Υπερηχογράφημα


Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα είναι εικόνες από τα εσωτερικά όργανα που δημιουργούνται από ηχητικά κύματα. Οι εικόνες παράγονται όταν τα ηχητικά κύματα κατευθύνονται στο σώμα και στη συνέχεια επιστρέφουν στο μηχάνημα από όπου και μετριούνται.



Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογραφημα;


Το υπερηχογράφημα βοηθάει στην παρακολούθηση και στη διάγνωση διάφορων καταστάσεων σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως στα νεφρά, το συκώτι και τη καρδιά.

Συνήθως χρησιμοποιείται στις γυναίκες για να εξεταστούν όργανα που βρίσκονται κοντά στη λεκάνη της γυναίκας – τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Το υπερηχογράφημα δεν είναι επιβλαβές και δεν έχει παρενέργειες. Έτσι λοιπόν, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη.


Πως δουλεύει το υπερηχογράφημα;

Καθώς ο σαρωτής τους υπέρηχου, μετακινείται προς και πίσω, στέλνει ηχητικά κύματα μέσω του δέρματος και των μυών. Τα κύματα αυτά μετατρέπονται σε εικόνες που απεικονίζονται σε ένα μόνιτορ. Η σάρωση μπορεί επίσης να τυπωθεί σε ένα χαρτί ή φιλμ.



Πως εκτελείται ο υπέρηχος;


Η εκτέλεση εξαρτάται από τον λόγο της εξέτασης. Μπορεί να γίνει εξωτερικά πάνω στο δέρμα ή μέσω των φυσικών ανοιγμάτων του σώματος όπως ο κόλπος.

Για παράδειγμα, αν εξετάζονται τα νεφρά ή το συκώτι, ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώσει ανάσκελα ή στο πλάι στο κρεβάτι. Ένα ειδικό gel απλώνεται στο δέρμα, το οποίο επιτρέπει στο σαρωτή να διακρίνει τα όργανα όσο το δυνατό περισσότερο.

Ωστόσο, αν εξετάζονται τα πυελικά όργανα μίας γυναίκας, ένας διακολπικός υπέρηχος θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Ένας μικρός καθετήρας εισέρχεται στον κόλπο της γυναίκας μέχρι τον τράχηλο της μήτρας για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα. Δεν δημιουργεί κάτι άλλο παρά μόνο μία δυσφορία.


Μπορεί ο υπέρηχος να προκαλέσει τραυματισμό;Το
 υπερηχογράφημα δεν είναι επιβλαβές και δεν έχει παρενέργειες

Ο σαρωτής δεν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Το gel που οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι λίγο κρύο.


Που εκτελείται ο υπέρηχος;

Η εξέταση γίνεται συνήθως σε νοσοκομεία, ωστόσο μπορεί να γίνει και σε μικρά ιατρεία με την επίβλεψη ιατρού.



Διαβάστε επίσης
Υπερηχογράφημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

    Στην κορυφή