Τι είναι τα κονδυλώματα; Τι πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα για τα εμβόλια που προστατεύουν από τον ιό των κονδυλωμάτων;


Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και εξωτερικά παρουσιάζονται σαν μικρά ογκίδια του δέρματος γύρω από το αιδοίο ή και τον πρωκτό. Έχουν χρώμα γκρίζο, λευκωπό ή ερυθρόφαιο, συχνά προκαλούν ευαισθησία ή κνησμό και με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιάζονται. Αρκετές φορές εντοπίζονται μόνο στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, οπότε και δεν είναι ορατά, ανιχνεύονται ωστόσο με το Τεστ Παπανικολάου.

Μεταδίδονται με απευθείας επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή και εμφανίζονται μετά από λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Δεδομένου ότι μπορούν να εντοπίζονται όχι μόνο στο πέος, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων, είναι πιθανόν το προφυλακτικό να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια. Είναι δυνατό κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει κονδυλώματα, όπως επίσης είναι πιθανόν κάποιος που δεν έχει κονδυλώματα εμφανή με γυμνό μάτι, να μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Ο ιός δε μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Παρόλα αυτά οι δυσπλασίες που προκαλούνται από τον ιό και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν με τους ακόλουθους τρόπους: κάψιμο με βελόνα ή λέιζερ, πάγωμα με υγρό άζωτο, χειρουργική αφαίρεση, θεραπεία με χημικές ουσίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) συνδέεται με τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων και του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα, μεγάλο ποσοστό γυναικών που παρουσίασαν καρκίνο στη μήτρα βρέθηκε ότι έπασχαν από τον HPV. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η γυναίκα που έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό θα εμφανίσει οπωσδήποτε καρκίνο. Πρέπει παρόλα αυτά να γνωρίζει ότι χρειάζεται να επισκέπτεται τακτικά τον γυναικολόγο της και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να προλάβει πιθανή επανεμφάνιση του ιού.

Ο HPV ανήκει σε μια οικογένεια ιών, περίπου διακοσίων, που προκαλούν λοιμώξεις στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Οι γνωστότερες λοιμώξεις που προκαλούν είναι οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Οι ιοί με τα νούμερα 6 και 11 ευθύνονται για τα εξωτερικά (οξυτενή) κονδυλώματα του δέρματος, κυρίως του αιδοίου. Οι ιοί με τα νούμερα 16, 18 και 33 είναι πιο επιθετικοί, καθώς προκαλούν επίπεδα κονδυλώματα του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου (δυσπλασίες) ή σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα παρουσίας της νόσου και ιδιαίτερα της σοβαρής βλάβης στον τράχηλο της μήτρας. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε τρεις δόσεις εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών και κατά προτίμηση πριν από την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων, μεταξύ 13 και 15 ετών. Το εμβόλιο μπορεί, επίσης, να γίνεται και σε γυναίκες έως 26 ετών, εφόσον δεν έχουν ποτέ προσβληθεί από τον ιό.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια, τα οποία παρέχουν προστασία έναντι ομάδας ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα είναι δύο: Το Gardasil και το Cervarix. Το Gardasil προφυλάσσει από 4 ιούς με τα νούμερα 6, 11, 16 και 18 και το Cervarix από δύο ιούς, τους 16 και 18.

Επειδή τα εμβόλια δρουν μόνο εναντίον 4 ιών (συμπεριλαμβάνονται οι επιθετικοί 16 και 18), η αποτελεσματικότητά τους είναι της τάξης του 70% και όχι του 100%. Ο συνδυασμός εμβολίων και ετησίου ΠΑΠ τεστ, καλύπτει σχεδόν 100% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή