ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ... ΡΥΤΙΔΕΣ


Το υψηλό σάκχαρο του αίματος δεν εγκυμονεί μόνο διαβήτη αλλά και… πρόωρες ρυτίδες. Νέα μελέτη αναφέρει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου φαίνονται γηραιότερα από όσα έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πρώτη σύνδεση με τη γήρανση

Το υψηλό σάκχαρο του αίματος που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανθυγιεινή σύγχρονη ζωή μας η οποία περιλαμβάνει κακή διατροφή και έλλειψη φυσικής άσκησης, έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με πολλά προβλήματα υγείας. Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Age» θεωρείται ότι είναι η πρώτη που μαρτυρεί ότι το «τσιμπημένο» σάκχαρο επιδρά στην εξωτερική εμφάνιση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάθε επιπρόσθετη αύξηση του σακχάρου της τάξεως του ενός χιλιοστού του mol ανά λίτρο αίματος (mmol/l) – σε ένα υγιές άτομο η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε πέντε με έξι mmol/l επιπλέον του φυσιολογικού - προσθέτει πέντε επιπλέον μήνες στην «ηλικία» των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Το… σκορ των φωτογραφιών

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από μέτρηση του σακχάρου 602 ατόμων. Παράλληλα μια ομάδα 60 εθελοντών μελέτησε δύο φωτογραφίες του προσώπου του κάθε ατόμου προκειμένου να εξαχθεί ένα «σκορ» της ηλικίας του προσώπου τους. Όπως φάνηκε, τα υγιή άτομα με χαμηλό σάκχαρο αίματος φαίνονταν κατά μέσο όρο έναν χρόνο πιο νέα σε σύγκριση με όσα είχαν υψηλά επίπεδα σακχάρου, καθώς και 1,5 έτος νεότερα σε σχέση με τα διαβητικά άτομα.

Δυσλειτουργία του κολλαγόνου

Σύμφωνα με τη μελέτη, η γήρανση του προσώπου πιθανότατα οφείλεται στη συσσώρευση σακχάρου στον οργανισμό το οποίο «κολλά» στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα ελαστικό, και δεν το αφήνει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Εναλλακτικά η υψηλή γλυκόζη του αίματος εμποδίζει την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης η οποία πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της γήρανσης.

Καλή υγεία και καλή εμφάνιση

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκαν από την εταιρεία Unilever που ήταν επικεφαλής της μελέτης «όσο υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα είχε ένας εθελοντής, τόσο πιο γηρασμένος φαινόταν. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση».

Η Ντιάνα βαν Χιμστ από το Πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος για την υγεία κατά την προχωρημένη μέση ηλικία. Η επίδραση του σακχάρου στην εμφάνιση ίσως αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να αποφασίσουν τα άτομα ηλικίας 50-70 ετών να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους οι οποίες θα τους προσφέρουν χαμηλό σάκχαρο και καλή γενικότερη υγεία».


Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

    Στην κορυφή