Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Αιδοιοκολπίτιδα

Ορισμός

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι η φλεγμονή ή η λοίμωξη του αιδοίου και του κόλπου.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Κολπίτις, κολπική φλεγμονή, φλεγμονή του κόλπου.


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου

Η αιδοικολπίτιδα μπορεί να προσβάλλει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και είναι ευρέως διαδεδομένη. Προκαλείται από βακτηρίδια, ζυμομύκητες, ιούς κι άλλα παράσιτα. Κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιδοικολπίτιδα, όπως και κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αφρόλουτρα, σαπούνια κι αρώματα. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πτωχή υγιεινή κι τα αλλεργειογόνα, μπορούν κι αυτά να συμβάλλουν στην εμφάνιση της φλεγμονής του κόλπου.

O Candida albicans, που είναι υπεύθυνος για τη λοίμωξη από ζυμομύκητες, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της αιδοικολπίτιδας σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί σε οδηγήσει σε λοιμώξεις από ζυμομύκητες, καταστρέφοντας τα αντιμυκητισιακά βακτήρια, που ζουν υπό φυσιολογικές συνθήκες, στον κόλπο. Οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες, τυπικά παρουσιάζουν κνησμό των γεννητικών οργάνων και λευκή, παχύρρευστη, κολπική έκκριση, καθώς κι άλλα συμπτώματα. Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: κολπική λοίμωξη από ζυμομύκητες.

Άλλη μια αιτία πρόκλησης της αιδοικολπίτιδας είναι η βακτηριακή vaginosis, η υπερανάπτυξη δηλαδή συγκεκριμένων ειδών βακτηριδίων στον κόλπο. Η βακτηριακή vaginosis προκαλεί μια λεπτή, γκρι χρώματος, κολπική έκκριση κι οσμή ψαριού.

Η σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο της κολπικής μόλυνσης από τριχομονάδες, επίσης αποτελεί συχνή αιτία πρόκλησης της κολπικής φλεγμονής. Η μόλυνση αυτή προκαλεί κνησμό των γεννητικών οργάνων, οσμή του κόλπου κι έντονη κολπική έκκριση, χρώματος πράσινο ή κίτρινο-γκρι.

Αφρόλουτρα, σαπούνια, κολπικά αντισυλληπτικά, γυναικεία αποσμητικά κι αρώματα, μπορούν να προκαλέσουν ερειστικό κνησμώδες ερύθημα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενώ στενά ή μη απορροφητικά ρούχα, ενίοτε επιφέρουν ερύθημα λόγω αυξημένης θερμότητας.

Ένας ερεθισμένος ιστός είναι πολύ πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις, απ’ ότι ένας φυσιολογικός ιστός και πλήθος οργανισμών που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση λοίμωξης, ευδοκιμούν σε περιβάλλον θερμό, υγρό και σκοτεινό. Οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην πρόκληση της αιδοικολπίτιδας, καθώς κι επιτείνουν την περίοδο ανάρρωσης της ασθενούς.

Η μείωση των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συνήθως οδηγεί σε κολπική αφύγρανση και λέπτυνση του κολπικού και του αιδοιικού δέρματος, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον κνησμό και τον καύσο των γεννητικών οργάνων.

Η μη ειδική / ιδιοπαθής αοδοικολπίτδα (εκείνη στη οποία δεν ταυτοποιείται η αιτία πρόκλησης), συναντάται σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κυρίως όμως στα νεαρά κορίτσια προ εφηβικής ηλικίας. Με την έναρξη της εφηβείας, ο κόλπος αποκτά πλέον πιο όξινο περιβάλλον, γεγονός που παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι των λοιμώξεων.

Η ιδιοπαθής αιδοικολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κορίτσια με πτωχή υγιεινή της γεννητικής χώρας και χαρακτηρίζεται από κακοσμία, εκκρίσεις χρώματος καφέ-πράσινο κι ερεθισμό των οπών των χειλέων και του κόλπου. Η κατάσταση αυτή έχει άμεση σχέση με την υπεραύξηση ενός είδους βακτηριδίου που τυπικά ανευρίσκεται στα κόπρανα. Τα βακτηρίδια αυτά συνήθως μεταφέρονται από τον ορθό στην περιοχή του κόλπου, με το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός, μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Η σεξουαλική κακοποίηση πρέπει να θεωρείται ύποπτη στην περίπτωση των παιδιών με ασυνήθεις λοιμώξεις κι επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδιευκρίνιστης αιδοικολπίτιδας. Η Neissseria gonorrhoeae, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη γονόρροια, προκαλεί γονοκοκκική αιδοικολπίτιδα σε νεαρά κορίτσια. Η κολπίτιδα που σχετίζεται με τη γονόρροια θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Αν τεθεί εργαστηριακή τεκμηρίωση αυτής της διάγνωσης, στα νεαρά κορίτσια, οφείλεται να γίνεται εκτίμηση για την πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης.


Συμπτώματα

  • Ερεθισμός και κνησμός της γεννητικής χώρας
  • Φλεγμονή (ερεθισμός, ερύθημα και οίδημα) των μεγάλων χειλέων, των μικρών χειλέων ή της περινεϊκής χώρας
  • Κολπική έκκριση
  • Κακοσμία κόλπου
  • Δυσφορία ή καύσος κατά την ούρηση

Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις


Η διάγνωση των κολπικών συμπτωμάτων οφείλει να τίθεται από επαγγελματία ιατρό. Αν ωστόσο, στο παρελθόν σας είχαν διαγνώσει λοίμωξη από ζυμομύκητες, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση προϊόντων και χωρίς ιατρική συνταγή. Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν πλήρως, μετά από μία εβδομάδα περίπου, επικοινωνήστε εκ νέου με τον ιατρό σας. Πολλές άλλες λοιμώξεις παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο ιατρός σας θα προβεί σε εξέταση της πυέλου (γυναικολογική εξέταση). Αυτή προφανώς θα αναδείξει ερυθρό κι ευαίσθητο δέρμα του αιδοίου και του κόλπου. Οποιαδήποτε αλλοίωση / βλάβη ή έλκος πρέπει να ερευνάται.

Η μικροσκοπική εξέταση νωπού παρασκευάσματος (εκτίμηση της κολπικής έκκρισης) – wet prep test -, γίνεται συνήθως για τεκμηρίωση της κολπικής λοίμωξης ή της υπερ-ανάπτυξης των μυκήτων ή των βακτηρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, με την καλλιέργεια της κολπικής έκκρισης, είναι δυνατή η ταυτοποίηση του αιτιοπαθογόνου οργανισμού.


Θεραπεία

Η κατάλληλη αγωγή της λοίμωξης βασίζεται στην αιτία πρόκλησής της. Μπορεί να περιλαμβάνει per os ή τοπικά αντιβιοτικά και / ή αντιμυκητιακές αλοιφές, αντιβατηριακές αλοιφές ή παρόμοια φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμη και αλοιφές που περιέχουν κορτιζόνη, ίσως απαιτηθούν, για την ανακούφιση του ερεθισμού. Στην περίπτωση που εμπλέκεται αλλεργική αντίδραση, προφανώς συστήνεται κάποιο αντισταμινικό. Ενώ στην περίπτωση ερεθισμού και φλεγμονής γυναικών, οφειλόμενα στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων (μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών), συστήνεται τοπική οιστρογονική αλοιφή.

Βελτίωση της περινεϊκής υγιεινής απαιτείται για την επούλωση και πρόληψη μελλοντικών αναμολύνσεων, όσον αφορά τις λοιμώξεις με αιτία πρόκλησης βακτήρια που ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα των κοπράνων. Τα μπάνια Sitz ίσως συστηθούν μιας και επιτρέπουν μεγαλύτερη επαφή της γεννητικής χώρας με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η χρήση βαμβακερών εσωρούχων (αντί για νάιλον) ή εσωρούχων με βαμβακερή επένδυση, επιτρέπει μεγαλύτερη διείσδυση αέρος, άρα και μείωση της ποσότητας υγρασίας στην περιοχή. Η μη χρήση εσωρούχων κατά τη διάρκεια του ύπνου, θεωρείται επίσης ευεργετική.

