Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Μειωμένη αίσθηση όσφρησης

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Διογκωμένοι Αδενοειδείς


Ορισμός

Οι διογκωμένοι αδενοειδείς (στην καθομιλουμένη είναι γνωστή ως «κρεατάκια») πρόκειται για διογκωμένο λεμφατικό ιστό στο οπίσθιο τμήμα της ρινικής χώρας. Ο ιστός είναι όμοιος με τον ιστό των αμυγδαλών.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Αδενοειδείς – διογκωμένοι.


Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Η διόγκωση των αδενοειδών, μπορεί να επέλθει ως φυσικό φαινόμενο(ακόμη και σε εμβρυϊκό στάδιο εντός της μήτρα της μητέρας) ή να αποτελέσει επακόλουθο χρόνιας φλεγμονής.Συμπτώματα

 • Κακοσμία αναπνοής
 • Σκασμένα χείλη
 • Ξηρότητα στόματος
 • Συχνές ωτικές λοιμώξεις
 • Διαλείπουσα άπνοια ύπνου
 • Αναπνοή δια της στοματικής οδού (ιδίως κατά τη διάρκεια του ύπνου)
 • Ανοικτή παραμονή της στοματικής οδού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (σε ακόμη πιο κρίσιμη απόφραξη)
 • Επίμονη ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή
 • Ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Ροχαλητό


Σημεία κι εξετάσεις

Ο ιατρός κατά τη φυσική εξέταση, δεν έχει οπτική εικόνα των αδενοειδών, μπορούν ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί με τη βοήθεια ενός ειδικού καθρέπτη ή με τη χρήση ευέλικτου ενδοσκοπίου που εισάγεται μέσω της ρίνης.

Μπορούν να διεξαχθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:
 • Ακτινογραφία (πλαγία όψη του φάρυγγα)
 • Μελέτη άπνοιας ύπνου (διεξάγεται μόνον σε σοβαρές περιπτώσεις)


Θεραπεία

Ο ασθενής οδηγείται σε χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών (αδενοειδεκτομή) προς αποφυγή επιπλοκών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται και οι ήδη υπάρχουσες επιπλοκές. Η αντιβιοτική αγωγή χορηγείται προς αντιμετώπιση φλεγμονής των αμυγδαλών, του αδενοειδούς και του συριγγώδους πόρου.


Πρόγνωση

Η πλήρης αποκατάσταση του ασθενούς, αποτελεί κανόνα.


Επιπλοκές

Οι διογκωμένοι αδενοειδείς μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως χρόνια ωτική λοίμωξη, άπνοια ύπνου, πνευμονική υπέρταση και αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια.


Επικοινωνία με τον ιατρό σας

Καλέστε τον ιατρό σας αν το παιδί σας παρουσιάσει ρινικές δυσκολίες αναπνοής ή άλλα συμπτώματα διογκωμένων αδενοειδών.


Πρόληψη

Η έγκαιρη αντιμετώπιση λοιμώξεων του φάρυγγα, ενδέχεται να αποτρέψει τη διόγκωση των αδενοειδών λόγω χρονίας λοίμωξης και φλεγμονής. Η αφαίρεση των αδενοειδών προλαμβάνει τη χρόνια απόφραξη των αεραγωγών.


Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.