Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Κνησμός ή Φαγούρα στο αυτί

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα


Ορισμός

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και βλάβη των οστών και του χόνδρου στη βάση του κρανίου.


Εναλλακτικοί όροι

Oστεομυελίτιδα του κρανίου Eξωτερική ωτίτιδα - κακοήθης


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται από την εξάπλωση μόλυνσης του έξω ακουστικού πόρου (έξω αυτιού) (γνωστή και ως ‘αυτί του κολυμβητή). Είναι μια σπάνια επιπλοκή οξείας ή χρόνιας μορφής του ‘αυτιού του κολυμβητή’.

Παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της ασθένειας:
 • Χημειοθεραπεία
 • Διαβήτης
 • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται συχνά από μικρόβια που δεν υποχωρούν εύκολα όπως η ψευδομονάδα. Η μόλυνση εξαπλώνεται από τη βάση του έξω ακουστικού πόρου στους γειτονικούς ιστούς και στα οστά στη βάση του κρανίου. Η λοίμωξη και η φλεγμονή μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα οστά. Η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί περισσότερο και να έχει επιπτώσεις στα κρανιακά νεύρα, τον εγκέφαλο ή άλλα μέρη του σώματος.


Συμπτώματα

 • Εκκρίσεις από το αυτί - κίτρινες, κιτρινοπράσινες, με αποκρουστική μυρωδιά, επίμονες
 • Πόνος - που γίνεται αισθητός βαθιά μέσα στο αυτί και ίσως επιδεινώνεται με την κίνηση του κεφαλιού
 • Απώλεια ακοής
 • Φαγούρα στο αυτί ή τον έξω ακουστικό πόρο
 • Πυρετός


Ενδείξεις και εξετάσεις

Ο γιατρός θα εξετάσει το αυτί σας για ενδείξεις μόλυνσης του έξω ακουστικού πόρου (εξωτερική ωτίτιδα). Το κεφάλι γύρω και πίσω από το αυτί μπορεί να πονάει στο άγγιγμα. Η νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει ότι έχουν προσβληθεί τα κρανιακά νεύρα.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε έκκριση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει καλλιέργεια για την ύπαρξη μικροβίων ή μυκήτων, συνήθως του βακτηριδίου της ψευδομονάδας.

Για την ύπαρξη ενδείξεων λοίμωξης των οστών κοντά στον έξω ακουστικό πόρο, μπορούν να ενδείκνυνται οι ακόλουθες εξετάσεις:


Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Η θεραπεία διαρκεί συχνά για αρκετούς μήνες, επειδή είναι δύσκολο να υποχωρήσουν τα βακτηρίδια και να φθάσει η θεραπεία στους ιστούς των οστών.

Αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών χορηγούνται για μεγάλη χρονική περίοδο. Μπορεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια ή από το στόμα. Τα αντιβιοτικά πρέπει να συνεχιστούν μέχρις ότου οι εξετάσεις δείξουν ότι η φλεγμονή έχει υποχωρήσει πλήρως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των νεκρωμένων ή καταστρεμμένων ιστών του κρανίου.


Πρόγνωση

Η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα συνήθως ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια θεραπεία, αλλά μπορεί να επανέλθει στο μέλλον.


Επιπλοκές

 • Βλάβη στα κρανιακά νεύρα, το κρανίο ή τον εγκέφαλο
 • Επιστροφή της λοίμωξης, ακόμα και μετά από τη θεραπεία
 • Επέκταση της λοίμωξης στον εγκέφαλο ή άλλα μέρη του σώματος


Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

 • Αναπτύξετε συμπτώματα κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας
 • Τα συμπτώματα συνεχίζονται παρά τη θεραπεία
 • Αναπτύξετε νέα συμπτώματα


Πηγαίνετε στα Επείγοντα Περιστατικά νοσοκομείου ή καλέστε το 166 εάν εμφανίσετε:

 • Σπασμούς
 • Μειωμένη συνείδηση
 • Έντονη σύγχυση


Πρόληψη

Για να προλάβετε μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου:

 • Σκουπίστε τα αυτιά προσεκτικά αφού έχουν βραχεί.
 • Αποφύγετε το κολύμπι σε μολυσμένα νερά.
 • Προστατεύστε τον έξω ακουστικό πόρο με βαμβάκι πριν χρησιμοποιήσετε λακ ή βαφή μαλλιών (ιδιαίτερα εάν είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις των αυτιών).
 • Μετά από το κολύμπι, στάξτε 1 ή 2 σταγόνες ενός μίγματος 50% καθαρού οινοπνεύματος και 50% ξιδιού σε κάθε αυτί, για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση.

Ακολουθήστε ολοκληρωμένη θεραπεία της οξείας εξωτερικής ωτίτιδας. Μην σταματήσετε τη θεραπεία νωρίτερα από ότι συνιστά ο γιατρός σας. Ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες του γιατρού σας, μειώνετε τον κίνδυνο κακοήθους εξωτερικής ωτίτιδας.
Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.