ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων και την κλιμάκωση της απειλής για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας, και σε εφαρμογή της πρόσφατης υγειονομικής διάταξης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πραγματοποιεί υγειονομικό έλεγχο σε άτομα που διαμένουν σε κτίρια και λοιπούς χώρους υπό συνθήκες που μπορεί να προκαλείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς και σε εκδιδόμενα άτομα. "Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε συνεργασία με κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία." όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και προσθέτει:

"Ειδικότερα επιβάλλεται καταρχήν υποχρέωση υγειονομικής εξέτασης και κατά περίπτωση νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής – ακόμη και άμεσα επιβλεπόμενη θεραπεία όπου υπάρχει ένδειξη.

Η εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εξελίσσεται ομαλά, έχουν ήδη ελεγχθεί 30 παράνομοι οίκοι ανοχής, και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα κρούσμα άρνησης στον επιβαλλόμενο έλεγχο.



Οι μετανάστες λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας, οπότε και δε συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα καταγραφής υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Με την εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί η πραγματική επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά τον επιπολασμό των λοιμωδών νοσημάτων σε πληθυσμούς που προέρχονται από χώρες γεωγραφικών περιοχών όπου ενδημούν ασθένειες, οι οποίες έχουν εκριζωθεί εδώ και δεκαετίες από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο έλεγχος αυτός γίνεται με σεβασμό στις διεθνείς διατάξεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει η χώρα καθώς και με γνώμονα την προστασία και της υγείας των ιδίων των μεταναστών."


    Στην κορυφή