Παναγιώτης Ευσταθίου


Ευσταθίου Ορθοπεδικός
Ορθοπαιδικός-χειρούργος

Email: panosefstathiou@usa.net


Επιστημονικά Άρθρα αναρτημένα στο EumedLine:




Γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Δωρίδος , Νομού Φωκίδος το 1952. Αποφοίτησε από το 13ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και το 1971 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών , και στην Στρατιωτική Ιατρική Σχόλη ,στο Ιατρικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης .
  • 1982 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών

  • 1985 έλαβε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας .

  • 1986 έως το 1988 διατέλεσε επιμελητής στις Ορθοπαιδικές κλινικές του 401 ΓΣΝΑ.

  • 1987 εκπαιδεύτηκε στον Ελβετικό Στράτο και τον Διεθνή Ερυθρό Σταύρο σε θέματα διαχειρίσεων ¨Συνθηκών Γενεύης¨ και αντιμετωπίσεις μαζικών απωλειών Υγείας .

  • 1989-1990 μετά από την λήξη υποτροφίας έλαβε την εξειδίκευση Χειρούργου Σπονδυλικής Στήλης στο μεταπτυχιακό τμήμα του New York University ,Orthopaedic Dept (Hospital for joint Diseases) στις ΗΠΑ.

  • 1991-2001 αναλαμβάνει την οργάνωση της Επειγούσης Ιατρικής σε όλο το Υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικά Νοσοκομεία) έως Εθνικός Εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ(Emergence Medicine).Την ίδια περίοδο είναι εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Διεθνή Επιτροπή Στρατιωτικής Ιατρικής (ICΜM).

  • 1994-2004(δεκαετία) διετέλεσε Διευθυντής της Β Ορθοπαιδικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ .Συνεργάτης επίσης με τις ιδιωτικές κλινικές ΙΑΣΩ GENERAL , Λευκός σταυρός, Αθήναιον Α και Β όπως και Υγείας Μέλαθρον. Έχει λάβει την υποτροφία της COCOMAC το 1986 για νεαρούς Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο 1α Βραβεία για την καλύτερη ερευνητική εργασία στο 11ο και 18ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 1992-1995 αναλαμβάνει να οργανώσει δίκτυο των ιατρικών Υπηρεσιών στις Βαλκανικές Χώρες στα πλαίσια των Ε.Δ.

  • 1995 ιδρύεται η Βαλκανική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιατρικής (ΒMMC)η οποία συντονίζει δράσεις Υγειονομικής μορφής (Λειτουργία Νοσοκομείων – Ανταλλαγή εμπειριών κ.α.)και ανελάμβανε πρόεδρος αυτής το 1998.(επίτιμος πρόεδρος ΒMMC από το 2001) Διετέλεσε Καθηγητής της Περιγραφικής Ανατομικής στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής από το 1996 έως το 2001.

  • 2003 έως το 2007 διετέλεσε Καθηγητής των ΤΕΙ Αθηνών στο μάθημα Α Βοηθειών.

  • 2000-2002 εξελέγει Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής και Ορθοπαιδικής .

  • 1998-2003 αναλαμβάνει την οργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών στις περιοχές Αλβανίας (Ίδρυση Νοσοκομείου Αργυροκάστρου – εκπαίδευση Αλβανών Ιατρών στο Στρατιωτικό Νοσοκομείων Τιράνων και στο Νοσοκομείων Μαρία Τερέζα με προσωπική παραμονή και διδασκαλία στο Ισμπέρις – Τίρανα) Κοσσόβου (ίδρυση Μονάδος Υγειονομικής στην Πρίστινα 34/ΤΥΓ και στο Ουράσεβιτς – καμένα Γκλάβα )και Βοσνίας .Συνεργάζεται με τις Ε.Δ. Ρουμανίας, Τουρκίας , Βουλγαρίας για την ανταλλαγή εμπειριών στην λειτουργία Νοσοκομείων κυρίως στις πόλεις Σόφια , Βουκουρέστι και Κωνσταντινούπολη.

  • 2001 συμμετέχει στην οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδίου για την ασφάλεια της Υγείας των ολυμπιακών αγώνων του 2004 .

  • 2002 ιδρύεται η Ολυμπιακή Υγειονομική Μονάδα ( μέγεθος Ταξιαρχίας)και αναλαμβάνει διοικητής ευδοκίμως τερμάτισας την σταδιοδρομία του στις Ε.Δ. ως Ταξίαρχος(ΥΙ) .

  • 2004 διορίζεται ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα οργάνωσης και σχεδιασμού του ΕΣΥ και συγχρόνως τοποθετείται ως Αν. Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργανισμού Υγείας (ΣΟΤΥ)με αρμοδιότητες την Υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον συντονισμό των Ολυμπιακών Νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα .

  • Τον Οκτώβριο του 2004 διορίζεται Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Δ.Σ και έως σήμερα είναι μέλος αυτού .

  • Από το 2004 έως σήμερα είναι εθνικός εκπρόσωπος του ΥΥΚΑ στην ευρωπαϊκή ένωση στην Health Security Committee και ιδρυτής του επικοινωνιακού τμήματος (communicators) εκπαιδευθείς ως Media Expert σε θέματα Υγείας στην DEMA –Δανίας .

  • Τον Σεπτέμβριο του 2005 ορίζετε μέλος της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την Βιοτρομοκρατία και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Πανδημία Γρίπης.

  • 2005 έως το 2010 είναι ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ με αρμοδιότητες στην διοίκηση όλων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ Ίδρυσε το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ στο Μαρούσι Κηφισίας, 29 και διάσυνδεσε αυτό με την MIC την Ε.Ε τον WHO το ECDC και το ΝΑΤΟ όπως και άλλες παγκόσμιες Υπηρεσίες Υγείας με υλοποίηση 80 επιχειρήσεων Υγείας επιτυχώς .

Ως κύριος συντάκτης έχει εκπονήσει τα Εθνικά Επιχειρησιακά σχέδια :
Φιλοκτήτης, Περσέας ,Άρτεμις, Σώστρατος
2007 διορίζεται Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων(ΟΑΚΠ)
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Σπονδυλικής Στήλης, της Αμερικανικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ορθοπαιδικών, μέλος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών ,της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αρθροσκοπήσεων Γόνατος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.


Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε Ελληνικά και Ξένα περιοδικά και επίσης έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε Ορθοπαιδικές Εκδόσεις.
Έχει εκδώσει το :Mass gatherings and public health : the experience of the Athens 2004 Olympic Games / edited by Agis D. Tsouros and Panos A. Efstathiou World Health Organization, Regional Office for Europe, 2007.
Έχει οργανώσει Πανελλήνια, Βαλκανικά και Πανευρωπαϊκά Συνέδρια στο γνωστικό αντικείμενο της Ορθοπαιδικής ειδικότητας καθώς και αντιμετώπισης μαζικών απωλειών υγείας-πολεμικών τραυμάτων.

Έχει τιμηθεί με την ανώτερη διακρισή του ΕΕΣ το 2006 για την πρόσφορα του στον Τομέα Υγείας .
2009 εξελέγει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σπονδυλικής Στήλης





    Στην κορυφή