ΤΟΥΣ 62 ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το μεσημέρι αλλα 14 άτομα έχασαν τη ζωη τους από τη γρίπη Α Η1Ν1, ενώ περισσότεροι από 200 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί ή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα μετά όσα ανέφεραν σήμερα το μεσημέρι οι ειδικοί σε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των θανάτων το επόμενο διάστημα. Τα κρούσματα φέτος είναι περισσότερα από τα κρούσματα της εποχικής γρίπης 2008-2009 και λιγότερα από εκείνα της πανδημίας.

Στη χωρά μας επίσης καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, περίπου 3%. Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, υπογράμμισε πως το στέλεχος του ιού που προκαλεί την επιδημία περιλαμβάνεται στο εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου επισήμανε ότι το φετινό εμβόλιο κατά του ιού Α1Ν1 δεν περιλαμβάνει ανοσοδιεγερτικό, το οποίο είχε "ενοχοποιηθεί" για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πανδημικού εμβολίου. Ως "βόμβα" για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τους 280 μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο μέγαρο Υπατία για τη μετάδοση λοιμώξεων. Σημειώνεται πως την Κυριακή κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιχείρησε να επισκεφτεί τους μετανάστες, όμως δεν μπόρεσαν οι ειδικοί να εισέρθουν στο κτίριο.

Στόχος ήταν οι επαγγελματίες υγείας του Οργανισμού να παράσχουν υπηρεσίες ιατρικής υποστήριξης και περίθαλψης καθώς και ψυχολογικής βοήθειας και αποφόρτισης σε όλους τους μετανάστες που το επιθυμούν.

Όμως όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ "Η παροχή των ως άνω υποστηρικτών υπηρεσιών δεν κατέστη δυνατή λόγω αποκλεισμού του χώρου και εξαιρετικά έντονης αντίδρασης από άτομα που περιφρουρούσαν το κτήριο και τα οποία κατέφυγαν σε χρήση λεκτικής και σωματικής βίας στα στελέχη του κλιμακίου, αποτρέποντας έτσι κάθε δυνατή προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης.
Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο παροχής υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, παραμένει σε ετοιμότητα για υποβοήθηση και ανθρωπιστική παρέμβαση με στόχο τόσο την υποστήριξη της προσωπικής υγείας των μεταναστών, που βρίσκονται σε απεργία πείνας, όσο και της Δημόσιας Υγείας".


    Στην κορυφή