Πιθανές παθήσεις για το σύμπτωμα: Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου

Αναζήτηση Συμπτωμάτων:


Αιμορροΐδες


Ορισμός

Οι αιμορροΐδες είναι επώδυνα, διογκωμένα αγγεία στο χαμηλότερο σημείο του ορθού ή του πρωκτού.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Ογκίδια του ορθού, Ζοχάδες


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Η πάθηση είναι πολύ διαδεδομένη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και μετά από τοκετό. Οι αιμορροΐδες είναι αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης στα αγγεία του πρωκτού. Η πίεση κάνει τα αγγεία να διογκώνονται, κάτι που προξενεί πόνο, ιδιαίτερα όταν κάθεται κανείς.

Το συνηθέστερο αίτιο είναι η διάταση (σφίξιμο) κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσκοιλιότητας, καθιστικής ζωής αλλά και τοπικών μολύνσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται από άλλες ασθένειες όπως η κίρρωση του ήπατος.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα, στην αρχή του ορθού. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στην έξοδο του πρωκτού και μπορεί να κρέμονται και έξω από αυτόν.


Συμπτώματα


Στα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνονται:

  • Κνησμός
  • Πόνος, ιδιαίτερα όταν κάθεται κανείς
  • Ζωηρόχρωμο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας, στα κόπρανα ή στη λεκάνη
  • Πόνος κατά την αφόδευση
  • Ένα ή περισσότερα μαλακά ογκίδια στην περιοχή του πρωκτού


Ενδείξεις και εξετάσεις

Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη αιμορροΐδων με απλή κλινική εξέταση. Αν κριθεί απαραίτητο, εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση του προβλήματος είναι:


Θεραπεία

Τοπική εφαρμογή κορτικοστεροειδών αλοιφών που χορηγούνται χωρίς συνταγή, βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο. Αλοιφές λιδοκαΐνης μπορούν επίσης να ελαττώσουν τον πόνο. Η αμαμηλίς (witch hazel) κάνει καλό στη φαγούρα (επιθέματα με βαμβάκι).

Άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για τη φαγούρα είναι:
  • Να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα
  • Να αποφεύγετε τα αρωματισμένα ή χρωματιστά τουαλέτας
  • Να προσπαθήσετε να μην ξύνεστε

Λουτρά με sitz σάς βοηθούν να νιώσετε καλύτερα. Καθίστε σε ζεστό νερό 10-15 λεπτά. Τα μαλακτικά κοπράνων βοηθούν επίσης στη μείωση της πίεσης των αγγείων και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Για περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, ο χειρουργός ή ο γαστρεντερολόγος μπορεί να επιλέξει τη θεραπεία με ακτίνες laser (infrared coagulation) που συρρικνώνει τις εσωτερικές αιμορροΐδες. Η μέθοδος αυτή βοηθά στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων περιλαμβάνει την εφαρμογή διατατικών ελαστικών δακτυλίων ή την αφαίρεση των αιμορροΐδων. Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται κυρίως σε ασθενείς που υποφέρουν από πόνο ή αιμορραγία και δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.


Πρόγνωση

Οι περισσότερες θεραπείες είναι αποτελεσματικές αλλά για να αποφύγετε την επανεμφάνιση των αιμορροΐδων, χρειάζεστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πολλά υγρά.


Επιπλοκές

Το αίμα στα διογκωμένα αγγεία μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους και οι ιστοί γύρω από τις αιμορροΐδες να νεκρωθούν. Γενικά οι αιμορροΐδες με θρόμβους απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.
Πιθανόν είναι επίσης να προκληθεί σοβαρή αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Ωστόσο, σημαντική αιμορραγία από αιμορροΐδες δεν είναι συνήθης.


Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Δείτε τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν υποχωρούν με τη συντηρητική θεραπεία. Το ίδιο και αν αιμορραγείτε από τον πρωκτό. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει αν υπάρχουν άλλα σοβαρότερα αίτια για την αιμορραγία, ιδιαίτερα αν δεν είχατε στο παρελθόν αιμορραγήσει από αιμορροΐδες.
Καλέστε το 166 αν η απώλεια αίματος είναι σοβαρή ή αν νιώσετε ζάλη ή λιποθυμική τάση.


