ΒΡΑΒΕΙΑ PRIX GALIEN ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Ο θεσμός των βραβείων Prix Galien ξεκίνησε το 1970 στη Γαλλία, όταν ένας φαρμακοποιός, ο Roland Mehl θέλησε να προωθήσει τις σημαντικές προόδους που πραγματοποιούνται στη φαρμακευτική έρευνα. Έκτοτε, αποτελούν τον πιο σημαντικό θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας και έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ.

Τα βραβεία Prix Galien αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων. Αποτελούν μια συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα «καλύτερα των καλύτερων» φαρμακευτικά σκευάσματα. Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα Prix Galien διοργανώνονται σε 15 χώρες.

Η Ελλάδα αποτελεί την 16η χώρα που εγκαινιάζει το θεσμό με μια τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ίδια μέρα, θα προηγηθεί και το Galien Forum, στο οποίο κορυφαίοι ομιλητές από το χώρο των οικονομικών της υγείας, της ιατρικής, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα καινοτομίας και έρευνας, πολιτικής υγείας και ασθενών, με στόχο την ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου της καινοτομίας στη δημόσια υγεία.

Οι κατηγορίες βραβείων για τις οποίες καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να θέσουν υποψηφιότητα για τα σκευάσματά τους είναι οι ακόλουθες:

1. Καλύτερο (καινοτόμο) φαρμακευτικό προϊόν
2. Καλύτερο (καινοτόμο) βιοτεχνολογικό προϊόν
3. Καλύτερο (καινοτόμο) ορφανό φάρμακο (σπάνια πάθηση)
4. Καλύτερο (καινοτόμο) διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα

Τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιοτήτων έχουν θεσπιστεί βάσει διεθνών guidelines από το Galien Foundation, σε συνεργασία με αξιόλογο στέλεχος του ΕΟΦ, που αποτελεί μέλος της επιτροπής εγκρίσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Πέρα από τα βραβεία που αφορούν στα καινοτόμα σκευάσματα και διαγνωστικά εργαλεία, έχει θεσπιστεί και ένα «Ανθρωπιστικό Βραβείο», το Pro Bono Humanum, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα ή μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

Για το 2013, το βραβείο Pro Bono Humanum, αποφασίστηκε να απονεμηθεί στην κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση και θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της.

Η κριτική επιτροπή των Prix Galien αποτελείται από διεθνούς φήμης διακεκριμένους επιστήμονες από το χώρο της ιατρικής, της γενετικής, της βιοτεχνολογίας, της φαρμακολογίας, της χημείας και της μοριακής βιολογίας.

Ο θεσμός των Prix Galien Greece θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ το Galien Forum κάθε χρόνο.

Οι νικητές των βραβείων της κάθε χώρας θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στα Διεθνή Prix Galien, που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια.
    Στην κορυφή