Γαστροσκόπηση


Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι η εσωτερική εξέταση του στομάχου, του οισοφάγου και του δωδεκαδάχτυλου. Η εξέταση γίνεται με τη ενός χρήση λεπτού, ευλύγιστου εργαλείου με οπτικές ίνες, το οποίο περνάει μέσα από το στόμα και επιτρέπει στο ιατρό να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη στα τοιχώματα του οισοφάγου ή του στομάχου, ή αν υπάρχει έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο. Ο ιατρός θα αποφασίσει για το αν είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, θεωρείται διαδικασία ρουτίνας και γίνεται, συνήθως, με τη βοήθεια μίας πολύ μικρής δόσης αναισθητικού σε ειδική μονάδα ενδοσκόπησης.

Μερικές φορές, η εξέταση μπορεί να γίνει χωρίς νάρκωση. Εάν χρησιμοποιηθεί νάρκωση, ο ασθενής δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα για το υπόλοιπο της μέρας.



Πως γίνεται η γαστροσκόπηση;


Έχοντας εξηγήσει τη διαδικασία στον ασθενή, ο ιατρός που θα κάνει την γαστροσκόπηση, χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία στο πίσω μέρος του λαιμού. Η νάρκωση αυτή είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος. Με αυτό τον τρόπο ο λαιμός θα ναρκωθεί, ώστε να δυσκολευθεί η κατάποση. Καθώς χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία, ο ασθενής θα έχει τις αισθήσεις του και θα γνωρίζει τι γίνεται κατά την διαδικασία. Η νοσοκόμα θα ξαπλώσει τον ασθενή στην αριστερή του πλευρά, ενώ ο ιατρός θα τοποθετήσει την άκρη του εργαλείου στο στόμα του ασθενή και θα του ζητήσει να το καταπιεί.

Ο ιατρός μπορεί να χρειαστεί να βάλει λίγο αέρα στο στομάχι, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η εξέταση. Η πρακτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει κάποια δυσφορία ή αίσθημα φουσκώματος στον ασθενή.

Ο ιατρός θα εξετάσει προσεκτικά την επένδυση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάχτυλου για να προσδιορίσει τα αίτια των συμπτωμάτων. Η διαδικασία θα διαρκέσει 10 με 15 λεπτά.


Γιατί είναι χρήσιμη η γαστροσκόπηση;

• Ο γιατρός μπορεί να μελετήσει την βλεννογόνο του στομάχου από πάνω μέχρι κάτω και να διαπιστώσει κάποιο ερεθισμό, πληγή ή όγκο. Η γαστροσκόπηση είναι αποτελεσματική και έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τις ακτίνες Χ. Βοηθάει επίσης να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ανωμαλία στον οισοφάγο, στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο. Είναι ακριβής και ασφαλή.

• Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός μπορεί να πάρει δείγματα ή να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες από τη βλεννογόνο. Η πιο σύγχρονη μορφή γαστροσκόπησης δείχνει τα μέρη του στομάχου σε μία οθόνη, έτσι ώστε να μπορεί να εξεταστεί η βλεννογόνος πιο αποτελεσματικά. Η εικόνα θα καταγραφεί και θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για σύγκριση.

Οι ασθενείς συνήθως εξετάζονται μέσω γαστροσκόπησης όταν έχουν συμπτώματα δυσπεψίας (τα οποία μπορούν να θεραπευτούν και με δισκία).
Μερικές φορές, ένα από τα αίτια της δυσπεψίας μπορεί να είναι και το έλκος. Όπως είναι γνωστό, το έλκος μπορεί να οφείλεται και σε βακτηριακή μόλυνση στο στομάχι.

Η βιοψία (ένα κομμάτι από την επιφάνεια του στομάχου) μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, ώστε να εξεταστεί σε εργαστήριο και να εντοπιστεί όποια πιθανή μόλυνση.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών με προβλήματα δυσπεψίας μπορεί να εκτιμηθεί ότι πάσχει από καρκίνο, αλλά η διαπίστωση θα γίνει με τη λήψη βιοψίας. Για να καθοριστεί η κατάλληλη αγωγή, θα πρέπει να γίνουν περεταίρω εξετάσεις.


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξέταση για να εξεταστούν και άλλα μέρη του σώματος;

Λόγω της διαδρομής που ακολουθεί το γαστροσκόπιο μέχρι το στομάχι, μπορεί να εξετάσει τη βλεννογόνο του οισοφάγου - υπάρχουν πολλές ασθένειες με συμπτώματα που μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως παθήσεις του στομάχου.


Πόσο μακριά μπορεί να «δει» η γαστροσκόπηση;

Ο γαστροσκόπος μπορεί να εξετάσει μόνο την επένδυση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάχτυλου. Μπορεί να ανιχνεύσει παθήσεις σε αυτά τα όργανα αλλά δεν μπορεί θα ανιχνεύσει, για παράδειγμα, κάποια πέτρα στη χολή ή την παγκρεατική νόσο.


Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται και στη λήψη βιοψίας από την κορυφή του λεπτού εντέρου, κυρίως για να αποκλειστεί η κοιλιοκάκη.


Είναι η γαστροσκόπηση ασφαλής;εξέταση γαστροσκόπηση

Όλες οι διαδικασίες έχουν κάποιο ρίσκο, αλλά η γαστροσκόπηση, ακόμα και στα εξωτερικά ιατρεία, είναι αρκετά ασφαλής. Οι μικρές επιπλοκές δεν είναι πολύ συνηθισμένες, ενώ οι μεγάλες επιπλοκές είναι σπάνιες.


    Στην κορυφή