Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Απώλεια μνήμης

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Αμνησία

Ορισμός

Η αμνησία αποτελεί τη μερική ή ολική απώλεια της μνήμης


Περιγραφή

Υπάρχει πληθώρα αιτιών που προκαλούν αμνησία. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οι τραυματισμοί του εγκεφάλου, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ο αλκοολισμός, οι εγκεφαλίτιδες (φλεγμονές του εγκεφάλου), και η ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT, μια θεραπεία για διάφορες ψυχικές διαταραχές κατά την οποία εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο μέσω ηλεκτροδίων).

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη για την αμνησία- κατά την οποία το άτομο υφίσταται ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι με συνέπεια να αδυνατεί να ανακαλέσει γεγονότα και εμπειρίες από το παρελθόν- το βασικό (πρωταρχικό) σύμπτωμα της αμνησίας αποτελεί η ανικανότητα ανάκλησης νέων πληροφοριών από τη χρονική στιγμή που ξεκίνησε η διαταραχή και μετά. Η ικανότητα ανάκλησης εμπειριών από το παρελθόν μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αμνησίας.

Υπάρχουν δύο τύποι αμνησίας:
Η αναδρομική και η προχωρητική. Η αναδρομική αμνησία αφορά στην απώλεια της μνήμης για εμπειρίες του παρελθόντος προ της έναρξης της διαταραχής, και μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Ορισμένα άτομα ανακτούν ουσιαστικά πλήρη ικανότητα ανάκλησης για γεγονότα που συνέβησαν πριν την έναρξη της αμνησίας. Άλλοι ξεχνούν μόνο το πρόσφατο παρελθόν, και κάποιοι χάνουν όλες τις αναμνήσεις της ζωής τους. Η προχωρητική αμνησία αφορά στην ανικανότητα ανάκλησης συμβάντων ή γεγονότων που βιώθηκαν μετά την έναρξη της αμνησίας.

Η αμνησία δεν είναι πάντα εμφανής στον απλό παρατηρητή- κινητικές δεξιότητες όπως το δέσιμο των κορδονιών ή η οδήγηση ποδήλατου διατηρούνται (ανακτώνται), καθώς και η ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης της σημασίας των λέξεων. Εξαιτίας αυτού του φαινόμενου, οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι υπάρχουν περισσότερες από μια περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της μνήμης. Οι γενικές γνώσεις και οι αντιληπτικές δεξιότητες ενδέχεται να αποθηκεύονται σε μνήμη διαφορετική από αυτή για την αποθήκευση των προσωπικών γεγονότων.

Η αμνησία της παιδικής ηλικίας, όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Anna Freud στα τέλη της δεκαετίας του ’40, αναφέρεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα αδυνατούν να ανακαλέσουν εμπειρίες της παιδικής ηλικίας από τα τρία, ενίοτε ως και τα πέντε, πρώτα χρόνια της ζωής τους. Έχει προταθεί ότι αυτός ο τύπος αμνησίας συμβαίνει επειδή τα παιδιά και οι ενήλικες οργανώνουν τις αναμνήσεις με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος βασίζεται στη φυσική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Άλλοι θεωρούν ότι τα παιδιά αρχίζουν να θυμούνται γεγονότα και συμβάντα μόλις συγκεντρώσουν επαρκή εμπειρία ώστε να μπορούν να συσχετίζουν τις διάφορες εμπειρίες μεταξύ τους.


Αποφρακτική άπνοια ύπνου


Ορισμός

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα άτομο έχει σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η ανάλυση που ακολουθεί αφορά την αποφρακτική άπνοια ύπνου στους ενήλικες.


Εναλλακτικοί όροι

Άπνοια ύπνου – αποφρακτική, Άπνοια - αποφρακτικό σύνδρομο άπνοιας ύπνου, Ύπνος – διαταραχές της αναπνοής


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Φυσιολογικά, οι μυς στο άνω αναπνευστικό σύστημα βοηθούν να διατηρείται ο αεραγωγός ανοικτός ώστε να επιτρέπει στον αέρα να φτάνει στους πνεύμονες. Ακόμα κι όταν οι μυς αυτοί φυσιολογικά χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο λαιμός παραμένει αρκετά ανοικτός ώστε να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν στενότερο λαιμό. Όταν οι μυς τους στην ανώτερη αναπνευστική οδό χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο αεραγωγός μπορεί να κλείσει εντελώς. Αυτό εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στους πνεύμονες. Προκαλείται ροχαλητό και δυσκολία στην αναπνοή. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, η αναπνοή μπορεί να σταματήσει για λίγο (συχνά περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα). Αυτό καλείται άπνοια.
Ένα επεισόδιο άπνοιας ακολουθείται από μια ξαφνική προσπάθεια για αναπνοή, και μετάβαση σε ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου. Αποτέλεσμα είναι ο διακεκομμένος ύπνος που δεν είναι ξεκούραστος. Κατά συνέπεια, όσοι παρουσιάζουν άπνοια ύπνου αισθάνονται μεγαλύτερη νύστα ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ονομάζεται υπερβολική πρωινή υπνηλία. Οι παχύσαρκοι ηλικιωμένοι φαίνεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αν και πολλοί άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ύπνου δεν είναι παχύσαρκοι.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για αποφρακτική άπνοια ύπνου:

 • Ορισμένο σχήμα ουρανίσκου και σαγονιού
 • Μεγάλες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στα παιδιά
 • Παχύς λαιμός
 • Μεγάλη γλώσσα
 • Στενός αεραγωγός
 • Απόφραξη της μύτης
 • Παχυσαρκία

Η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ηρεμιστικών πριν από τον ύπνο, αυξάνουν την πιθανότητα να πάθετε επεισόδιο άπνοιας.


