Οι μύες - κλειδιά στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας


Η σπονδυλική στήλη είναι μία από τις πιο πολύπλοκες δομές του ανθρώπινου σώματος. Διαθέτει πολυάριθμα οστά, αρθρώσεις, συνδέσμους και μυς, τα οποία συνολικά συμμετέχουν στην κινητικότητά της. Η εγγύτητα του νωτιαίου μυελού, των νευρικών ριζών και των περιφερικών νεύρων αυξάνει ακόμη περισσότερο την πολυπλοκότητά της.

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βιώνει συστηματικά πόνο στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή χαμηλό οσφυϊκό πόνο (low back pain), που συχνά έχει συμπτώματα και προς τα κάτω άκρα. Πολλές φορές ο πόνος αυτός εξαφανίζεται λόγω της αυτοίασης του οργανισμού, αλλά συνήθως εμφανίζεται στο ίδιο ή σε διαφορετικό σημείο ανά τακτά και αραιά διαστήματα, με την ίδια ή διαφορετική ένταση ή εντόπιση.

Η σωστή αποκατάσταση έστω και από τον πρώτο βιώσιμο πόνο μέσης είναι το κλειδί ώστε να μην επανέρχονται τα επεισόδια πόνου. Κάθε άνθρωπος που βιώνει οξύ πόνο στη μέση, έστω και εάν αυτός περάσει άμεσα, οφείλει να υπερασπίσει τον εαυτό του από μελλοντικά επεισόδια.


Έπειτα από κάθε επεισόδιο στην οσφυϊκή μοίρα δημιουργούνται:

Μυικοί σπασμοί, δηλαδή η αντίδραση του μυός που βρίσκεται γύρω από την πάσχουσα περιοχή.

Περιορισμοί – μπλοκαρίσματα στις αρθρώσεις, τόσο στην περιοχή που πάσχει όσο και στις γύρω αρθρώσεις, τα βιώνει ο ασθενής όταν αναφέρει ότι αισθάνεται η μέση του να μην ακολουθεί την κίνηση.

Καθυστερημένη σύσπαση ή αδρανοποίηση μυϊκών ομάδων συνήθως ευθύνονται για σταθεροποίηση της περιοχής, με αποτέλεσμα τη δυσκολία αντιμετώπισης μελλοντικών φορτίων που πιθανόν θα επηρεάσουν ξανά τη σωστή λειτουργία της.

Αυτές οι δομές που επηρεάζονται σε οσφυϊκό πόνο (αρθρώσεις, μύες, σύνδεσμοι) δεν επανέρχονται πάντοτε στην προ του επεισοδίου κατάσταση. Έτσι σε ένα δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο τα συμπτώματα επανεμφανίζονται και με τα χρόνια θα εδραιωθούν λανθασμένες στάσεις- κινήσεις και η σπονδυλική στήλη δεν θα λειτουργεί με τον ορθό εμβιομηχανικό τρόπο, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται στην καθημερινότητα. Μέσω της σωστής καθοδήγησης της ιατρικής και της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αφήσει αυτούς τους μικρούς πόνους να εξελίσσονται σε χρόνια επεισόδια. Η σωστή συνταγή για την αποκατάστασή τους είναι στην ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή και απαιτεί:

Την εξομόλυνση λύση των μυϊκών σπασμών της σπονδυλικής στήλης με μαλάξεις, εν των βάθει πιέσεις και φυσικά μέσα όπως διαθερμίες, υπέρηχοι.

Τη διάταση δομών – ιστών που έχουν βραχυνθεί από παρατεταμένες λάθος στάσεις – θέσεις - κινήσεις.

Τη σωστή εκγύμναση των μυών που είναι κλειδιά, κυρίως των σταθεροποιητών μυών της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.

Στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας η εκγύμναση, όπως θεωρούνταν παλιά, μόνο των κοιλιακών ραχαίων πλέον κρίνεται ανεπαρκής, καθώς με τις κλασικές ασκήσεις δεν εμποδίζονται μελλοντικά επεισόδια. Οι μύες κλειδιά οι οποίοι επηρεάζονται και πρέπει να ενεργοποιηθούν και να δυναμώσουν είναι οι εν τω βάθει μύες της σπονδυλικής στήλης, οι μύες που βρίσκονται κοντά και ενώνουν τα σώματα των σπονδύλων οι μύες της λεκάνης και όλοι οι μύες του κοιλιακού χώρου, όπως το διάφραγμα και οι μύες της πυέλου.

Οι ασκήσεις πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια της καθημερινότητας του ασθενούς και να είναι λειτουργικές, σχετικές δηλαδή με τις δραστηριότητές του.

Οι προϋποθέσεις για πρόληψη από μελλοντικά επεισόδια απαιτούν τη σωστή εναρμονισμένη κίνηση της οσφύος με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη και τα άκρα τη γνώση και το έλεγχο των κινήσεων της λεκάνης σε όλα τα ανατομικά επίπεδα, το σωστό μήκος μυών – κλειδιά και την απαραίτητη δύναμη και αντοχή μυών που στηρίζουν το σώμα σε καθημερινές δραστηριότητες.


Ξενοφών Ι. Χατζησαράντος M.T,
Φυσικοθεραπευτής
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
http://physio-kinisi.gr/



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

Ανακούφιση πόνου με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειροπρακτικής!
    Στην κορυφή