Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;


Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού, ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως συσπάται, με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Μετά από επεμβάσεις στον προστάτη αδένα ή μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι δυνατόν ο μηχανισμός αυτός να διαταραχτεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση φαίνεται να έχει όμως πέρα των οργανικών διαταραχών και ψυχολογικές επιρροές στην εμφάνιση της. Η παλινδρόμηση του σπέρματος στην ουροδόχο κύστη καταγράφεται στα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φόβο εκσπερμάτισης ενδοκολπικά. Στη περίπτωση αυτή, αναστέλλεται ψυχογενώς η φυσιολογική πορεία της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εκσπερματίζει προς τα πίσω, ενώ ψυχικά φαίνεται να βιώνει το αίσθημα της οργασμικής ηδονής (αρνείται να δεχτεί ιδεοληπτικά την έξοδο του σπέρματος, οδηγώντας την πορεία του προς τα πίσω).

Οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης δεν υπάρχουν, αν εξαιρέσει κάνεις το πρόβλημα της γονιμοποίησης στο ζευγάρι (αδυναμία σύλληψης λόγω απουσίας σπέρματος).


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή