ΧΑΠΙ - ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS


Για πρώτη φορά ένα αντιρετροϊκό σκεύασμα επιστρατεύεται στη μάχη της πρόληψης, καθώς διαπιστώθηκε ότι μειώνει δραστικά τις πιθανότητες μετάδοσης του θανατηφόρου ιού.

Πράσινο φως για την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για την πρόληψη του AIDS έδωσαν χθες οι ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας τη σημαντική επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη μάχη κατά του φονικού ιού.

Οπως επεσήμανε χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δόθηκε πλέον και επίσημα η έγκριση για την εμπορεία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης με τον ιό HIV σε υγιή άτομα. Βέβαια, τόσο η FDA όσο και οι ιατροί διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους πως η χρήση του Truvada δεν μπορεί σε καμία περίπτωση από μόνη της να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, γι' αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται «σε συνδυασμό με άλλα μέσα προφύλαξης όπως είναι το προφυλακτικό».

Το σκεύασμα Truvada της εταιρείας Gilead Sciences είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του ιού.

Μετά από κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2009, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το Τruvada είχε και προληπτική δράση καθώς μείωνε κατά περίπου 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό.

Μελέτη

Μια δεύτερη μελέτη έδειξε πως το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

Αυτά τα αποτελέσματα έδωσαν το έναυσμα στην FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του Truvada προκειμένου, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της, «να μπορέσουν να προστατευτούν καλύτερα από τον ιό άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν».

Το σκεύασμα Truvada είναι ένας συνδυασμός δύο αντιρετροϊκών σε ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για το σημαντικότερο «βήμα» που έχει γίνει μέχρι σήμερα μετά από 30 χρόνια μάχης κατά του ιού HIV και 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή ΕΘΝΟΣ.gr


    Στην κορυφή