Τι είναι η περίοδος; Πότε είναι οι γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας;


Η περίοδος ή διαφορετικά έμμηνος ρύση είναι μια σημαντική σωματική σου λειτουργία που δείχνει την ικανότητά σου για γονιμοποίηση. Το ξεκίνημα της περιόδου σου δηλώνει ότι ξεκινά η σεξουαλική σου ωρίμανση. Από εδώ και στο εξής κάθε μήνα θα έχεις περίοδο για πολλά χρόνια μέχρι να μπεις στη μέση ηλικία όπου ξεκινάει η διαδικασία της εμμηνόπαυσης.

Κάθε μήνα το ενδομήτριο, ένας χιτώνας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, προετοιμάζεται προκειμένου να δεχτεί ένα ωάριο. Κατά την περίοδο αυτή, το ενδομήτριο παχαίνει και εμπλουτίζεται με κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, τότε αυτό και η επένδυση της μήτρας βγαίνουν από το σώμα της γυναίκας, μέσω του κόλπου, με τη μορφή αίματος. Αυτή η διαδικασία συνεχίζει και επαναλαμβάνεται κυκλικά κάθε μήνα, εφόσον δεν υπάρξει εγκυμοσύνη και προκαλεί την αιμορραγία που βλέπεις κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ο ερχομός της έμμηνου ρύσεως σηματοδοτεί πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της έφηβης. Λίγες μέρες πριν την περίοδο, το στήθος συνήθως πρήζεται, υπάρχει αίσθημα πόνου στην περιοχή της κοιλιάς και ένα γενικότερο αίσθημα κόπωσης. Οι μεταβολές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών και κυρίως μιας ορμόνης που καλείται προγεστερόνη, ευθύνονται για τη μείωση της διάθεσης που έχει η γυναίκα τις ημέρες που περιμένει περίοδο. Τα παραπάνω συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν σε κάθε γυναίκα και όταν υπάρχουν μειώνονται και σταδιακά υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της περιόδου. Η ηλικία έναρξης της περιόδου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και συμπίπτει συνήθως χρονικά με την έναρξη της εφηβείας. Η μέση ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσεως είναι τα 12 με 13 έτη.

Σε ορισμένα κορίτσια, η περίοδος ξεκινάει νωρίτερα ή αργότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ανωμαλία. Συνήθως, διαρκεί 28 με 30 ημέρες, ενώ δεν είναι σπάνιο κατά τα πρώτα χρόνια ο κύκλος να είναι περισσότερο ασταθής. Σε περίπτωση που παρατηρήσεις μεγάλες διακυμάνσεις στον κύκλο σου και παρατεταμένη αστάθεια είναι σημαντικό να ζητήσεις τη γνώμη γυναικολόγου.

Μια γυναίκα είναι γόνιμη κατά τη φάση της ωορρηξίας. Η ωορρηξία συμβαίνει 14-16 ημέρες πριν ακολουθήσει η επόμενη περίοδος. Στις γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται συνήθως τη 14η μέρα πριν την επόμενη περίοδο, στις γυναίκες που ο κύκλος τους διαρκεί 35 ημέρες γίνεται συνήθως την 21η μέρα. Η χρονική περίοδος που μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος τοποθετείται 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την ωορρηξία.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας




Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή