Τo κάπνισμα και η υγεία των δοντιών: Οι επιδράσεις του καπνίσματος στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα


Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια μηχανική και ψυχολογική και ταυτόχρονα η νικοτίνη αποτελεί μια ψυχοτρόπο ουσία που λειτουργεί αντικαταθλιπτικά δημιουργώντας εξάρτηση, ευχαρίστηση, χαλάρωση.

Ο καπνιστής έχει μια χαρακτηριστική κακοσμία στόματος, λόγω των έντονων χρωστικών παρουσιάζει δυσχρωμίες των δοντιών και ταυτόχρονα μπορεί να παρουσιάζει φλεγμονή των ούλων ή και περιοδοντίτιδα. Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί αφορμή για οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα και να συντελεί στην επιβράδυνση της όποιας θεραπείας δέχεται ο ασθενής.

Ο καπνιστής σε σχέση με τον μη καπνιστή εμφανίζει σε μεγαλύτερη συχνότητα τάση για σχηματισμό πέτρας και συνεπώς ουλίτιδας, επιβαρύνει την καλή πρόγνωση της περιοδοντικής θεραπείας όπως και της τοποθέτησης εμφυτευμάτων, ιδιαίτερα σε καπνιστές πολλών τσιγάρων ημερησίως.
Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει μέσα στο στόμα βλάβες άλλου τύπου, εκτός ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, όπως λευκή πλάκα ή βλάβες προκαρκινικές ή καρκινικές σε σημεία όπως το έδαφος του στόματος ή στον ουρανίσκο ή στη γλώσσα ή στο εσωτερικό από τις παρειές (μάγουλα).

Στην περίπτωση όπου ο ασθενής διαπιστώσει ότι έχει κάτι ανάλογο θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως οδοντίατρο, ο οποίος μετά από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση της βλάβης, ακόμη και ιστολογική εξέταση θα παραπέμψει τον ασθενή σε άλλους ειδικότερους ιατρούς εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά στα δόντια οι έντονες δυσχρωμίες που παρουσιάζουν όπως και οι χρωστικές που εναποτίθενται στη γλώσσα δίνοντας ένα κίτρινο-καφέ χρώμα, κρίνεται απαραίτητο να καθαρίζονται και αφαιρούνται από την στοματική κοιλότητα.
Τα δόντια καθαρίζονται από τις χρωστικές στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο στον οδοντίατρο, όπου ταυτόχρονα μια φορά τον χρόνο μπορεί να εφαρμόζεται και μια αγωγή λεύκανσης με laser ή με άλλες προγενέστερες μεθόδους, όπως π.χ. ένα κίτ λεύκανσης για το σπίτι, αλλά πάντα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του οδοντίατρου.

Την δε γλώσσα καθαρίζουμε ξεχωριστά κάθε φορά κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Αυτά τα επιπλέον βήματα στην ρουτίνα της στοματικής υγιεινής δίνουν την δυνατότητα για καλύτερη γεύση, ευχάριστη αναπνοή και ωραιότερο χαμόγελο.
Ιδανικό για την θετική πρόγνωση της περιοδοντικής νόσου και της τοποθέτησης εμφυτευμάτων κρίνεται το κόψιμο του τσιγάρου κατά την περίοδο της θεραπείας έως της πλήρους αποκατάστασης ή τουλάχιστον ο περιορισμός στο ελάχιστο αυτής της συνήθειας.
Το ίδιο θεωρείται απαραίτητο για την καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης των δοντιών. Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια μέθοδος λεύκανσης με laser που ο χρόνος είναι τα 20 λεπτά για να αποδοθεί το maximum της λευκότητας των δοντιών μας επιτρέπει να ελέγξουμε ευκολότερα το κόψιμο του τσιγάρου, τουλάχιστον για την ίδια μέρα που κρίνεται απαραίτητο.

Στις περιπτώσεις όπου τα δόντια έχουν υποστεί ρωγμές και κατάγματα η αφαίρεση των δυσχρωμιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη με μόνο τον οδοντιατρικό καθαρισμό. Έχουν εισχωρήσει οι χρωστικές σε βαθύτερα από τα επιφανειακά στρώματα , και τότε πλέον θεωρείται απαραίτητος ο συνδυασμός της αφαίρεσης των χρωστικών με καθαρισμό και ταυτόχρονα με λεύκανση.

Προληπτικώς θα πρέπει να ελέγξουμε τον αριθμό των τσιγάρων ή και να καταφύγουμε σε μεθόδους κοψίματος του τσιγάρου γιατί υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το έχουν καταφέρει αρκετοί προηγούμενοι καπνιστές παίρνοντας την σωστή απόφαση.



ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ATHENS LIFE SMILE



    Στην κορυφή