Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Δυσανεξία στην τροφή

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Δακτυλιοειδές πάγκρεας


Ορισμός

Το δακτυλιοειδές πάγκρεας είναι ένας δακτύλιος παγκρεατικού ιστού που περιβάλλει το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο κομμάτι του λεπτού εντέρου, ακριβώς κάτω από το στομάχι).


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Tο δακτυλιοειδές πάγκρεας οφείλεται σε ανώμαλη ανάπτυξη του παγκρέατος, πριν από τη γέννηση. Η ανωμαλία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του 12δάκτυλου λόγω της συμπίεσης από τον δακτύλιο του παγκρέατος.

Η πλήρης απόφραξη του 12δακτύλου παρατηρείται συχνά σε νεογνά με την πάθηση αυτή. Εντούτοις, οι μισές από τις περιπτώσεις δεν εντοπίζονται έως ότου εμφανιστούν τα συμπτώματα στην ενηλικίωση. Πιθανόν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που περνούν απαρατήρητες λόγω των ήπιων συμπτωμάτων.

Τα άτομα με την πάθηση αυτή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πεπτικό έλκος.


Συμπτώματα

 • Δυσανεξία στην τροφή στα νεογνά
 • Αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα
 • Ναυτία και εμετός


Ενδείξεις και εξετάσεις

Ενδείξεις για ύπαρξη δακτυλιοειδούς παγκρέατος είναι:

 • Σύνδρομο Down
 • Άλλο συγγενές γαστρεντερικό πρόβλημα
 • Παγκρεατίτιδα
 • Υπερβολική συγκέντρωση αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (πολυϋδράμνιο)

Διαγνωστικές εξετάσεις:Θεραπεία

H χειρουργική παράκαμψη του αποφραγμένου σημείου του 12δακτύλου είναι η συνήθης αντιμετώπιση για την πάθηση αυτή.


Πρόγνωση

Η έκβαση είναι συνήθως καλή μετά τη χειρουργική επέμβαση.


Επιπλοκές

 • Παρεμποδιστικός ίκτερος
 • Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος)
 • Πεπτικό έλκος
 • Διάτρηση του εντέρου λόγω απόφραξης
 • Περιτονίτιδα


Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας


Ζητήστε να δείτε τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα δακτυλιοειδούς παγκρέατος.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.