ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


Στις 2-4 Δεκεμβρίου διεξάγεται στην Αθήνα, το 8ο Ετήσιο Συμπόσιο της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο, με θέμα «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: το σήμερα και το αύριο» και το 1st Workshop of the Cochrane Collaboration / Menstrual Disorders and Subfertility Group (MDSG). Το Συμπόσιο οργανώνεται από την Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής κος Δ. Κασσάνος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο Λέκτορας Χ. Συριστατίδης.

Αντικείμενο αυτού του Συμποσίου αποτελούν επιλεγμένα θέματα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τα οποία συχνά πλέον σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος.

Οι θεματικές ενότητες του Συποσίου που θα αναπτυχθούν αφορούν σε:

1. Θέματα Γενετικής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ρόλο της Γενετικής στην επιτυχία της υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην προεμφυτευτική διάγνωση.

2. Θέματα Εμβρυολογίας. Θα αναπτυχθούν οι νέοι τρόποι οργάνωσης ενός σύγχρονου εμβρυολογικού εργαστηρίου, οι βασικές αρχές της νέας τεχνικής της γρήγορης κατάψυξης εμβρύου (vitrification), αλλά και τα νέα δεδομένα στην κατάψυξη ανθρώπινου ωοθηκικού ιστού και στην κλινική αξία των βλαστικών κυττάρων (stem cells).

3. Θέματα ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής. Θα αναπτυχθεί η σημασία του ενδομητρίου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η θυροειδική λειτουργία στην ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, αλλά και η επίδραση της CRH και της παχυσαρκίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

4. Τις νέες τάσεις στην ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση. Θα αναφερθούν τα νέα φάρμακα, τα νέα σχήματα, οι νέοι τρόποι διάγνωσης του υπογόνιμου ζευγαριού, καθώς επίσης και οι τρόποι αντιμετώπισης των δύσκολων περιπτώσεων, όπως των γυναικών που απαντούν φτωχά στη διέγερση των ωοθηκών.

5. Θέματα εκπαίδευσης των νέων γιατρών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

6. Θέματα διατήρησης της γονιμότητας σε ασθενείς με κακοήθεις νόσους. Θα αναπτυχθούν οι επιπτώσεις της θεραπείας των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας στην αναπαραγωγή, η επίδραση της χημειοθεραπείας στην αναπαραγωγή και οι επιλογές διατήρησης της γονιμότητας πριν από αυτή, καθώς και η χειρουργική θεραπεία διατήρησης της γονιμότητας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών.

7. Τέλος θα γίνει αναφορά σε ειδικά θέματα, όπως στους δείκτες ωοθηκικής επάρκειας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αντιμετώπιση σε ασθενείς με ενδομητρίωση, στον ρόλο των νευρωνικών δικτύων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, καθώς και στο περιγεννητικό αποτέλεσμα των παιδιών μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το χαρακτηριστικό των ομιλιών είναι ότι γίνονται από τους πλέον ειδικούς στα συγκεκριμένα θέματα, επιστήμονες αναγνωρισμένους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ανήκοντας τόσο στον Πανεπιστημιακό χώρο, τον χώρο του ΕΣΥ, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις 4 ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών εκτός Ελλάδας. Η καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Auckland της Νέας Σηλανδίας Cindy Farquhar θα αναπτύξει το θέμα της ενσωμάτωσης της evidence-based medicine στη συμβουλευτική των υπογόνιμων ζευγαριών. Ο καθηγητής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Μόντενα της Ιταλίας και Διευθυντής του Italian Cochrane Center Alessandro Liberati θα μιλήσει για τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, αλλά και για το PRISMA statement, τον τρόπο αναφοράς τυχαιοποιημένων προοπτικών μελετών. Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι και πρωτοπόρος στην υστεροσκόπηση εξωτερικού ιατρείου Stefano Bettocchi θα αναφερθεί στην χειρουργική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Ο Διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Aberdeen της Σκωτίας Mark Hamilton θα αναφερθεί σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά και σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης μιας από τις πιο αξιόπιστες και ευηπόληπτες Μονάδες διεθνώς.

Μία από τις εξαιρετικά σημαντικές στιγμές του Συμποσίου είναι η 1η ημέρα του. Για 1η φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται το 1st Workshop of the Cochrane Collaboration / Menstrual Disorders and Subfertility Group (MDSG). Θα διαρκέσει 8 ώρες και το θέμα του θα είναι «Developing a protocol for a Cochrane Systematic Review». Η οργάνωση γίνεται από την Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική. Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής οργάνωσης και διεξαγωγής του είναι ο Λέκτορας Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ Χαλάλαμπος Συριστατίδης, author/ reviewer του MDSG / referee of the Anaesthesia Group, και η καθηγήτρια Cindy Farquhar, Editor του MDSG, Director of the New Zealand Branch of the Australasian Cochrane Centre, και author σε 10 Groups of the Cochrane Collaboration. Κύριοι ομιλητές του workshop θα είναι επίσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τζάνη Ευαγγελία, author in Developmental, Psychosocial and Learning Problems Group / referee of the Pregnancy and Childbirth Group, η Μαριαλέννα Τριβέλλα, staff of the UK Cochrane Centre, editor of the Anaesthesia Group και author σε 7 groups of the Cochrane Collaboration και ο Επιστημονικός Συνεργάτης Δημήτρης Μαυρίδης, μέλος of the Statistical Methods Group και στατιστικός του Developmental, Psychosocial and Learning Problems Group.

Στόχος των υψηλού επιπέδου επιστημονικών εκδηλώσεων αυτών είναι εκτός από την παράθεση των τελευταίων εξελίξεων στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, η διάδοση της evidence-based medicine, αλλά και η μύηση περισσότερων των 122 Cochrane members που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο Διευθυντής της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής κος Δ. Κασσάνος και όλα τα μέλη της Κλινικής προσκαλούν ειδικούς και μη να συμμετάσχουν στις επιστημονικές αυτές εκδηλώσεις.


    Στην κορυφή