ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ


Μια νέα ιαπωνική μελέτη αναδεικνύει έναν ακόμα πιθανό κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος: την αυξημένη πιθανότητα μια έγκυος, που κάπνιζε πριν και κατά την εγκυμοσύνη, να αποβάλει πρόωρα το έμβρυο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σατσίκο Μπάμπα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Οσάκα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Human Reproduction" (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σχεδόν 1.300 γυναίκες και βρήκαν ότι όσες κάπνιζαν πολύ στην αρχή της εγκυμοσύνης (περισσότερα από 20 τσιγάρα την μέρα), είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με όσες δεν κάπνιζαν καθόλου, να κάνουν αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα της εγκύου με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικρό βάρος του νεογνού κ.α. Επίσης οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι το 8% των εγκύων γυναικών κάνουν αποβολή μεταξύ της έκτης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αλλά μετά τη δέκατη εβδομάδα το ποσοστό πέφτει στο 2%.

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πιο πολλές προκαλούνται από τυχαίες γενετικές ανωμαλίες που δεν μπορούν να προληφθούν. Ορισμένες συνήθειες όμως, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή.

Πάντως η νέα έρευνα, σύμφωνα με τους Iάπωνες επιστήμονες, δεν αποδεικνύει τελεσίδικα ότι το κάπνισμα αποτελεί την αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής και επισημαίνουν την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες πάνω στο ζήτημα.
Οι Ιάπωνες ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες εργάζονταν κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής σε σχέση με όσες δεν εργάζονταν έξω από το σπίτι τους. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες έρευνες και σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα πάντως με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων, δεν υπάρχει απόδειξη ότι η εργασία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.


Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή