Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Ευαισθησία της άρθρωσης του γονάτου
Αναζήτηση Συμπτωμάτων:

Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας

Ορισμός
Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας αποτελεί φάσμα αλλοιώσεων του αρθρικού χόνδρου της επιγονατίδας, που περιλαμβάνει μαλάκυνση, εκφύλιση, ρωγμές και απόπτωση κατά περιοχές.
Εναλλακτικές ονομασίες
Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο
Αίτια, επίπτωση, και παράγοντες κινδύνου
Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας που συμβαίνει σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες θεωρείται ότι σχετίζεται με υπερβολική καταπόνηση, τραυματισμό, ή άσκηση υπέρμετρης δύναμης στο γόνατο. Εμφανίζεται συχνότερα σε κορίτσια. Πολλά άτομα νεαρής ηλικίας έχουν σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με την ανατομική θέση της επιγονατίδας σε σχέση με το μηριαίο οστό.
Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε οστεορθρίτιδα. Αυτή συνήθως απαντάται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Άτομα που έχουν υποστεί εξάρθρωση, κάταγμα, ή άλλον τραυματισμό της επιγονατίδας ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης χονδρομαλάκυνσης.
Συμπτώματα
- Tριγμός κατά τις κινήσεις της επιγονατίδας, αίσθημα πιασίματός της κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος.
- Πόνος στο γόνατο, πίσω από την επιγονατίδα, που επιδεινώνεται μετά από ακινησία για μακρύ χρονικό διάστημα (π.χ. παραμονή σε καθιστή θέση).
- Πόνος στο γόνατο που μπορεί να επιτείνεται με το ανέβασμα- κατέβασμα σκάλας ή το σήκωμα από καθιστή θέση.
- Ευαισθησία στο γόνατο.
Σημεία και διαγνωστικός έλεγχος
Ο ιατρός θα διενεργήσει φυσική εξέταση. Το γόνατο μπορεί να εμφανίζει ευαισθησία και να είναι ελαφρώς οιδηματώδες. Η επιγονατίδα ενδέχεται να μη βρίσκεται στην κατάλληλη θέση σε σχέση με το μηριαίο οστό.
Κατά την έκταση ή την κάμψη του γόνατος, ένα αίσθημα πιασίματος της επιγονατίδας μπορεί να καταστεί αισθητό. Η άσκηση πίεσης στην επιγονατίδα όταν το γόνατο βρίσκεται σε έκταση μπορεί να είναι επώδυνη.
Οι απλές ακτινογραφίες συνήθως είναι φυσιολογικές, ωστόσο ο ειδικός ακτινολογικός έλεγχος ενδέχεται να αποκαλύψει σημεία αρθρίτιδας ή ανατομικές ανωμαλίες στη σχέση επιγονατίδας μηριαίου.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Παροδική ανάπαυση του γόνατος (περιορισμός δραστηριότητας) και λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφένη, η ναπροξένη, ή η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Η φυσικοθεραπεία, ιδιαίτερα η ισχυροποίηση των τετρακέφαλων μηριαίων και οι διατατικές ασκήσεις για τον ιγνυακό μυ, μπορεί να καταστεί βοηθητική.
Περιορισμός της συμμετοχής σε αθλητικές και κοπιώδεις δραστηριότητες μέχρι να αποδράμει ο πόνος. Αποφεύγετε επώδυνες κινήσεις για το γόνατο, όπως μεγάλη κάμψη της άρθρωσης, μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα.
Αν η ευθυγράμμιση της επιγονατίδας, σε σχέση με το μηριαίο οστό, δε μπορεί να διορθωθεί με συντηρητική αγωγή, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση ενδεχομένως να αποτελεί εναλλακτική επιλογή. Ανάλογα με τον τύπο της ανατομικής ανωμαλίας η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να είναι αρθροσκοπική (με χρήση κάμερας η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση μικρότερης τομής) ή ανοιχτή.
Πρόγνωση
Η χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας συνήθως βελτιώνεται με τη συντηρητική θεραπεία και τη χορήγηση ΜΣΑΦ. Για τις λίγες περιπτώσεις ασθενών που χρειάζονται χειρουργική παρέμβαση, αυτή είναι τις περισσότερες φορές επιτυχημένη.
Επιπλοκές
Κύρια επιπλοκή είναι η αποτυχία της θεραπείας να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο.
Σε περίπτωση που η χειρουργική παρέμβαση είναι αναγκαία, οι επιπλοκές από αυτήν ενδέχεται να περιλαμβάνουν:
- αποτυχία ανακούφισης από τον πόνο
- λοίμωξη
- επιδείνωση του πόνου
Πότε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό
Αποταθείτε στον ιατρό σας αν εκδηλώσετε συμπτώματα της νόσου.
Πρόληψη
Αποφύγετε τραυματισμούς ή έντονη καταπόνηση του γόνατος. Ισχυροποιήστε τους μύες που ενεργούν στην άρθρωση, ιδιαίτερα τον τετρακέφαλο μηριαίο και τον ιγνυακό.
Νόσος Osgood-Schlatter
Ορισμός
Η νόσος Osgood – Schlatter (αποφυσίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος) είναι το επίπονο οίδημα της οστικής προεξοχής που βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του ανώτερου τμήματος της κνήμης. Αυτή η προεξοχή ονομάζεται πρόσθιο κνημιαίο φύμα.
Εναλλακτικοί ορισμοί
Οστεοχονδρίτιδα
Αίτια
Η νόσος Osgood – Schlatter μπορεί και προκαλείται από ήπιες – άνευ σημασίας – κακώσεις που έχει υποστεί η περιοχή του γονάτου από επαναλαμβανόμενη κόπωση της περιοχής, πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Η διαταραχή παρατηρείται συχνότερα σε δραστήριους, αθλητικούς εφήβους, κυρίως στην ηλικία μεταξύ 10 – 15 ετών. Η νόσος συναντάται συνήθως σε νεαρούς που παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και γενικά έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα. Τα αγόρια είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο, απ’ ότι τα κορίτσια.
Συμπτώματα
Το κύριο κλινικό σύμπτωμα της νόσου είναι το επίπονο οίδημα κάτωθεν του γονάτου, στην πρόσθια επιφάνεια της κνήμης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο ή αμφοτερόπλευρα.
Ο ασθενείς μπορεί να παρουσιάζει άλγος του σκέλους ή του γονάτου που επιδεινώνεται με το τρέξιμο, τα άλματα, το ανέβασμα σκαλοπατιών.
Η περιοχή είναι ευαίσθητη στην πίεση και το οίδημα κυμαίνεται από ήπιο έως και πολύ έντονο.
Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις
Ο ιατρός είναι σε θέση να διαπιστώσει αν πάσχετε από την πάθηση, διεξάγοντας μια απλή φυσική εξέταση.
Η ακτινογραφία της περιοχής, μπορεί να είναι κατά φύση (φυσιολογική) ή να αναδεικνύει οίδημα ή κάκωση του κνημιαίου φύματος. Σπάνια ωστόσο χρησιμοποιούνται οι ακτινογραφίες, εκτός από την περίπτωση που ο ιατρός επιθυμεί να αποκλείσει άλλες αιτίες που ενδεχομένως να προκαλούν τον πόνο.
Θεραπεία
Η θεραπευτική αγωγή ξεκινά με ανάπαυση, παγοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιμπουπροφένη. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση βελτιώνεται με το παραπάνω σχήμα.
Στην σπάνια περίπτωση, που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας νάρθηκας, ως την επούλωση της κάκωσης. Τυπικά αυτό διαρκεί 6 – 8 εβδομάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες, προκειμένου να αποφύγετε την πίεση βάρους στο τραυματισμένο σκέλος κατά τη βάδιση.
Σπάνια απαιτείται χειρουργείο.
Πρόγνωση
Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν βελτίωση χωρίς αγωγή, μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Συνήθως, η νόσος τελικά υποχωρεί μόλις το παιδί ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.
Επιτρέπεται στους εφήβους, η αθλητική δραστηριότητα, αρκεί να μην προκαλεί ενόχληση. Ωστόσο, η νόσος θα παρουσιάσει πολύ γρηγορότερη βελτίωση, αν περιοριστεί στο ελάχιστο κάθε είδους δραστηριότητα.