Πρόληψη

Μη σφίγγεστε υπερβολικά κατά την αφόδευση. Μπορείτε να προλάβετε τη δημιουργία αιμορροΐδων με την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Πίνετε άφθονα υγρά, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα. Υιοθετήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και καρπούς. Θεωρήστε τις φυτικές ίνες ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πολύποδες παχέος εντέρου


Ορισμός

Ο πολύποδας του παχέος εντέρου είναι μια νεοπλασία που αναπτύσσεται στη βλεννώδη εσωτερική επιφάνεια του εντέρου.


Εναλλακτικές ονομασίες

Εντερικός πολύποδας, Ορθοκολικός πολύποδας, Αδενωματώδης πολύποδας, Υπερπλαστικός πολύποδας, Λαχνωτό αδένωμα


Αίτια, συχνότητα εμφάνισης και παράγοντες κινδύνου

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι συνήθως καλοήθεις. Μπορεί να βρεθεί μόνο ένας ή περισσότεροι, και δημιουργούνται πιο συχνά όσο μεγαλώνουμε.
Με την πάροδο του χρόνου, κάποιοι τύποι πολυπόδων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένας άλλος τύπος πολύποδα που δημιουργείται στο παχύ έντερο ονομάζεται υπερπλαστικός πολύποδας, που όμως δεν εξελίσσεται συνήθως σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι πολύποδες μεγαλύτεροι του 1 εκατοστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο από ότι οι μικρότεροι.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
  • Ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή πολυπόδων του παχέος εντέρου
  • Ένας τύπος πολύποδα που ονομάζεται λαχνωτό αδένωμα

Οι πολύποδες μπορεί επίσης να συνδέονται με κάποιες κληρονομικές διαταραχές όπως:
  • Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση
  • Σύνδρομο Gardner
  • Νεανική πολυποδίαση
  • Σύνδρομο Lynch
  • Σύνδρομο Peutz-Jehgers


Συμπτώματα

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθούν τα εξής:

  • Πόνος στην κοιλιά (σπάνιο)
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κόπωση σε συνδυασμό με αναιμία
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό



Ενδείξεις και εξετάσεις

H κλινική εξέταση μπορεί, σπάνια, να αποκαλύψει την ύπαρξη πολύποδα στον πρωκτό. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δείχνει φυσιολογική.
Εξετάσεις για τη διαγνωστική απεικόνιση των πολυπόδων:


Θεραπεία

Με την πάροδο του χρόνου, οι αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν αφαιρεθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφαιρούνται, ταυτόχρονα με την πραγματοποίηση κολονοσκόπησης. Για ασθενείς με πολύποδες συνιστάται η επανάληψη της κολονοσκόπησης κάθε 3-5 χρόνια μετά την αφαίρεση, για την περίπτωση υποτροπής.
Σπάνια, για πολύποδες με μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκινικούς, ο γιατρός σας μπορεί συστήσει κολεκτομή (αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου).


Πρόγνωση

Η εξέλιξη των ασθενών με πολύποδες του παχέος εντέρου είναι εξαίρετη, υπό την προϋπόθεση ότι οι πολύποδες θα αφαιρεθούν. Οι πολύποδες που δεν χειρουργούνται μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο με την πάροδο των ετών.


Επιπλοκές

Οι πολύποδες δημιουργούν αιμορραγίες και, με τα χρόνια, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνους.


Πότε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Δείτε τον γιατρό σας αν έχετε:
  • Μαύρα κόπρανα σαν πίσσα
  • Αίμα στην αφόδευση
  • Αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου


Πρόληψη


Για τη μείωση της πιθανότητας να εμφανίσετε πολύποδες

  • Ακολουθείστε μια διατροφή φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος

Η κολονοσκόπηση προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με την αφαίρεση των πολυπόδων πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οι άνθρωποι πάνω από τα 50, πρέπει να κάνουν μια κολονοσκόπηση, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα – αν υπάρχει – και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Κάτι τέτοιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ή τουλάχιστον βοηθά στη διάγνωσή του σε στάδιο που είναι θεραπεύσιμος. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ή καρκίνο ή πολύποδες του παχέος εντέρου μπορεί να χρειάζονται εξετάσεις από νεότερη ηλικία.

