ΤΟΥΣ 17 ΕΦΘΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Κορύφωση της γρίπης στη χώρα μας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ συνολικά 17 έχουν χάσει τη ζωή τους και 72 έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όπως κατέγραψαν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Βρίσκονται, επίσης, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απο αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010, όπου κατά την 9η εβδομάδα του έτους βρισκόταν σε αποδρομή το επιδημικό και το πανδημικό κύμα αντίστοιχα.

Κατα την εβδομάδα 27 Φεβρουάριου - 4 Μαρτίου 2012, απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 82 κλινικά δείγματα. Τα 53 (64,6%) απο αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 23 (43,4%) από τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 30 (56,6%) ήταν ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

  • Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2012 (ώρα 13:00), στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 70 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 4 σοβαρά περιστατικά που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
  • Έχουν, επίσης, καταγράφει 15 θάνατοι. Οι εν λόγω θάνατοι αφορούν σε 11 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και σε 4 ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ένα από τα δεκαπέντε αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.
  • Την ίδια εβδομάδα, η θνησιμότητα στην Ελλάδα απο όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και Β.

    Στην κορυφή