο αίμα που αλλάζουν τη πίεση που είναι αναγκαία για την πρόληψη της ανταλλαγής υγρών (οσμωτική πίεση). Αυτή η αλλαγή στην πίεση επιτρέπει στο υγρό να διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία.
• Αύξηση στην πίεση εντός των διακλαδώσεων της πυλαίας φλέβας που διατρέχουν το ήπαρ (πυλαία υπέρταση). Η πυλαία υπέρταση προκαλείται από τις ουλές που δημιουργεί η κίρρωση. Το αίμα που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει από το ήπαρ εξαιτίας της αυξημένης πίεσης, χύνεται στην κοιλιά και προκαλεί ασκίτη.

Άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία ασκίτη είναι:


• Ηπατίτιδα
• Καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια
• Φλεγμονή και ινώδης σκλήρυνση του σάκου που περικλείει την καρδιά (συσφικτική περικαρδίτιδα)

Άτομα που πάσχουν από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο αλλά δεν έχουν ηπατική ασθένεια ή πυλαία υπέρταση, σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν ασκίτη. Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μερικές φορές προκαλεί έντονο ασκίτη ενώ η φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) σπάνια προξενεί σημαντική συσσώρευση υγρού.


Συμπτώματα

Η μικρή ποσότητα υγρού στην κοιλιά συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Η μεγάλη συσσώρευση όμως μπορεί να προκαλέσει:

• Ραγδαία αύξηση βάρους
• Κοιλιακή δυσφορία και διόγκωση
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Πρήξιμο στους αστραγάλους

Διάγνωση

Το δέρμα είναι πολύ τεντωμένο όταν η κοιλιά περιέχει μεγάλες ποσότητες υγρού. Ο ομφαλός διογκώνεται ή είναι τελείως επίπεδος και όταν ο γιατρός ‘χτυπήσει’ την κοιλιά, παράγεται υπόκωφος ήχος. Το ασκιτικό υγρό μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση των λαγόνων.

Η φυσική εξέταση συνήθως δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να διακρίνει τον ασκίτη από την εγκυμοσύνη, τα εντερικά αέρια, την παχυσαρκία ή τους όγκους των ωοθηκών. Το κοιλιακό υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες υγρού. Η εργαστηριακή ανάλυση του υγρού με την εισαγωγή βελόνας στο κοιλιακό τοίχωμα (διαγνωστική παρακέντηση) μπορεί να βοηθήσει στη εξακρίβωση της συσσώρευσης.


Θεραπεία


Η κατάκλιση ελαχιστοποιεί την ποσότητα του αλατιού που απορροφούν τα νεφρά, γι’ αυτό η θεραπεία συνήθως ξεκινά με παραμονή στο κρεβάτι και δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Διουρητικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν αν η αρχική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική. Το βάρος και η παραγωγή ούρων των ασθενών που χρησιμοποιούν διουρητικά πρέπει να παρακολουθείται στενά για σημάδια:

• Mαζικής απώλειας αίματος ή υγρών (hypovolemia).
• Aσυνήθιστα υψηλής συγκέντρωσης αζωτούχων συστατικών στο αίμα (azotemia).
• Ανισορροπίας στο κάλιο.
• Υψηλής συγκέντρωσης νατρίου. Αν ο ασθενής καταναλώνει περισσότερο αλάτι από όσο μπορούν να αποβάλουν τα νεφρά, θα πρέπει να του χορηγηθούν μεγαλύτερες δόσεις διουρητικών.

Η μέτρια έως και μεγάλη συσσώρευση υγρών αντιμετωπίζεται με την παροχέτευση μεγάλης ποσότητας υγρού (ευρεία παρακέντηση) από την κοιλιά του ασθενή. Αυτή η διαδικασία είναι ασφαλέστερη από τη διουρητική αγωγή. Προξενεί λιγότερες επιπλοκές και απαιτεί συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Η ευρεία παρακέντηση αποτελεί επίσης την προτιμώμενη θεραπεία για τους μεγάλους ασκίτες. Τα διουρητικά μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν νέα συσσώρευση υγρών και η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται περιοδικά.


Εναλλακτική θεραπεία


Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, στοχευμένες στον περιορισμό λήψης αλατιού, θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας. Σε λιγότερο οξείες περιπτώσεις, φυσικά διουρητικά όπως το αγριοραδίκι (Taraxacum officinale) μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη πλεοναζόντων υγρών και στην παραγωγή καλίου. Οι πλούσιες σε κάλιο τροφές όπως το άπαχο γιαούρτι, το σκουμπρί, το πεπόνι και οι ψητές πατάτες βοηθούν στην εξισορρόπηση της λήψης πλεονάζοντος καλίου.


Πρόγνωση


Η πρόγνωση εξαρτάται από την αιτία δημιουργίας του ασκίτη. Ο καρκινωματικός ασκίτης έχει πολύ κακή πρόγνωση. Ωστόσο, ο περιορισμός στη λήψη αλατιού και τα διουρητικά μπορούν να ελέγξουν τον ασκίτη που προκαλείται από ηπατική ασθένεια, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η θεραπεία θα πρέπει επίσης να στοχεύει στην προϋπάρχουσα ασθένεια που προξενεί τον ασκίτη. Η κίρρωση του ήπατος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποχή από το αλκοόλ και σωστή δίαιτα. Οι νέες ιντερφερόνες μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας.Πρόληψη

Η αλλαγή στον τρόπο λήψης ή ο περιορισμός λήψης αλατιού μπορεί να εμποδίσει τον επαναλαμβανόμενο ασκίτη.


Οροι – κλειδιά


Παρακέντηση: Η απομάκρυνση υγρού από μια σωματική κοιλότητα με τη βοήθεια καθετήρα που εισάγεται από μια τομή στο δέρμα.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Φλεγμονώδης ασθένεια που επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις από αρθρίτιδα, δερματικό ερύθημα, αδυναμία και κόπωση.

Υπερηχογραφία: Ένα τεστ που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να μετρήσει τη ροή του αίματος. Ένα ειδικό εξάρτημα, με τη χρήση ζελέ, πιέζεται πάνω στο σώμα του ασθενή και οι εικόνες του ελεγχόμενου σημείου εμφανίζονται σε μια οθόνη.


Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.