ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ


Αν μια γυναίκα προσπαθεί να γίνει μητέρα, επιστήμονες από την Αυστραλία υποστηρίζουν πως με το βούρτσισμα των δοντιών, έχει περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει.

Η στοματική υγεία, ευθύνεται για μια ομαλή κύηση, θεωρούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ. Μια φλεγμονή στα ούλα, που προκαλείται από βακτήρια που έχουν όλοι οι άνθρωποι, μολύνει τις περιοχές γύρω από τα δόντια και προκαλεί βλάβες μέχρι και στο κυκλοφοριακό σύστημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.500 γυναίκες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ρωτήθηκαν σχετικά με την υγιεινή των ούλων τους και μετά σύγκριναν τις απαντήσεις με την πορεία της κύησης. Οι επιστήμονες συμπαίραναν πως οι περισσότερες από αυτές είχαν καλή στοματική υγιεινή και γενικότερα καλή υγεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Roger Hart, δήλωσε “Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει παρόποιες μελέτες, για το κατά πόσο οι αθένειες των ούλων μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα σύλληψης μιας γυναίκας, αλλά σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη η στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Είναι όπως ακριβώς και η παχυσαρκία, όταν την αντιμετωπίσει μια γυναίκα, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνει έγκυος”.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή