ΧΟΥΝΤΗΣ: ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ


Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε χθες πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τον ισχυρισμό διατροφής και υγείας "τώρα με Χ% λιγότερο" για το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά των τροφίμων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής στην απορριπτική του αιτιολόγηση ψήφου, επισήμανε ότι "οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να είναι παραπλανητικοί ως προς τα χαρακτηριστικά, τη φύση και την ταυτότητα του τροφίμου.

Ο νέος ισχυρισμός διατροφής που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυριζόμενη ότι είναι προς όφελος των καταναλωτών, είναι ασαφής και δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες. Πρόκειται για έναν παραπλανητικό ισχυρισμό που δεν εξασφαλίζει προστασία υψηλού επιπέδου στους καταναλωτές. Είναι μια απαράδεκτη πρόταση σκοπιμότητας της Κομισιόν που προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές ενώ παράλληλα δημιουργεί και επικίνδυνο προηγούμενο.

Όσο για το όφελος, αυτό σίγουρα υπάρχει, μόνον που ο αποδέκτης δεν είναι ο καταναλωτής αλλά η βιομηχανία τροφίμων. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο διαφημιστή επιχειρήσεων τροφίμων.

Υπερψήφισα την απορριπτική πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί θεωρώ ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει με σκανδαλώδη τρόπο τον δρόμο για να καταλήγουν στο πιάτο μας όλο και πιο ανασφαλή τρόφιμα. Γιατί τοποθετεί το κέρδος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, και γιατί θεωρώ απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μετατρέπεται σε μισθοφόρο που υπηρετεί το λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων και σκοπιμότητες."



    Στην κορυφή