ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΑ 3D ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Από τις σκοτεινές αίθουσες, στα χειρουργικά τραπέζια! Ο λόγος για την τρισδιάστατη τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν ήδη Βρετανοί χειρουργοί για να πραγματοποιούν επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο «Royal County» του Γκίλφορντ είναι οι πρώτοι στη Βρετανία που χρησιμοποιούν την τρισδιάστατη τεχνολογία. Βασικό εργαλείο τους είναι ένα τρισδιάστατο στερεοσκόπιο, δηλαδή δύο κάμερες που προβάλλουν δύο βίντεο με λήψη από διαφορετική οπτική γωνία το καθένα.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τα γνωστά γυαλιά τρισδιάστατης όρασης ο χειρουργός βλέπει μέσα στο σώμα του ασθενούς χάρη στο εξελιγμένο μόνιτορ που προβάλλει τα ζωτικά όργανα σε πραγματικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μπορεί να διεξάγει την επέμβαση με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η υψηλής τεχνολογίας μέθοδος ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του συγκεκριμένου νοσοκομείου, εκτός από μεγαλύτερη ακρίβεια, η τρισδιάστατη τεχνολογία προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια στον ασθενή.

Η χειρουργική ομάδα, με επικεφαλής τον Ιεν Ζουρντάν και συνεργάτες τούς Τιμ Ροκάλ και Ραλφ Σμιθ, δηλώνει ενθουσιασμένη με την τεχνολογία αυτή διότι, εκτός από τη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια που προσφέρει στις επεμβάσεις, βελτιώνει σημαντικά και την εκπαίδευση των χειρουργών, καθώς μαθαίνουν να χειρουργούν έχοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα των οργάνων.

Πηγή Εspresso


    Στην κορυφή