Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Αραίωση μαλλιών κατά τόπους

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Περιγεγραμμένη Αλωπεκία


Ορισμός

Η περιγεγραμμένη (κατά πλάκες ) αλωπεκία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κατά τόπους / εστίες ανομοιογενών ζώνων, στρογγυλού σχήματος, απώλειας τριχών.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Ολική Γυροειδής Αλωπεκία , καθολική αλωπεκία


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου

Η ακριβής αιτία πρόκλησης της νόσου παραμένει άγνωστη. Σχεδόν το ένα πέμπτο των πασχόντων έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό αλωπεκίας. Σε κάποιες περιπτώσεις η περιγεγραμμένη αλωπεκία, συνοδεύει αυτοάνοσα νοσήματα.


Οι μορφές αλωπεκίας περιλαμβάνουν:


 • Την ολική αλωπεκία – ολοκληρωτική απώλεια τριχών του τριχωτού της κεφαλής
 • Καθολική αλωπεκία – γενική απώλεια τριχών απ’ όλο το σώμα


Συμπτώματα

 • Γενική απώλεια των τριχών του τριχωτού της κεφαλής και του σώματος (καθολική / universalis αλωπεκία)
 • Ολική απώλεια των τριχών του τριχωτού της κεφαλής (ολική αλωπεκία)
 • Απώλεια τριχών του τριχωτού της κεφαλής ανομοιογενών ζωνών στρογγυλού σχήματος
 • Οι προσβεβλημένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής παρουσιάζονται χωρίς τρίχες και με απαλή υφή

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούνται τρίχες που μοιάζουν με θαυμαστικό (σημείο στίξης) στις παρυφές της άτριχης ζώνης.


Σημεία και παρα-κλινικές εξετάσεις

Περιστασιακά, μπορεί να διεξαχθεί βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, επίσης μπορούν να γίνουν, μιας και η περιγεγραμμένη αλωπεκία ίσως συνοδεύει κάποια αυτοάνοση διαταραχή.


Θεραπεία

Δε διατίθενται καμία αποτελεσματική θεραπεία, αν και τυπικά η αγωγή περιλαμβάνει:

 • Χορήγηση ενέσιμων στεροειδών, υποδόρια (κορτικοστεροειδών)
 • Τοπική χρήση κορτικοστεροειδών
 • Θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία


Η τοπική χρήση διεγερτικών σκευασμάτων στις προσβεβλημένες άτριχες ζώνες, μπορεί και να οδηγήσει σε ανάκτηση της τριχοφυΐας.


Πρόγνωση

Ολική ανάκτηση της τριχοφυΐας επισυμβαίνει συχνά. Ωστόσο, σε κάποια άτομα η τριχοφυΐα παραμένει πιο αραιή, συμπεριλαμβανομένου εκείνων με:

 • Περιγεγραμμένη αλωπεκία σε νεαρή ηλικία
 • Έκζεμα (ατοπική δερματίτις)
 • Χρόνια αλωπεκία


Επιπλοκές

Η μόνιμη απώλεια τριχών αποτελεί πιθανή επιπλοκή της περιγεγραμμένης αλωπεκίας.Επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρό


Αν σας προβληματίζει η απώλεια τριχών, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.