Τι είναι ο διανοητικός οργασμός στη γυναίκα; Εκφράζει και τα δύο φύλα;


Ο οργασμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της σεξουαλικής ζωής, τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα. Είναι το απόλυτο, αδιάκοπο κυνήγι του «θησαυρού» της ερωτικής πράξης, της υπέρτατης ηδονής και ικανοποίησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι είτε με τον σύντροφό μας, είτε μόνοι μας, είτε μέσω της σεξουαλικής επαφής αλλά και μέσω σεξουαλικών παιχνιδιών η γυναίκα μπορεί να φτάσει σε οργασμό, έτσι ώστε να βιώσει τη στιγμή εκείνη, που νιώθει ότι «χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της...». Αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος οργασμού, αυτό που δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την ψυχοσυναισθηματική αυτοσυμμετοχή. Αυτός ο τύπος οργασμού ονομάζεται διανοητικός οργασμός.

Στον διανοητικό οργασμό η γυναίκα δεν χρειάζεται να αγγίξει τις ερωτογενείς περιοχές, που συνήθως την κατευθύνουν προς την οργασμική κορύφωση. Μια γυναίκα, είναι δυνατό να διεγερθεί, να φτάσει στον οργασμό και να βιώσει το ίδιο έντονα αυτή την υπέρτατη ηδονή χωρίς να αγγίξει καθόλου το σώμα της. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η αυτοσυγκέντρωση των αισθήσεων και το αίσθημα της διέγερσης που νιώθει η γυναίκα στο σώμα της υπό συνθήκες «γλυκιάς χαλάρωσης». Χαρακτηριστικό αυτού του τύπου του οργασμού είναι η έντονη αισθησιακή διέγερση των ερωτογενών ζωνών και κυρίως των γεννητικών περιοχών της γυναίκας που δεν αγγίζει το σώμα της ούτε ασκεί κινήσεις αυνανιστικού χαρακτήρα. Στην επίτευξη του διανοητικού οργασμού, μπορεί να συμμετέχουν σενάρια σεξουαλικών φαντασιώσεων που συμβάλλουν στην μεγαλύτερη οργασμική απόλαυση αυτής της κορύφωσης. Μπορεί όμως η γυναίκα στη συγκεκριμένη φάση να μην ενεργοποιήσει φαντασιώσεις και ο οργασμός αυτός να ολοκληρωθεί μόνο από την έντονη ψυχική συμμετοχή των αισθήσεων που βιώνει στο σώμα της και ειδικότερα στις ερωτογενείς περιοχές της.

Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν τον διανοητικό οργασμό σε νεαρές ηλικίες, έχοντας ενοχικό συναίσθημα, ντροπή και φόβο στη σκέψη ότι θα αγγίξουν τα γεννητικά τους όργανα, φοβούμενες μάλιστα ότι μπορεί να γίνουν αντιληπτές από τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός τους (σπίτι, γραφείο κτλ.). Επίσης, μέσω του διανοητικού οργασμού βρίσκουν το «έδαφος» για να πρωταγωνιστήσουν σε φαντασιωσικά σενάρια που φοβούνται ή ντρέπονται να επικοινωνήσουν με τους συντρόφους τους, βρίσκοντας εκεί την ελευθερία να εκφραστούν όπως εκείνες ονειρεύονται.

Παρ’όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διανοητικός οργασμός είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τις γυναίκες, αλλά και για όλα τα άτομα που πάσχουν από κάποιο είδος κινητικής αναπηρίας. Τον οργασμό τον ρυθμίζουν τα νευρικά κέντρα που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού, ενώ υπάρχουν και τα ανώτερα κέντρα στον εγκέφαλο του ανθρώπου που τον βοηθούν να αντιληφθεί τις οργασμικές αισθήσεις. Αυτά τα εγκεφαλικά νεύρα είναι υπεύθυνα έτσι ώστε, με την πολύ έντονη συγκέντρωση, την ψυχική ηρεμία και φαντασιωσική συμμετοχή, η γυναίκα να μπορέσει να φτάσει στον διανοητικό οργασμό. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι διάφορες σωματικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν την έλλειψη αίσθησης σε κάποια περιοχή ερωτικής διέγερσης με αποτέλεσμα να μεταφέρεται αυτή σε άλλες ερωτογενείς ζώνες.

Έτσι, μέσω κατάλληλης θεραπείας και αντιμετώπισης ενός τέτοιου προβλήματος, το άτομο μπορεί να εστιάσει σε άλλες ερωτογενείς περιοχές του σώματός του, τις οποίες εκπαιδεύει εστιακά και τις καθιστά ερωτογενείς ζώνες, που αναπληρώνουν περιοχές που κλασσικά ήταν αισθησιακά διεγερτικές και έχουν χάσει, λόγω νευρογενούς βλάβης, την σεξουαλική τους διέγερση. Οι νέες αυτές ερωτογενείς περιοχές αναπτύσσουν σιγά σιγά έντονη σεξουαλική διεγερσιμότητα και παίζουν ρόλο πλεον κυρίαρχων ερωτογενών ζωνών, δίνοντας σημαντική ηδονή και οργασμική κορύφωση όταν το άτομο επικεντρωθεί στην αισθητηριακή αντίληψη και διέγερση αυτών των περιοχών.

Συνεπώς, με το διανοητικό οργασμό, τα άτομα με κινητική αναπηρία μπορούν να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους, αλλά και να νιώσουν απόλαυση και ικανοποίηση για αυτήν τους την εμπειρία, που τους υπενθυμίζει ότι η σεξουαλική τους συμμετοχή είναι ακόμη σημαντικά ενεργή στη ζωή τους.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή