Τι πρέπει να γνωρίζω για την ηπατίτιδα; Ποια είδη υπάρχουν;


Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή η οποία προκαλεί πόνο και πρήξιμο στο ήπαρ. Τα σημαντικότερα αίτια που προκαλούν ηπατίτιδα είναι οι ιοί και από αυτούς συχνότεροι είναι οι ιοί ηπατίτιδας Α, Β, C, D και Ε. Σε όλους τους τύπους ηπατίτιδας τα συμπτώματα έχουν παρόμοια εικόνα. Συνήθως υπάρχει αίσθημα κούρασης, ανορεξία, ναυτία, εμετός, πόνος στην περιοχή του ήπατος, διάρροια, καθώς και πυρετός. Μετά από 1-3 εβδομάδες, τα παραπάνω συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν και εμφανίζονται τα τυπικά συμπτώματα της ηπατίτιδας, τα οποία είναι ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος, βλεννογόνων), φαγούρα, αποχρωματισμός των κοπράνων και υπέρχρωση των ούρων.

Ηπατίτιδα Β
Η ηπατίτιδα Β είναι επικίνδυνη νόσος επειδή μπορεί να πάρει χρόνια μορφή ή να καταλήξει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια ως πολύ σοβαρά. Στις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας Β είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Σε μερικές περιπτώσεις ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως κούραση, απώλεια όρεξης, αδυναμία, πυρετό, ναυτία και εμετό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχουν κοιλιακοί πόνοι, δερματικά εξανθήματα, σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερος. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να εξελιχτεί σε κίρρωση, σε ηπατική ανεπάρκεια και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται : από τη σεξουαλική επαφή με πάσχοντες ή με φορείς ηπατίτιδας Β, από την έγκυο μητέρα, που πάσχει ή είναι φορέας του ιού, στο νεογνό, μέσω χρησιμοποιημένων, από πάσχοντες ή φορείς του ιού, βελονών ή συριγγών που δεν έχουν αποστειρωθεί, μέσω του αίματος ή τα παράγωγά του από φορείς ή πάσχοντες, με μετάγγιση.

Όσον αφορά τη σεξουαλική επαφή, τα προφυλακτικά προσφέρουν σημαντική προστασία από την ηπατίτιδα Β. Τέλος, είναι πάντα απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής καθαριότητας.

Ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C χαρακτηρίζεται από ήπια νόσηση. Σε σημαντικό ποσοστό μεταπίπτει σε χρονιότητα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως κίρρωση και καρκίνο. Μεταδίδεται, όπως και η Β, μέσω του αίματος και παραγώγων με κύρια οδό όμως τις μεταγγίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις (75%) της οξείας ηπατίτιδας C δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Τα συμπτώματα, όπως κόπωση, μπορεί να αναπτυχθούν σε εκείνους που έχουν χρόνια λοίμωξη. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, συμπτώματα και ενδείξεις κίρρωσης μπορεί να είναι παρόντα.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή