Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Πόνος στο αριστερό μέρος της κοιλιάς

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Πρωκτίτιδα


Ορισμός

Η πρωκτίτιδα είναι φλεγμονή του ορθού που προκαλεί δυσφορία, αιμορραγία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκκρίσεις βλέννας ή πύου.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Φλεγμονή – ορθόν, Ορθοπρωκτική φλεγμονή


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια της πρωκτίτιδας είναι πολλά αλλά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:
 • Αυτοάνοση ασθένεια
 • Εισαγωγή επικίνδυνων αντικειμένων στον πρωκτό
 • Μη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια (STD)

H πρωκτίτιδα που οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια είναι συνήθης σε όσους επιδίδονται σε πρωκτική συνουσία. Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που προκαλούν πρωκτίτιδα είναι η γονόρροια, ο έρπης, τα χλαμύδια, το λεμφοκοκκίωμα και η αμοιβάδωση.
H πρωκτίτιδα που οφείλεται σε μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες δεν είναι τόσο συνηθισμένη. Κλασική περίπτωση τέτοιας μορφής λοίμωξης είναι εκείνη που παρουσιάζεται σε παιδιά και προκαλείται από τα ίδια βακτηρίδια που είναι υπεύθυνα για τον στρεπτόκοκκο του φάρυγγα.

Η αυτοάνοση πρωκτίτιδα συνδέεται με ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η ασθένεια του Crohn.
Η πρωκτίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, από ακτινοθεραπείες και από την εισαγωγή στον πρωκτό επικίνδυνων αντικειμένων.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
 • Αίμα στα κόπρανα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Πρωκτική αιμορραγία
 • Εκκρίσεις από τον πρωκτό, πύον
 • Πόνος στον πρωκτό ή δυσφορία
 • Τεινεσμός (επίμονη αίσθηση να αδειάσει το έντερο ασχέτως αν υπάρχουν κόπρανα)


Ενδείξεις και εξετάσειςΘεραπεία

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της υποκείμενης ασθένειας συνήθως θεραπεύει το πρόβλημα. Η πρωκτίτιδα από λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Κορτικοστεροειδή ή μεσαλαμίνη σε μορφή υποθέτων ανακουφίζουν τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας σε πάσχοντες από την ασθένεια του Crohn ή από ελκώδη κολίτιδα.


Πρόγνωση

Συνήθως η εξέλιξη είναι καλή με τη θεραπεία.


Επιπλοκές

 • Πρωκτικό συρίγγιο
 • Αναιμία
 • Πρωκτοκολπικό συρίγγιο (στις γυναίκες)
 • Σοβαρή αιμορραγία


Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν εμφανίζετε συμπτώματα πρωκτίτιδας.


Πρόληψη

Το ασφαλές σεξ μπορεί να προλάβει τη μετάδοση της ασθένειας κατά τη συνουσία.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.