ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΟΝΟΣΙΑ


Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ ναι μεν υπήρξαν κρούσματα, αλλά δεν είχαμε θανάτους απο ελονοσία στη Λακωνία. Με την ανακοίνωση διαψεύδεται σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο έκανε λόγο για σειρά θανάτων από τη νόσο. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν τα εξής:

"Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011, έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).

Όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη Λακωνία οφείλονται στο πλασμώδιο vivax ( P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα.

Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων".

Διάγνωση

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε άμεσα μετά τη διάγνωση των πρώτων κρουσμάτων ελονοσίας στη Λακωνία, με ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας της περιοχής και ενημέρωση του κοινού.

Επίσης, πραγματοποιείται ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων στο επίκεντρο της επιδημίας (περιοχή Σκάλας Λακωνίας), ενώ παράλληλα το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Δυτικός Νείλος

Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για διαφορετικό λοιμώδες νόσημα, το οποίο μεταδίδεται με το απλό κουνούπι (γένος Culex). Στη χώρα μας δεν είχε καταγραφεί περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ σε ανθρώπους, μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

Το καλοκαίρι του 2010 καταγράφηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 262 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από ιό του ΔΝ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, από τα οποία 191 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή /και μηνιγγίτιδα). Καταγράφηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Κατά τη διάρκεια του 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημειώθηκαν επίσης 8 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ εμφανίστηκαν σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, κυρίως δε στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Αττικής.
Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Ο μικρότερος αριθμός κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ κατά την περίοδο 2011, υποδηλώνει επίσης την έγκαιρη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για τη διακοπή της μετάδοσης του ιού.

Όσον αφορά τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ, δε συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με την είσοδο και παραμονή μεταναστών στην Ελλάδα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε τόσο σε εκτεταμένες δράσεις ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ, εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, όσο και στη λήψη μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της νόσου (κωνωποκτονίες).

Επίσης, χρηματοδότησε τη διενέργεια δύο επιστημονικών μελετών: μία μελέτη οροεπιδημιολογικής διερεύνησης στην περιοχή της επιδημίας του 2010 και μία μελέτη χαρτογράφησης των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια για την αξιολόγηση κινδύνου ανά περιοχή.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και για τα κρούσματα ελονοσίας αναφέρονται στις εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ
www.keelpno.gr.



    Στην κορυφή