ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤOΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία πήραν την ευγενή πρωτοβουλία να τιμήσουν το επιστημονικό έργο και τη συμβολή στην ανάπτυξη της Ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα του Υφηγητή Γρηγόρη Λαμπράκη σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 9 Νοεμβρίου στις 7.00 μμ.

Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κύριος Θεοδόσιος Ν. Πελεγρίνης και θα χαιρετίσει ο τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κύριος Γεώργιος Κρεατσάς. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Γρηγόρη Λαμπράκη θα γίνει από τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κύριο Ηλία Νικολακόπουλο και τον σκηνοθέτη κύριο Στέλιο Χαραλαμπόπουλο ενώ η παρουσίαση του συγγράμματος «Γενική και Κλινική Ενδοκρινολογία» του Γρηγόρη Λαμπράκη από τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κύριο Γεώργιο Μαστοράκο. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την κυρία Αφροδίτη Μάνου που θα συνοδεύει στο πιάνο ο κύριος Αχιλλέας Γουάστωρ.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και το πολιτικό έργο του αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών εξελίξεων των δεκαετιών ΄50 και ΄60 στην Ελλάδα. Δυστυχώς το έργο του και οι επιδόσεις του ως Υφηγητή της Μαιευτικής και Γυναικολογίας έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αν δεν έχουν επισκιασθεί από το πολιτικό διαμέτρημα του ανδρός. Εκείνο όμως που έχει χαθεί στη διάρκεια των ετών σε ότι αφορά στη συμβολή του Γρ. Λαμπράκη στην πρόοδο της Ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα είναι το ειδικό ενδιαφέρον του για τη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, όπως εκφράσθηκε μέσω της διδακτορικής του διατριβής (1943) και της διατριβής του επί υφηγεσία(1949) και πολλαπλών άλλων εργασιών και δημοσιεύσεων, και ακόμη περισσότερο για την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας με την έκδοση δίτομου έργου εφόλης της ύλης της Ενδοκρινολογίας (1954 και 1956). Το τελευταίο αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα σύγγραμμα Ενδοκρινολογίας σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμη επισήμως η ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας αλλά και δεν είχε ακόμη ιδρυθεί η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ούτε και η πρώτη στην Ελλάδα ενδοκρινολογική κλινική. Η επιστημονική ακρίβεια και η βιβλιογραφική πληρότητα του συγγράμματος εκπλήσσουν, ενώ η αρτιότητα της έκδοσης εντυπωσιάζει.
    Στην κορυφή