ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΝΟΣΗΛΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ


"Επειδή το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκαν προβλήματα σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος μαιευτικής περίθαλψης σε επίλοχες ασφαλισμένων ΦΚΑ, παράλληλα με την απαίτηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ να καταβάλουν οι ίδιες το ποσό που απαιτούνταν για νοσηλεία" όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας" διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

"Στα κρατικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού, ή με καισαρική τομή) οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας στο νοσοκομείο, την κατά περίπτωση δαπάνη που προβλέπουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια που καθιερώθηκαν πρόσφατα(από 01/10/2011). Για τις πέραν της Μέσης Διάρκειας Νοσηλείας (ΜΔΝ) ημέρες, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καταβάλλουν αντίστοιχα, την προβλεπόμενη δαπάνη με βάση το ημερήσιο νοσήλιο όπως έχει διαμορφωθεί με ΚΥΑ. Στην περίπτωση αυτή δεν χορηγείται στις ασφαλισμένες το βοήθημα τοκετού, αλλά καταβάλλεται απευθείας από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο στο νοσοκομείο έναντι της μαιευτικής περίθαλψης που παρασχέθηκε.

Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τις ασφαλισμένες μητέρες η ανάμιξη στην όλη διαδικασία και η καταβολή νοσηλίου προς το νοσοκομείο.

Σε περίπτωση τοκετού (φυσιολογικού, ή με καισαρική τομή) σε ιδιωτικές κλινικές, καταβάλλονται απευθείας στις ασφαλισμένες, μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς παροχών των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών, δηλαδή το επίδομα μαιευτικής περίθαλψης, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συμβάσεων και άρα καταβολής νοσηλίων απευθείας στις κλινικές".



    Στην κορυφή