Εκκολπωματίτιδα


Ορισμός

Εκκολπωματίτιδα είναι η φλεγμονή ανώμαλων θυλάκων (εκκολπωμάτων) που σχηματίζονται στο τοίχωμα των εντέρων. Οι θύλακες αυτοί απαντώνται συνήθως στο παχύ έντερο (κόλον). Η παρουσία των θυλάκων αυτή καθαυτή ονομάζεται εκκολπωμάτωση.


Αίτια, συχνότητα και παράγοντες κινδύνου

Τα εκκολπώματα είναι προεξέχοντες θύλακες, μικρές προβολές προς τα έξω, του εσωτερικού τοιχώματος και μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του εντέρου. Δημιουργούνται συχνότερα στο παχύ έντερο, ειδικά στο σιγμοειδές κόλον, το χαμηλότερο σημείο του παχέος εντέρου.

Τα εκκολπώματα εμφανίζονται συχνότερα μετά από την ηλικία των 40 χρόνων. Όταν προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, τότε έχουμε εκκολπωματίτιδα. Πιστεύεται ότι τα εκκολπώματα αναπτύσσονται εξαιτίας των πιέσεων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου. Η μεγάλη πίεση που ασκείται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου αναγκάζει τους θύλακες στο εσωτερικό του εντέρου να διογκωθούν προς τα έξω στα αδύνατα σημεία του εντέρου που περιβάλλουν αιμοφόρα αγγεία.

Η εκκολπωμάτωση είναι πολύ συνήθης. Εμφανίζεται σε περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς μετά την ηλικία των 60. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων αυτών θα αναπτύξει εκκολπωματίτιδα.

Η εκκολπωματίτιδα προκαλείται από φλεγμονή, ή (μερικές φορές) από ένα μικρό σχίσιμο στο εκκόλπωμα. Εάν το σχίσιμο είναι μεγάλο, μπορεί να επιτρέψει τη διέλευση των κοπράνων στην κοιλιακή κοιλότητα, προκαλώντας εκταταμένη μόλυνση (απόστημα) ή φλεγμονή στην κοιλιά.
Παράγοντες κινδύνου για εκκολπωμάτωση είναι μεταξύ άλλων η μεγάλη ηλικία και η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.


Συμπτώματα

  • Ο κοιλιακός πόνος, συνήθως χαμηλά αριστερά στην κοιλιά αλλά μπορεί και οπουδήποτε στην κοιλιά
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια βάρους


Ενδείξεις και εξετάσεις

Εξετάσεις από τις οποίες μπορεί να διαγνωστεί εκκολπωματίτιδα είναι:

  • Ψηλάφηση της κοιλιάς
  • Αξονική τομογραφία
  • Υψηλές τιμές λευκών αιμοσφαιρίων


Θεραπεία

Η οξεία εκκολπωματίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Το σημείο του παχέος εντέρου με τα εκκολπώματα μπορεί να πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, στις εξής περιπτώσεις:

  • Απόστημα
  • Διάτρηση του παχέος εντέρου
  • Συρίγγιο (ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ διαφόρων σημείων του παχέος εντέρου ή του παχέος εντέρου με άλλο σημείο του σώματος)
  • Επαναλαμβανόμενες κρίσεις εκκολπωματίτιδας

Αφού έχει αντιμετωπιστεί η οξεία μόλυνση, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και η χρήση προσθετικών όγκου όπως το ψύλλιο βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εκκολπωματίτιδας ή άλλων συμπτωμάτων.


Πρόγνωση

Συνήθως, πρόκειται για μια ήπια πάθηση που ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία.


Επιπλοκές

  • Δημιουργία αποστήματος
  • Στένωση του παχέος εντέρου ή δημιουργία συριγγίων
  • Διάτρηση του παχέος εντέρου που οδηγεί σε περιτονίτιδα


Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα εκκολπωματίτιδας. Επικοινωνήστε επίσης αν πάσχετε από εκκολπωματίτιδα και είτε τα συμπτώματα επιδεινώνονται είτε εκδηλώνονται νέα συμπτώματα.


Πρόληψη

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να αποτρέψει την εκκολπωμάτωση. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με ιστορικό εκκολπωματίτιδας να αποφεύγουν τα καρύδια και τους καρπούς. Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει τη θεωρία ότι κάτι τέτοιο αποτρέπει την ασθένεια.




Ορθοπρωκτικό απόστημα

Ορισμός

Το ορθοπρωκτικό απόστημα πρόκειται για συλλογή πύου στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού.


Εναλλακτικοί ορισμοί

Πρωκτικό απόστημα, Ορθικό απόστημα, Απόστημα – ορθοπρωκτικό.



Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου


Οι συνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Απόφραξη αδένα στην περιοχή
  • Φλεγμονή από σχάση στην περιοχή του πρωκτού
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη

Βαθύ ορθικό απόστημα ενδέχεται να προκληθεί από εντερικές παθήσεις, όπως τη νόσο του Crohn ή την εκκολπωματίτιδα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορθοπρωκτικού αποστήματος:

  • Πρωκτική σεξουαλική επαφή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Φλεγμονώδης νόσο του εντέρου (νόσο του Crohn κι ελκώδης κολίτιδα)
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη και νήπια που φορούν ακόμη πάνες κι έχουν ιστορικό σχάσεων στην περιοχή του πρωκτού.



Συμπτώματα

  • Δυσκοιλιότητα
  • Εκκρίσεις πύου από τον ορθό
  • Πυρετός
  • Ογκίδιο ή οζίδιο, οιδηματώδες, ερυθρό κι ευαίσθητο στην άκρη του πρωκτού
  • Άλγη που σχετίζονται με τις εντερικές κινήσεις
  • Επίπονοι, σκληροί ιστοί


Στα βρέφη, το απόστημα εμφανίζεται συχνά ως μια μικρή, οιδηματώδης, ερυθρή κι ευαίσθητη μάζα στην άκρη του πρωκτού. Λόγο αυτού, τα βρέφη ενδέχεται να παρουσιάζουν ευερεθιστικότητα, αν και σε γενικές γραμμές δεν σημειώνονται λοιπά συμπτώματα.



Σημεία κι εξετάσεις


Η εξέταση του πρωκτού, μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πάσχετε από ορθοπρωκτικό απόστημα. Επίσης, διεξάγεται προκτωσιγμοειδοσκόπηση για διαφοροδιάγνωση.


Θεραπεία

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει τη χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος.

Ζεστά καθιστά λουτρά (η καθιστή θέση στο λουτρό), μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και του οιδήματος, καθώς και να βοηθήσουν να παροχετευτεί ευκολότερα το απόστημα.

Ο ιατρός σας, μπορεί να σας συνταγογραφήσει αναλγητικά φαρμακευτικά σκευάσματα κι αντιβιοτικά.


Πρόγνωση

Η πρόγνωση συνήθως είναι καλή, αν κι εφόσον ληφθεί έγκαιρη θεραπευτική αγωγή. Τα βρέφη και τα νήπια, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αναρρώνουν ταχύτατα.


Επιπλοκές

  • Πρωκτικά συρίγγια
  • Λοίμωξη που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα /Συστηματική
  • Υποτροπή των συμπτωμάτων
  • Ουλές


Επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρό

Καλέστε τον ιατρό σας, σε περίπτωση που παρατηρήσετε ορθικές εκκρίσεις ή αν εμφανίσετε συμπτώματα ορθοπρωκτικού αποστήματος. Επί πρόσθετα, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν έχετε πυρετό, ρίγη ή εμφανιστούν νέα συμπτώματα κατόπιν θεραπευτικής αγωγής για την εν λόγο πάθηση.


Πρόληψη

Η πρόληψη ή η έγκαιρη θεραπευτική αγωγή σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, μπορούν να αποτρέψουν αυτή την αιτία ορθοπρωκτικού αποστήματος. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής και στην πρωκτική σεξουαλική επαφή, ώστε να αποτρέψετε τη προσβολή σας από λοιμώξεις.

Οι συχνές αλλαγές πάνων κι ο σωστός καθαρισμός κατά τη διάρκεια αλλαγής αυτών, θα βοηθήσουν στην αποτροπή πρωκτικών σχάσεων και περι-πρωκτικών αποστημάτων στα βρέφη και στα νήπια.





































Σοβαρή Υπενθύμιση:

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο www.eumedline.eu έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.


Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το euMEDLINE προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό, το euMEDLINE δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.


Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο euMEDLINE από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.


Το euMEDLINE δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail.