Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Λευκές κολπικές εκκρίσεις

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες

Ορισμός

Η κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες (μύκητες που χρειάζονται σάκχαρα ή λίπη ως θρεπτικό υλικό), είναι η φλεγμονή του κόλπου, που τις περισσότερες φορές οφείλεται στο μύκητα Candida albicans.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Λοίμωξη από ζυμομύκητες – κολπική, κολπική καντιντίαση, μονιλιακή κολπίτιδα.


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου

Οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες. Ο Candida albicans είναι από τους πιο συχνούς μύκητες. Τα είδη Candida συνήθως ανευρίσκονται σε μικρό αριθμό στον κόλπο, στη στοματική κοιλότητα, στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο δέρμα. Η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική (δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα).

Ο Candida, καθώς και πλήθος άλλων μικροβίων και μικροοργανισμών, που βιώνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στον κόλπο, διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ τους. Ωστόσο, κάτω από ορισμένες συνθήκες του περιβάλλοντος που μπορεί να επικρατούν στον κόλπο, ευνοείται η ανάπτυξη του Candida albicans,
με αποτέλεσμα την πρόκληση λοίμωξης από ζυμομύκητες.

Παράγοντες για αποικισμό από Candida και νόσο αποτελούν:

 • Η χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία άλλων τύπων λοιμώξεων, που διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία μεταξύ των οργανισμών του κόλπου, με τη μείωση του αριθμού των προστατευτικών βακτηρίων.
 • Η εγκυμοσύνη, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η παχυσαρκία

Η κολπική καντιντίαση δεν αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Πάρα ταύτα, ένα μικρό ποσοστό ανδρών, παρουσιάζει συμπτώματα, όπως κνησμό ή ερύθημα του πέους, μετά από σεξουαλική επαφή με πάσχουσα σύντροφο.

Οι υποτροπιάζουσες κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, μπορεί και να αποτελούν σημείο άλλων παθολογικών καταστάσεων. Ακόμη, υπάρχει περίπτωση, άλλες κολπικές λοιμώξεις / φλεγμονές κι εκκρίσεις, να θεωρηθούν λαθεμένα ως κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες.

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που εμφανίζονται μετά το πέρας της αγωγής ή λοίμωξη από ζυμομύκητες που δεν ανταποκρίνεται σε καμία αγωγή, ίσως να αποτελεί πρώιμο σημείο λοίμωξης του ατόμου από HIV.


Συμπτώματα
 • Παθολογικό κολπικό έκκριμα (μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις)
 • o Κυμαίνεται από ελαφρώς ρευστό, λευκό έκκριμα έως παχύρρευστο, λευκό έκκριμα που σχηματίζει χονδρούς σβώλους σαν τυρί κότατζ (cottage)
 • Δυσπαρεύνια (επώδυνη συνουσία)
 • Άλγος κατά την ούρηση
 • Ερύθημα και οίδημα του αιδοίου
 • Κνησμός και καύσος του κόλπου και των χειλέων


Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις

Απαιτείται να γίνει γυναικολογική εξέταση, η οποία μπορεί να αναδείξει οίδημα (φλεγμονή) του δέρματος του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου. Ο ιατρός ίσως αποκαλύψει ξηρές, λευκόφαιες πλάκες στα κολπικά τοιχώματα.

Μικρή ποσότητα του κολπικού εκκρίματος, θα εξεταστεί με τη χρήση μικροσκοπίου , όπου και θα αναδειχθεί λοίμωξη από candida.

Καλλιέργεια γίνεται στις περιπτώσεις που δε σημειώνεται βελτίωση της λοίμωξης με τη θεραπευτική αγωγή ή παρουσιάζονται πολλαπλές υποτροπές.

Ο ιατρός σας ίσως προβεί και σε άλλες εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.


Θεραπεία

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που διατίθενται για τις κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, κυκλοφορούν σε μορφή κολπικών αλοιφών ή υπόθετων. Τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορείτε να ακολουθήσετε μόνη σας θεραπευτική αγωγή κατ’ οίκον, αρκεί:
 • Τα συμπτώματά σας να είναι ήπια και να μην παρουσιάζετε πυελικό άλγος ή πυρετό
 • Η λοίμωξη από ζυμομύκητες να μην είναι η πρώτη που σας εμφανίζεται, αλλά ούτε να αποτελεί και μια από τις πολλαπλές επαναλήψεις της
 • Να μην είστε έγκυος
 • Δεν υποψιάζεστε την πιθανότητα ότι έχετε προσβληθεί από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο, μετά από πρόσφατη σεξουαλική επαφή

Αν τα συμπτώματά σας δεν παρουσιάσουν βελτίωση μετά από το σχήμα αυτό των φαρμακευτικών σκευασμάτων ή αν παρουσιάσουν επιδείνωση, επισκεφθείτε τον ιατρό σας. Επίσης, στην περίπτωση που υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας, αλλά υποτροπιάσουν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες, επισκεφθείτε και πάλι τον ιατρό σας.

Άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε για να ακολουθήσετε μόνη σας θεραπευτική αγωγή της κολπικής λοίμωξης από ζυμομύκητες είναι η μικοζανόλη, η κλοτριμαζόλη, η τιοκοναζόλη και η μπουτοκοναζόλη. Διαβάστε προσεκτικά τις εσώκλειστες οδηγίες κι ακολουθήστε τις. Μη διακόψετε πρόωρα τη λήψη της αγωγής, επειδή παρατηρήσατε βελτίωση των συμπτωμάτων σας. Η συνιστώμενη διάρκεια της αγωγής, αναλόγως το σκεύασμα πάντα, κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες.

Η εφ’ άπαξ λήψη ενός δισκίου που ονομάζεται φλουκοναζόλη, ενδείκνυται κι αυτό για την αγωγή της συγκεκριμένης λοίμωξης, χρήζει όμως ιατρικής συνταγής.

Αν τα συμπτώματά σας παρουσιάσουν επιδείνωση ή αν εμφανίζετε επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις από ζυμομύκητες, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε δοσολογικό σχήμα για μακρύτερο χρονικό διάστημα, έως και 14 ημέρες.

Όσον αφορά τις γυναίκες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν υποτροπές της λοίμωξης, ίσως απαιτηθεί να λάβουν κολπικό υπόθετο κλοτριμαζόλης ή δισκίο per os φλουκοναζόλη, σε εβδομαδιαία δόση, προκειμένου να μην παρουσιάσουν νέες υποτροπές.

Για την πρόληψη και την αγωγή των κολπικών εκκρίσεων:

 • Διατηρήστε την περιοχή των γεννητικών σας οργάνων στεγνή και καθαρή. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού και κάνετε πλύσεις μόνον με νερό. Το μπάνιο, όχι με καυτό νερό, σε καθιστή θέση, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας
 • Αποφύγετε τα ντους. Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εντύπωση ότι νιώθουν πιο καθαρές κάνοντας ντους μετά την περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή, ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο επιδεινώνουν τις κολπικές εκκρίσεις, διότι έτσι απομακρύνονται τα υγιή βακτήρια που επιστρώνουν τον κόλπο και τον προστατεύουν από λοιμώξεις
 • Καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά ή λάβετε δισκία Lactobacillus acidophilus όταν κάνετε χρήση αντιβιοτικών για τη πρόληψη λοίμωξης από ζυμομύκητες
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό για την αποφυγή προσβολής ή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων
 • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων για τη υγιεινή της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής, όπως σπρέι, αποσμητικά ή πούδρες
 • Αποφύγετε να φοράτε υπερβολικά στενά παντελόνια ή σορτς, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό.
 • Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα ή καλσόν με βαμβακερά ραφή. Αποφύγετε τα εσώρουχα κατασκευασμένα από μετάξι ή νάιλον, μιας και τα υφάσματα αυτά δεν είναι τόσο απορροφητικά και δεν επιτρέπουν τον επαρκή αερισμό. Αν φοράτε τέτοια εσώρουχα προκαλείτε περισσότερο ιδρώτα στην περιοχή κι ερεθισμό
 • Χρησιμοποιήστε σερβιέτες κι όχι ταμπόν
 • Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, προσπαθήστε να διατηρήσετε το σάκχαρο του ορού σας σε φυσιολογικά επίπεδα


Πρόγνωση

Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν πλήρως με επαρκή θεραπευτική αγωγή.


Επιπλοκές

Σε περίπτωση που δε λάβετε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, κάποια υποκρύπτουσα κατάσταση ή να ξαναμολυνθείτε μόνη σας.

Μπορεί να παρουσιαστεί δευτεροπαθής λοίμωξη. Έντονη ή παρατεταμένη εκδορά (ξύσιμο), ενδέχεται να οδηγήσει στη σχάση και σε έλκη του δέρματος του αιδοίου, μετατρέποντάς το ακόμη πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.


Επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρό

Καλέστε τον ιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού αν:
 • Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζετε συμπτώματα κολπικής λοίμωξης από ζυμομύκητες
 • Δεν είστε σίγουρη ότι η λοίμωξη που αντιμετωπίζετε οφείλεται σε ζυμομύκητες (αν είστε σίγουρη, τότε μπορείτε και μόνη σας να προβείτε σε αγωγή με φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή).
 • Τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν παρά την αγωγή που ακολουθήσατε μόνη σας
 • Εμφανιστούν νέα συμπτώματα


Πρόληψη

Αποφύγετε την πίεση και την υπερβολική υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, φορώντας εσώρουχα ή καλσόν από βαμβακερές ίνες και φαρδιά παντελόνια. Αποφύγετε να φοράτε για πολύ ώρα νωπά μαγιό ή ρούχα γυμναστικής και να τα πλένετε μετά από κάθε χρήση.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.