Επιπλοκές
Ο χρόνιος πόνος είναι η κυριότερη επιπλοκή.
Επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρό
Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, αν το παιδί σας έχει άλγος γονάτου ή άλγος κάτω σκέλους ή αν ο πόνος δεν υποχωρήσει με θεραπεία
Πρόληψη
Οι ήπιες κακώσεις, στις οποίες μπορεί να οφείλεται αυτή διαταραχή, δεν τις παρατηρούμε. Κατά συνέπεια, η πρόληψη δεν είναι εφικτή. Τακτική διάταση, προς και μετά την άσκηση και τον αθλητισμό, μπορεί να αποτελεί προληπτικό μέτρο τραυματισμού.
Κάκωση έσω πλαγίου συνδέσμου του γονάτου
Ορισμός
Η κάκωση του έσω πλάγιου συνδέσμου (Ε.Π.Σ) του γονάτου είναι η διάταση, μερική ή ολική ρήξη του συνδέσμου στην έσω επιφάνεια του γονάτου.
Εναλλακτικοί ορισμοί
Κάκωση γονάτου – έσω πλάγιου συνδέσμου, έσω πλάγιου συνδέσμου κάκωση
Τι πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν
Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος εκτείνεται από την άνω έσω επιφάνεια της κνημιαίας ακρολοφίας ως την κάτω έσω επιφάνεια του μηριαίου οστού. Ο σύνδεσμος σταθεροποιεί την άρθρωση ως προς την έσω επιφάνεια αυτής.
Αίτια
Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος συνήθως τραυματίζεται από ασκούμενη πίεση επί του γονάτου από τα εκτός προς τα εντός.
Συχνά συμβαίνει παράλληλα με την κάκωση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Συμπτώματα
- Αστάθεια γονάτου
- Άλγος κι ευαισθησία γονάτου κατά την έσω επιφάνεια αυτής.
- Οίδημα γονάτου
Πρώτες βοήθειες
Ο θεράπων ιατρός θα προβεί σε εξέταση του γονάτου. Θα κάνει εξέταση του έσω πλάγιου συνδέσμου για να εντοπίσει τυχόν χαλάρωση του συνδέσμου. Η εξέταση περιλαμβάνει το λύγισμα του γονάτου σε 25 μοίρες και την άσκηση πίεσης από τα εκτός επί τα εντός του γονάτου.
Άλλες εξετάσεις που μπορούν να διεξαχθούν περιλαμβάνουν:
- Μαγνητική τομογραφία γόνατος
- Ακτινογραφία άρθρωσης γόνατος
Η θεραπεία περιλαμβάνει την παγοθεραπεία, την ανύψωση του γονάτου άνω του οριζόντιου επιπέδου της καρδιάς και τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Περιορίστε τις φυσικές σας δραστηριότητες έως την υποχώρηση του πόνου και του οιδήματος.
Κατόπιν διατήρησης του γονάτου σε ακινησία (με τη βοήθεια νάρθηκα), το γόνατο πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να γίνονται ασκήσεις διάτασης. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την επανάκτηση δυνάμεων του γονάτου και του σκέλους.
Το χειρουργείο δεν είναι συνήθως επιλογή για τις περιπτώσεις μεμονωμένης ρήξης του έσω πλάγιου συνδέσμου.
Καλέστε το θεράπων ιατρό σας
Καλέστε το θεράπων ιατρό σας αν σας παρουσιαστούν συμπτώματα κάκωσης του έσω πλάγιου συνδέσμου.
Καλέστε τον θεράπων ιατρός σας αν ακολουθείτε θεραπεία για τραυματισμό Ε.Π.Σ και παρατηρήσετε αυξημένη αστάθεια στο γόνατό σας, αν υποτροπιάσει ο πόνος ή το οίδημα μετά την αρχική αντιμετώπιση ή αν ο τραυματισμός σας δεν υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.
Καλέστε τον ιατρό σας και στην περίπτωση που τραυματίσετε εκ νέου το γόνατό σας.
Πρόγνωση
Χρησιμοποιήστε σωστές τεχνικές όταν αθλείστε ή όταν ασκείστε σωματικά. Για πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόληψη.
Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.
Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.
Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.
Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.