Σημείωση: στην περίπτωση διάγνωσης κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, σημαντικό ρόλο παίζει και η λήψη αγωγής από τον ερωτικό σας σύντροφο / ους, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Αρκετοί οργανισμοί δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Η μη αποδοχή λήψης αγωγής από τον σύντροφό σας, ίσως οδηγήσει σε συνεχή / επαναλαμβανόμενη επιλοίμωξη, η οποία με τη σειρά της (αν δεν γίνει περίθαλψη) μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα, πιθανή μείωση της γονιμότητας κι εν τέλη, αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας σας.


Πρόγνωση


Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μιας λοίμωξης, τις περισσότερες φορές, αποβαίνει σε θετική εξέλιξη.


Επιπλοκές

  • Συνεχής δυσφορία
  • Δερματική λοίμωξη / φλεγμονή (λόγω εκδοράς)
  • Επιπλοκές οφειλόμενες στην αιτίας πρόκλησης της κατάστασης (όπως γονόρροια και λοίμωξη από Candida).


Επικοινωνία με τον ιατρό σας

Καλέστε τον ιατρός αν σας παρουσιαστούν συμπτώματα αιδοικολπίτιδας ή αν η νόσος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή.


Πρόληψη

Η χρήση προφυλακτικού κατά τη συνουσία, αποτελεί μέτρο πρόληψης για τις περισσότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες κολπικές λοιμώξεις. Ο κατάλληλος κι επαρκώς απορροφητικός ρουχισμός, συνδυασμένη με καλή υγιεινή της γεννητικής χώρας, αποτελεί κι αυτό μέτρο πρόληψης για πολλές μη μεταδιδόμενες αιδοικολπίτιδες.

Οι κοπέλες πρέπει να διδαχθούν πώς να καθαρίζουν σωστά τη γεννητική τους περιοχή καθώς πλένονται (στο μπάνιο ή στο ντους). Το σωστό σκούπισμα μετά τη χρήση της τουαλέτας (οι κοπέλες θα πρέπει πάντα να σκουπίζονται από τα εμπρός προς τα πίσω, αποφεύγοντας έτσι τη μετάδοση βακτηρίων από τον ορθό στην κολπική περιοχή).

Τα χέρια σας οφείλεται να τα πλένεται πολύ καλά πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.



Γονόρροια


Ορισμός

Η γονόρροια είναι μια συνήθης σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.


Εναλλακτικές ονομασίες

Βλενόρροια


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Η γονόρροια προκαλείται από ένα βακτηρίδιο, γνωστό με την ονομασία Neisseria gonorrhea. Oποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να κολλήσει γονόρροια. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή από το στόμα, τον κόλπο, το πέος ή τον πρωκτό.

Τα βακτηρίδια αναπτύσσονται στις ζεστές, υγρές περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ουρήθρας. Στις γυναίκες, τα βακτηρίδια μπορεί να αναπτυχθούν στον αναπαραγωγικό αγωγό (που περιλαμβάνει τις σάλπιγγες, τη μήτρα και τον τράχηλο). Τα βακτηρίδια μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα και στα μάτια.

Η γονόρροια είναι συνηθέστερη σε μεγάλες πόλεις, αστικές περιοχές με πληθυσμό χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και κατώτερης κοινωνικο-οικονομικής τάξης.

Είναι πιθανότερο να προσβληθείτε από την ασθένεια αν:

  • Εχετε πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Εχετε έναν σύντροφο με ιστορικό οποιουδήποτε αφροδίσιου νοσήματος
  • Δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά την ερωτική πράξη
  • Είστε άντρας που έχει σεξουαλική επαφή με άλλον άντρα
  • Είστε ναρκομανής



Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γονόρροιας συνήθως εμφανίζονται 2-5 ημέρες μετά την προσβολή από την ασθένεια, ωστόσο, στους άντρες μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και ένα μήνα να εκδηλωθούν. Μερικά άτομα δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα. Μπορεί να αγνοούν παντελώς το γεγονός ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και επομένως να μην αναζητήσουν θεραπεία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και τις πιθανότητες μετάδοσης της ασθένειας σε άλλο άτομο.


Τα συμπτώματα στους άντρες περιλαμβάνουν:
  • Πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Αυξημένη τάση ή ανάγκη και ούρηση
  • Πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα (λευκές, κίτρινες ή πράσινες)
  • Ερεθισμός ή κοκκίνισμα στο άνοιγμα της ουρήθρας
  • Ευαισθησία ή πρήξιμο στους όρχεις
  • Πονόλαιμος (γονοκοκκική φαρυγγίτιδα)


Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι ήπια ή αόριστα και να εκληφθούν ως συμπτώματα άλλου είδους μόλυνσης. Περιλαμβάνουν:
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Κάψιμο και πόνο κατά την ούρηση
  • Συχνουρία
  • Πονόλαιμο
  • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Οξύ πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς (αν η μόλυνση επεκταθεί στις σάλπιγγες και το στομάχι)
  • Πυρετό (αν η μόλυνση επεκταθεί στις σάλπιγγες και το στομάχι)


Αν η μόλυνση επεκταθεί στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να εκδηλωθούν πυρετός, εξάνθημα και συμπτώματα αρθρίτιδας.



Ενδείξεις και εξετάσεις

H γονόρροια μπορεί γρήγορα να αναγνωριστεί τοποθετώντας ένα δείγμα ιστού ή έκκρισης κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό ονομάζεται χρώση κατά gram. Aν και η μέθοδος αυτή είναι πολύ γρήγορη, δεν είναι η πλέον αξιόπιστη.

Οι χρώσεις κατά gram για τη διάγνωση της γονόρροιας περιλαμβάνουν:
  • Κολπικό υγρό από τις γυναίκες
  • Εκκρίσεις από την ουρήθρα για τους άντρες
  • Αρθρικό υγρό

Οι καλλιέργειες (κύτταρα που αναπτύσσονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο) παρέχουν απόλυτη βεβαιότητα για την ύπαρξη της ασθένειας. Γενικά, δείγμα για την καλλιέργεια λαμβάνεται από τον τράχηλο, τον κόλπο, την ουρήθρα, τον πρωκτό ή τον λάρυγγα. Οι καλλιέργειες παρέχουν μια πρώτη διάγνωση συχνά εντός 24 ωρών και μια οριστική εντός 72 ωρών.

Καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της γονόρροιας είναι:
  • Ενδοτραχηλική καλλιέργεια για τις γυναίκες
  • Καλλιέργεια εκκρίμματος ουρήθρας για τους άντρες
  • Καλλιέργεια εκκρίμματος από τον λάρυγγα για άντρες και γυναίκες
  • Πρωκτική καλλιέργεια για άντρες και γυναίκες
  • Καλλιέργεια αίματος


Η εξέταση DNA είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σαν δοκιμαστικό τεστ. Περιλαμβάνει την εξέταση αλυσιδωτής αντίδρασης ligase (LCR). Οι εξετάσεις DNA είναι γρηγορότερες από τις καλλιέργειες. Τέτοιες εξετάσεις γίνονται με δείγμα ούρων, που είναι πολύ ευκολότερο να ληφθεί από ότι τα δείγματα από τις περιοχές των γεννητικών οργάνων.


Θεραπεία

Υπάρχουν δύο στόχοι στη θεραπεία των αφροδίσιων νοσημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που μεταδίδονται τόσο εύκολα όσο η γονόρροια. Ο πρώτος είναι να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στον ασθενή. Ο δεύτερος είναι να εντοπιστούν και να εξεταστούν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε σεξουαλική επαφή ο ασθενής ώστε να προληφθεί περαιτέρω διάδοση της ασθένειας.

Ποτέ μην εφαρμόσετε δική σας θεραπεία πριν σας δει ο γιατρός σας. Εκείνος θα καθορίσει ποια είναι η κατάλληλη και πλέον σύγχρονη θεραπεία. Το Αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών συνιστά τις ακόλουθες θεραπείες για την απλή γονόρροια:
  • Μια δόση ceftriaxone 125 των mg ή μία δόση cefixime των 400 mg από το στόμα είναι η τρέχουσα συνιστώμενη θεραπεία αντιβίωσης.
  • Μια δόση azithromycin των 2 g. για τα άτομα που έχουν οξεία αλλεργική αντίδραση στο ceftriaxone, το cefixime ή την πενικιλλίνη.