Συμπτώματα

Ένα άτομο που πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου συχνά δεν αντιλαμβάνεται τα επεισόδια άπνοιας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνά, άλλα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα οι σύζυγοι, είναι μάρτυρες των περιόδων της άπνοιας.

Ένα άτομο με αποφρακτική άπνοια ύπνου συνήθως ροχαλίζει βαριά σχεδόν αμέσως μόλις τον πάρει ο ύπνος. Το ροχαλητό συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ γίνεται συχνά δυνατότερο. Έπειτα διακόπτεται από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπάρχει καθόλου αναπνοή. Αυτό ακολουθείται από έναν δυνατό ξεφύσημα και αγωνιώδη προσπάθεια για ανάσα, και το ροχαλητό επιστρέφει. Αυτή η ρουτίνα επαναλαμβάνει συχνά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Τα κύρια συμπτώματα συνδέονται συνήθως με την υπερβολική πρωινή υπνηλία:

 • Αφύσικη πρωινή υπνηλία και ύπνος σε ακατάλληλες ώρες
 • Αίσθημα κόπωσης μετά το πρωινό ξύπνημα


Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Κατάθλιψη (ενδεχομένως)
 • Δυσκολίες μνήμης
 • Πρωινοί πονοκέφαλοι
 • Αλλαγές προσωπικότητας
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ανήσυχος και ταραγμένος ύπνος
 • Συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανάγκη για ούρηση
 • Αϋπνία

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν με αυτήν την ασθένεια:

 • Υπερενεργητικότητα, ειδικά στα παιδιά
 • Πρήξιμο στα πόδια (σε σοβαρές περιπτώσεις)


Ενδείξεις και εξετάσεις

Ο γιατρός θα ζητήσει πλήρες ιστορικό και θα κάνει λεπτομερή εξέταση, ελέγχοντας προσεκτικά το στόμα και τον λαιμό σας. Θα σας υποβάλλει μια σειρά ερωτήσεων για την πρωινή υπνηλία, την ποιότητα ύπνου και τις συνήθειές σας όσον αφορά τις ώρες ύπνου.
Μια μελέτη ύπνου, η πολυπνογραφία, χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν είναι:Θεραπεία

Στόχος είναι να κρατηθεί ο αεραγωγός ανοικτός έτσι ώστε να μην σταματά η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου σε ορισμένα άτομα:

 • Αποφυγή του αλκοόλ ή των ηρεμιστικών προ του ύπνου
 • Αποφυγή του ύπνου ανάσκελα
 • Χάσιμο βάρους


Η συνεχής ροή αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη (CPAP) θεωρείται σήμερα η καταλληλότερη θεραπεία για την αποφρακτική άπνοια ύπνου στα περισσότερα άτομα. Πολλοί ασθενείς όμως δεν ανέχονται καλά τη θεραπεία CPAP. Η παρακολούθηση και υποστήριξη από ένα εξειδικευμένο κέντρο ύπνου μπορεί συχνά να βοηθήσει να υπερνικηθούν οποιαδήποτε προβλήματα στην εφαρμογή της θεραπείας CPAP.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται ειδικές οδοντικές συσκευές που τοποθετούνται στο στόμα ώστε να κρατούν το σαγόνι προτεταμένο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί η χειρουργική επέμβαση.
Τέτοιες επεμβάσεις είναι:
 • Η πλαστική υπερώας, σταφυλής, φάρυγγα (UPPP) – για την αφαίρεση του υπερβολικού ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού
 • Πιο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις -- για τη διόρθωση τυχόν ανατομικών ανωμαλιών στη δομή του προσώπου, σε σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με βαριάς μορφής άπνοια ή όταν η θεραπεία δεν αποδίδει
 • Tραχειοστομία -- για τη διάνοιξη οπής στην τραχεία και παράκαμψη τυχόν απόφραξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού εξαιτίας ανατομικών προβλημάτων (γίνεται σπάνια)
 • Χειρουργική επέμβαση στη μύτη και τα ιγμόρια
Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια στα παιδιά, δεν φαίνεται όμως να βοηθά τους περισσότερους ενήλικες.Πρόγνωση


Με τη θεραπεία, τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου κανονικά διορθώνονται στο σύνολό τους.


Επιπλοκές

Λόγω της πρωινής υπνηλίας, τα άτομα με άπνοια ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για:
 • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα όταν οδηγούν νυσταγμένοι
 • Βιομηχανικά ατυχήματα επειδή αποκοιμούνται την ώρα εργασίας

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να δημιουργήσει ή να επιδεινώσει κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, όπως:
 • Υψηλή πίεση
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Αρρυθμίες


Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Καλέστε τον γιατρό σας εάν:

 • Υποφέρετε από υπερβολική πρωινή υπνηλία
 • Εσείς ή η οικογένειά σας αντιληφθείτε συμπτώματα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
 • Πάσχετε από άπνοια ύπνου και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία ή εμφανίζονται νέα συμπτώματα


Επιδιώξτε άμεση ιατρική παρακολούθηση ή καλέστε το 166 εάν εμφανίσετε τις ακόλουθες ενδείξεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης:

 • Μειωμένη συνείδηση
 • Ακραία υπνηλία
 • Παραισθήσεις
 • Αλλαγές προσωπικότητας
 • Επίμονη σύγχυση


Πρόληψη

Τα παιδιά με υπερμεγέθεις αμυγδαλές και ‘κρεατάκια’ μπορεί να αναπτύξουν άπνοια ύπνου και άλλα σχετικά προβλήματα. Πρέπει να εξεταστούν από γιατρό που θα καθορίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση.

Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.