ΒΑΡΥ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ


Ανακοινώθηκαν χθες στην Κοπεγχάγη τα αρχικά αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης DAWN2ΤΜ (Diabetes Attitudes Wishes & Needs- Στάσεις, Επιθυμίες και Ανάγκες απέναντι στο διαβήτη). Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της , στο τομέα της ψυχολογικής διαχείρησης του διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες και σε 4 ηπείρους.

Για πρώτη φορά μαζί με τους διαβητικούς, τους γενικούς ιατρούς και τους διαβητολόγους, τις νοσοκόμες, τους διαιτολόγους, κλήθηκαν να απαντήσουν στην έρευνα και τα μέλη της οικογένειας που ζουν με άτομο με διαβήτη. Στόχος της έρευνας είναι να εξευρεθούν νέοι τρόποι ώστε να μειωθεί το φορτίο της νόσου.

«Η μελέτη Dawn2™ επιβεβαιώνει ότι η φυσική, οικονομική και συναισθηματική επιβάρυνση του διαβήτη –ανεξάρτητα από την κουλτούρα και τους διαφορετικούς λαούς - γίνεται απ’ όλη την οικογένεια, όχι μόνο από το άτομο με διαβήτη », λέει ο καθηγητής Mark Peyrot, κύριος ερευνητής και πρόεδρος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που επιβλέπει τη μελέτη Dawn2™.



Ειδικότερα τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι:

-Το 63% των μελών της οικογένειας είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο το άτομο που έχει διαβήτη θα αναπτύξει κάποια στιγμή στο μέλλον σοβαρές επιπλοκές.
-Το 66% των μελών της οικογένειας φοβάται κυρίως για τους ινσουλινοεξαρτώμενους ότι θα πάθουν νυκτερινή υπογλυκαιμία.

-Το 34% των μελών της οικογένειας αναφέρουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της οικογένειας λόγω του διαβήτη που έχει αναπτύξει ένα μέλος τους.
-Το 20% των μελών της οικογένειας πιστεύει ότι το μέλος της οικογένειάς τους που πάσχει από διαβήτη είναι θύμα κοινωνικής διάκρισης και ότι η κοινωνία γενικότερα είναι μη ανεκτική στο διαβήτη.

-Το 35% των ατόμων με διαβήτη αναφέρουν ότι η οικογένειά τους διαφωνεί με τον τρόπο που διαχειρίζονται τον διαβήτη τους .
-Το 75% των μελών της οικογένειας δεν έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση του διαβήτη παρά το 70% τουλάχιστον των επαγγελματιών υγείας που πιστεύουν ότι η συμμετοχή μελών της οικογένειας σε τέτοια προγράμματα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ρύθμιση του διαβήτη.

«Η μελέτη Dawn2™ φέρνει νέα και σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την κρυφή επιβάρυνση της πανδημίας του διαβήτη στις οικογένειες των ατόμων με διαβήτη αλλά και ξεδιπλώνει τα κενά στα τρέχοντα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων είναι σημαντικες και τα αποτελέσματα της Dawn2™ θα πρέπει να υποχρεώσουν τους φορείς λήψης αποφάσεων, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις οργανώσεις ασθενών να ενεργήσουν από κοινού ώστε να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η υποστήριξη στα άτομα με διαβήτη και τους αγαπημένους τους» λέει ο Sir Michael Hirst, Εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF- International Diabetes Federation).

Η μελέτη Dawn2™ είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Novo Nordisk και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF), τη Διεθνή Συμμαχία Οργανώσεων Ασθενών (IAPO), το Διαβητολογικό Κέντρο Steno της Κοπεγχάγης, και μια σειρά από άλλους εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.



«Η μελέτη Dawn2™ αντιπροσωπεύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της εταιρείας μας να συνεργαστεί με τους όλους τους εταίρους για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με διαβήτη», εξηγεί ο Lars Rebien Sørensen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk A/S. «Ακόμα και με τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα, η καλή ρύθμιση των ατόμων με διαβήτη εξαρτάται από την εκπαίδευση και την υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την ευρύτερη κοινωνία».



Λίγα λόγια για την έρευνα DAWN2™


Η DAWN2™ επεκτείνει την αρχική μελέτη DAWN™ - που ξεκίνησε το 2001- και περιλαμβάνει στους συμμετέχοντες τα άτομα με διαβήτη, τις οικογένειές τους, τους φροντιστές και ένα ευρύ φάσμα των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται με το διαβήτη καθώς και τις οργανώσεις ασθενών αλλά και των εμπειρογνωμόνων της πολιτικής υγείας. Η μελέτη DAWN2™ είναι η φωνή των περίπου 15.000 ατόμων που ζουν με το διαβήτη ή και φροντίζουν άτομα με διαβήτη σε 17 χώρες σε 4 ηπείρους.

Οι τρεις κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας DAWN™ είναι οι εξής:

· Γνώση και ευαισθητοποίηση για τις ανικανοποίητες ανάγκες των ατόμων με διαβήτη και των οικογενειών τους
· Διευκόλυνση και συνεργασία για την έναρξη διαλόγου με ενίσχυση της συμμετοχής των ασθενών και στόχο τη βελτίωση της αυτο-διαχείρισης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της φροντίδας του διαβήτη
· Καθιέρωση ενός συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με επίκεντρο το άτομο που πάσχει από διαβήτη αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα και την πολιτική υγείας.



Η μελέτη DAWN2™ διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 2012 και αναμένεται να ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι τουλάχιστον το 2016. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της DAWN 2™ θα δημοσιευθούν σε μια σειρά από άρθρα που θα φιλεξονηθούν στον ειδικό και διεθνή τύπο, ξεκινώντας από την άνοιξη του 2013. Παράλληλα, θα πραγματοποιούντια μια σειρά από δράσεις με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων εταίρων σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι καίριες ανάγκες και τα κενά που εντόπισε η μελέτη.


    Στην κορυφή