Παλιότερα χρησιμοποιούνταν η πενικιλλίνη αλλά δεν χρησιμοποιείται πια αφού δεν είναι πάντα αποτελεσματική στη θεραπεία της γονόρροιας. Το Αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών επίσης συνιστά να αποφεύγεται μια ομάδα αντιβιοτικών που ονομάζονται fluoroquinolones (ciprofloxaxin, ofloxacin ή levofloxacin).

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από γονόρροια συχνά πάσχουν κι από χλαμυδίαση. Εάν δεν έχει γίνει καλλιέργεια για χλαμύδια ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα παράλληλης ύπαρξής τους, θα πρέπει επίσης να χορηγηθεί μια δόση azithromycin (1 g. από το στόμα) ή doxycycline των 100 των mg. δύο φορές την ημέρα από το στόμα για 7 ημέρες.

Μια επαναληπτική εξέταση 7 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας είναι σημαντική αν εξακολουθεί ο πόνος στις αρθρώσεις, το εξάνθημα ή ο έντονος πόνος στη λεκάνη ή την κοιλιά. Χρειάζονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν η μόλυνση έχει υποχωρήσει.

Όλα τα άτομα με τα οποία είχε σεξουαλική επαφή ο ασθενής με τη γονόρροια θα πρέπει να εντοπισθούν και να υποβληθούν σε εξετάσεις, ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η ασθένεια. Σε ορισμένα μέρη, μπορείτε να πάρετε συμβουλές, πληροφορίες και φάρμακα για τον σεξουαλικό σας σύντροφο και εσάς. Σε άλλα μέρη, οι υπηρεσίες υγείας θα έρθουν σε επαφή με τον σύντροφό σας.


Πρόγνωση

Η άμεση αντιμετώπιση της γονόρροιας βοηθά στην πρόληψη της όποιας μόνιμης βλάβης ή στειρότητας. Όταν η θεραπεία καθυστερήσει υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών και στειρότητας.

Περίπου οι μισές γυναίκες με γονόρροια προσβάλλονται ταυτόχρονα και από χλαμύδια, ένα άλλο πολύ κοινό αφροδίσιο νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Η μόλυνση από χλαμύδια αντιμετωπίζεται παράλληλα με τη γονόρροια.

Αν έχετε προσβληθεί από γονόρροια, θα πρέπει να ζητήσετε να εξεταστείτε και για άλλα αφροδίσια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η σύφιλη και το AIDS. Θα πρέπει επίσης να κάνετε το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β.



Επιπλοκές

Στις γυναίκες οι επιπλοκές μπορεί να είναι:
  • Σαλπιγγίτιδα, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σύλληψης ή εξωμήτριο κύηση
  • Φλεγμονώδη πάθηση της πυέλου
  • Στειρότητα
  • Επώδυνη συνουσία (δυσπαρεύνια)
  • Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν την ασθένεια στο έμβρυο ενώ βρίσκεται στη μήτρα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού

Στους άντρες οι επιπλοκές μπορεί να είναι:
  • Τραυματισμός ή στένωση της ουρήθρας
  • Συγκέντρωση πύου στην ουρήθρα
  • Προβλήματα στην ούρηση
  • Μόλυνση της ουρήθρας
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν σε άντρες και γυναίκες είναι:
  • Διάσπαρτη μόλυνση, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή
  • Χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις αν η μόλυνση αφεθεί χωρίς θεραπεία
  • Μόλυνση της καρδιακής βαλβίδας
  • Μηνιγγίτιδα



Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Αν παρουσιάζετε συμπτώματα που παραπέμπουν σε γονόρροια πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.


Πρόληψη
Αποχή από τη σεξουαλική πράξη είναι ο μόνος απόλυτα ασφαλής τρόπος να αποφύγετε τη γονόρροια. Η μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που δεν έχει νοσήσει από αφροδίσιο νόσημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Μονογαμία σημαίνει ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν έρχεστε σε σεξουαλική επαφή με άλλα άτομα.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε κατά πολύ τον κίνδυνο να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. Προφυλακτικά διατίθενται για άντρες και για γυναίκες αλλά συνήθως χρησιμοποιούνται από τους άντρες. Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο κάθε φορά.

Για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η ασθένεια, η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής σε όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους είναι κρίσιμη.





































Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.