ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ


Νίκη-σταθμό στον πόλεμο κατά του καρκίνου πέτυχαν Αμερικανοί ογκολόγοι που ανέπτυξαν εμβόλιο το οποίο -προοπτικά- θα μπορεί να αντιμετωπίσει επτά στις δέκα θανατηφόρες μορφές της επάρατης νόσου.

Σε δοκιμές στο εργαστήριο το εμβόλιο συρρίκνωσε όγκους του μαστού κατά 80%. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αντίστοιχα αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει επίσης σε καρκίνους του προστάτη, του παγκρέατος, του εντέρου και των ωοθηκών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και τη Mayo Clinic επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στην πρωτεΐνη MUC1, η οποία παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καρκινικά κύτταρα απ’ ό,τι στα υγιή.

Η πρωτεΐνη αυτή συνοδεύεται από ένα ευδιάκριτο σάκχαρο. Το εμβόλιο λοιπόν «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει το σάκχαρο της πρωτεΐνης, άρα και τα καρκινικά κύτταρα, και να στρέφεται εναντίον τους χωρίς να επηρεάζει τα υγιή.

Η καθηγήτρια Σάντρα Γκέντλερ εξήγησε ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο παρεμπόδισης της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος, με την τοποθέτηση σακχάρων στην επιφάνειά τους, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο το σώμα χωρίς να εντοπίζονται.

Αυτό που κάνει το εμβόλιο που παρασκευάστηκε είναι να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό, ώστε να αναγνωρίζει τα σάκχαρα και να επιτίθεται στους όγκους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκέερτ Τζαν Μπουνς, το εμβόλιο προκαλεί πολύ ισχυρή ανοσολογική απόκριση, οπότε οδηγούμαστε σε μείωση του μεγέθους του όγκου κατά μέσο όρο κατά 80%!

Το σάκχαρο της πρωτεΐνης MUC1 βρίσκεται στο 90% των καρκίνων του μαστού και του παγκρέατος και περίπου στο 60% των καρκίνων του προστάτη, καθώς και πολλών άλλων όγκων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι επόμενο βήμα στην προσπάθειά τους είναι η δοκιμή του εμβολίου στον ανθρώπινο οργανισμό, διαδικασία που εκτιμάται πως θα διαρκέσει περί τα δύο χρόνια. Εφόσον όλα εξελιχθούν καλά, εκτιμάται πως το εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το 2020.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή