ΤΟ ΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΑΠΑΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΜΩΡΟΥ


Για την περίπτωση κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΝ Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης προς τον υπουργό Υγείας.
Ειδικότερα αναφέρουν:

"Η οκτάμηνη Πηγή Γεωρνταμιλή πάσχει από ανθεκτική επιληψία-επιληπτική εγκεφαλοπάθεια και, καθώς όλα τα φάρμακα έχουν αποτύχει να βελτιώσουν την κατάστασή της, υποβάλλεται σήμερα σε θεραπεία κετογονικής δίαιτας, που συνιστά και την τελευταία ελπίδα για την επιβίωσή της.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και η 56752/ 1-12-11 ιατρική γνωμάτευση της παιδιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», όπου και νοσηλεύτηκε η μικρή. Σήμερα το παιδί ζει με τους γονείς του στο σπίτι του, σε αποστειρωμένο περιβάλλον προς αποφυγή λοιμώξεων που μπορούν να αποβούν μοιραίες, συνεχίζοντας να λαμβάνει μία σειρά από αντιεπιληπτικά φάρμακα, θεραπευτικά γάλατα κετογονικής δίαιτας και βιταμίνες.

Το ειδικό φαρμακευτικό γάλα το οποίο χορηγείται στο παιδί κοστίζει από 550 μέχρι 650 ευρώ το μήνα, Ωστόσο, σύμφωνα με την υπ. αρ. Γ55/739 (18/2/2010) εγκύκλιο του ΙΚΑ η ασθένεια της μικρής δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των νοσημάτων και των διαταραχών, για τα οποία προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση των απαραίτητων σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Στην περίπτωση μάλιστα της Πηγής Γεωρναταμιλή, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως γράφεται ένα σκεύασμα μη σχετικό με την πάθησή της, αφού στις οδηγίες του ειδικού γάλακτος δηλώνεται ρητά πως αυτό χρησιμοποιείται για την φαρμακοανθεκτική βρεφική επιληψία, η οποία χρήζει κετογονικής δίαιτας.

Επειδή η κυβερνητική πολιτική των περικοπών δεν είναι δυνατόν να αποβαίνει εις βάρος της υγείας, η οποία συνιστά κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα των πολιτών,

Επειδή δεν επιτρέπεται το ΙΚΑ να μην χορηγεί δωρεάν το σκεύασμα που κρίνεται ως απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση της ασθενούς, Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα να δικαιολογηθεί και να καλυφθεί η δαπάνη για την αγωγή της κετογονικής δίαιτας που έχει απόλυτη
ανάγκη η μικρή ασθενής;
2) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να ελεγχθούν τυχόν προβλήματα στη σύνταξη της λίστας, προκειμένου να καλύπτονται από το ΙΚΑ οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων;"





    Στην κορυφή