ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΑΤΑΣ. Αμμος, ψύλλοι και παράσιτα


Βασικό στοιχείο υγιεινής για τη γάτα είναι η καθαριότητα και επομένως, η άμμος, η οποία χρειάζεται μάλιστα συχνή αλλαγή. Πέραν όμως αυτού η γάτα χρειάζεται και παρακολούθηση, ώστε να απαλλάσσεται από ορισμένα παράσιτα και βακτήρια, τα οποία της δημιουργούν πρόβλημα υγείας και πιθανόν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο.

Τα εξωπαράσιτα, και ιδιαίτερα οι ψύλλοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος των μέτρων υγιεινής. Οι ψύλλοι, πέρα από την απομύζηση του αίματος μεταδίδουν στη γάτα πολλά νοσήματα. Επίσης, αποτελούν τον φορέα που μολύνει τη γάτα από μια συχνή «ταινία» του εντέρου της, το Dipyllidium caninum.

Οταν η γάτα προσβάλλεται από αυτό, παρατηρούμε γύρω από τον πρωκτό, αλλά και στον χώρο όπου κοιμάται ή και στο πάτωμα μικρά άσπρα μορφώματα σαν «σπασμένο ρύζι», που δεν είναι τίποτε άλλο από τμήματα της ταινίας (προγλωττίδες), οι οποίες έρποντας εξέρχονται από το απευθυσμένο ή και αποβάλλονται κατά την αφόδευση. Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Ετσι, τόσο γι' αυτό όσο και για τα άλλα ενδοπαράσιτα είναι απαραίτητη η περιοδική χορήγηση ενδοπαρασιτοκτόνων.

Οσον αφορά τους ψύλλους υπάρχουν επίσης πλήθος κατάλληλων και αποτελεσματικών σκευασμάτων στην αγορά. Τέλος, στα μέτρα υγιεινής για τα εξωπαράσιτα περιλαμβάνονται και ο τακτικός έλεγχος του έξω ακουστικού πόρου, ο οποίος συχνά προσβάλλεται από ένα ακάρι (ψώρα των αυτιών) καθώς και έναν ζυμομύκητα, τη Malassezia. Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται έκκριμα στον ακουστικό πόρο, το οποίο μοιάζει με καστανή- καστανόμαυρη βρωμιά και είναι ανάγκη να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Ακόμα, σχετική φροντίδα απαιτείται για την απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρας) των δοντιών, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα ζώα που καταναλώνουν αποκλειστικά μαλακές τροφές (κονσέρβα).

Οι εμβολιασμοί συμπληρώνουν τα υπόλοιπα μέτρα προληπτικής κτηνιατρικής της γάτας. Για μια σειρά λοιμώδη ιογενή νοσήματα εφαρμόζονται προληπτικά εμβολιασμοί. Ο εμβολιασμός των νεαρών πραγματοποιείται τον δεύτερο μήνα και επαναλαμβάνεται έναν μήνα αργότερα και στη συνέχεια κάθε χρόνο.

Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι απαραίτητος κυρίως για τα ζώα που έρχονται σε επαφή με άλλες γάτες μονοκατοικιών. Οι γάτες της υπαίθρου και κυρίως αυτές που ζουν κατά μήκος των βόρειων συνόρων (Μακεδονία - Θράκη) θα πρέπει να εμβολιάζονται συστηματικά κατά της λύσσας, γιατί είναι πιο επιρρεπείς να μολυνθούν από το στέλεχος του ιού της αλεπούς. Υπάρχουν αρκετά κρούσματα μόλυνσης στις γειτονικές μας προς Βορρά χώρες.

Αξίζει να δοθεί έμφαση στην πρώτη είσοδο- εγκατάσταση μιας γάτας στο σπίτι σας. Ιδιαίτερα όταν υιοθετείτε ένα χαριτωμένο γατάκι του δρόμου, καλό είναι προηγουμένως να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να αποκλειστεί η παρουσία δερματόφυτων (μυκήτων του δέρματος), να ελεγχθεί για ωοκύστεις τοξοπλάσματος και άλλα παράσιστα για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, κυρίως στα μικρά παιδιά, αλλά και σε ευπαθείς ενήλικους.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


    Στην κορυφή