ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΠΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς μένουν τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου Νίκαιας από 15 Ιανουαρίου και μετά.
Αιτία, όπως αναφέρουν οι ιατροί του νοσοκομείου, " είναι η υπουργική απόφαση 2/75264/002 των κ.κ. Λοβέρδου και Σαχινίδη η οποία παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία θέτει όριο –και μάλιστα αναδρομικά- στα κονδύλια εφημεριών κάθε νοσοκομείου και μάλιστα με τον εξής τρόπο : όσο λιγότερους γιατρούς έχει ένα τμήμα ή ένα νοσοκομείο, τόσες λιγότερες εφημερίες δικαιολογεί (!). Με άλλα λόγια τμήματα και νοσοκομεία που έχουν ακάλυπτες θέσεις ιατρών λόγω αμέλειας και ολιγωρίας της πολιτείας, αναγκάζονται να κλείσουν. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ανακαλέσει την απαράδεκτη και παράνομη αυτή υπουργική απόφαση."


Σημερινή ανακοίνωση των ιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας αναφέρει:

"Οι ιατροί του νοσοκομείου σε 3 διαδοχικές πρόσφατες γενικές συνελεύσεις τους :
1. Εκτιμούν ότι η παρ. 3 της κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Λοβέρδου και Σαχινίδη (παρ 3, ΚΥΑ 2/75264/002, ΦΕΚ 1883_2-12-10) είναι αιφνιδιαστική, παράνομη, και ανέντιμη απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς που εφημέρευσαν με βάση τον ν 3868 με καλή πίστη για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 3868/3-8-10 που άρχισε να ισχύει από 1-9-10 προβλέπεται ότι πρόσθετες εφημερίες που τυχόν χρειάζονται για την κάλυψη αναγκών θα αποζημιώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου αφού εγκριθούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την αρμόδια ΥΠΕ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο και αφού υπήρξε έγκριση από τα αρμόδια διοικητικά όργανα, εκτελέστηκαν οι εφημερίες του τελευταίου τετραμήνου του 2010. Σε αρκετά τμήματα (Α΄και Β΄Χειρουργικό, Θωρακοχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, ΜΕΘ, Μονάδα Νεογνών, Πνευμονολογικό, Νεφρολογικό, Αναισθησιολογικό, ΩΡΛ και άλλα) κατέστη αναγκαίο, μετά από έγκριση της διοίκησης και της ΥΠΕ, να εκτελεστούν πρόσθετες εφημερίες όπως επιβάλλεται από τις ανάγκες λόγω καθυστέρησης από την πολιτεία στην κάλυψη των ήδη προκηρυγμένων θέσεων ιατρικού προσωπικού. Με την άνω απαράδεκτη κοινή υπουργική απόφαση επιχειρείται η αναδρομική περικοπή δεδουλευμένης αποζημίωσης εφημεριών για το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Συγκεκριμένα επιχειρείται να περικοπούν τα εξής συνολικά ποσά δεδουλευμένων εφημεριών από τους γιατρούς του νοσοκομείου : 22 χιλ ευρώ για τον Σεπτέμβρη, 38 χιλ για τον Οκτώβρη, 27 χιλ για τον Νοέμβρη και περίπου 32 χιλ για τον Δεκέμβρη, σύνολο 120 000 ευρώ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ εφημεριών δηλαδή περίπου 1000 ευρώ κατά μέσο όρο για καθέναν από τους γιατρούς που αναγκάζονται να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες λόγω των αναγκών.

Η παραπάνω υπουργική απόφαση είναι προδήλως παράνομη γιατί 1) εφαρμόζεται αναδρομικά και επιχειρεί περικοπή δεδουλευμένων και 2) τροποποιεί πρόσφατο νόμο (3868/3-8-10) ψηφισμένο από την βουλή.
Επίσης είναι καταστροφική για τα νοσοκομεία και τα τμήματα που έχουν ανεπαρκή αριθμητικά στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό.
Αυτά εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίστηκαν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, η οποία σε πρόσφατη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι «το υπουργείο οικονομικών έβαλε την (επίμαχη) διάταξη πάνω από την υπογραφή μας χωρίς να μάς ρωτήσει» (!!!)

2. Υπενθυμίζουν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν εφημερεύουν για «συμπλήρωση του εισοδήματός τους» (άλλωστε η ωριαία αμοιβή της ιατρικής εφημερίας είναι εξευτελιστική σε σχέση με κάθε άλλο κλάδο εργαζομένων) αλλά αναγκαστικά για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Απόδειξη για το παραπάνω είναι οι επανειλημμένες διεκδικήσεις και ενέργειές μας για συμπλήρωση των κενών θέσεων ιατρών ΕΣΥ αλλά και για την βελτίωση του συστήματος εφημερίας στον Πειραιά έτσι ώστε το νοσοκομείο μας να έχει γενική εφημερία κάθε 4η ημέρα, και όχι κάθε 3η .
Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι και στο θέμα αυτό το νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά είναι κατάφωρα αδικημένο σε σχέση με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αφού επωμίζεται πολύ μεγαλύτερο εφημεριακό έργο με πολύ λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν η πολιτεία λύσει αυτά τα προβλήματα (όπως αλλεπάλληλα έχει υποσχεθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία χωρίς όμως να το έχει πράξει) ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ. Μέχρι τότε όμως οφείλει τόσο να εγκρίνει, όσο και να αποζημιώνει το αναγκαίο εφημεριακό έργο έστω και με αυτό το εξευτελιστικό ισχύον ωρομίσθιο. Επίσης υπενθυμίζουν ότι το εφημεριακό έργο πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας (7 ενεργείς εφημερίες τον μήνα για τους ειδικευόμενους και 5 για τους ειδικούς συνυπολογιζομένων των προβλεπόμενων ρεπό) είναι μέχρι τώρα μια καθαρά εθελοντική προσφορά των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία αυτονοήτως παύει από τη στιγμή που η πολιτεία αποδεικνύεται ασυνεπής (και μάλιστα αναδρομικά με κουτοπόνηρο τρόπο) όσον αφορά ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

3. Αποφασίζουν – όπως αναγκαστικά επιβάλλεται από την αξιοπρέπειά τους- εφόσον η πολιτεία επιμένει στην εφαρμογή της απαράδεκτης και παράνομης υπουργικής απόφασης:

Nα προβούν άμεσα σε δικαστική διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.
Nα αποσυρθούν από 1-1-2011 από τα προγράμματα πρόσθετων εφημεριών και να εκτελούν μόνο τις τακτικές εφημερίες που προβλέπει η νομοθεσία (ν. 3868 και νομοθεσία περί ωραρίου).

Έτσι από 15-1-2011 θα αρχίσουν να μην μπορούν να εφημερεύουν τα προαναφερόμενα τμήματα, και θα καθίσταται αδύνατη η διενέργεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΕ, ΕΚΑΒ, EΚΕΠΥ) θα πρέπει εγκαίρως να φροντίσουν για την εξυπηρέτηση των ασθενών."


    Στην κορυφή