ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου των άλλων, τόσο μεγαλώνει για αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα διαβήτη «Diabetes Care», μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους.
Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, μια διαταραχή που πλήττει συνήθως ενήλικες, των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις πρώην καπνίστριες και στις παθητικές καπνίστριες.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Νάθαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβαίνει όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά και με τους άνδρες, ενώ παραδέχθηκε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί συνδέεται το κάπνισμα με τον διαβήτη, ίσως όμως παίζει ρόλο ο παράγων της φλεγμονής, τον οποίο προκαλεί ο καπνός.

Τέλος, επεσήμανε ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Τόνισε, επίσης, ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι για εμφάνιση διαβήτη λόγω παθητικού καπνίσματος και, όπως είπε, από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτό συνιστά ακόμη ένα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη προστασίας των παθητικών καπνιστών, ώστε να μην εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών.

Πηγή Ζougla.gr


    Στην κορυφή