ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ


Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 άρχισε μία νέα «εποχή» σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έτσι, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κυλικεία και όλοι οι εν γένει χώροι εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι χώροι άθλησης, οι αίθουσες αναμονής, οι χώροι εργασίας ιδιωτικοί και δημόσιοι, τα ταξί… μπαίνουν σε μία νέα εποχή πιο «καθαρή»… Τώρα, πια όλοι οι κλειστοί δημόσιοι χώροι, οι χώροι μέσα στους οποίους θα απολαμβάνουμε το φαγητό, το ποτό μας, οι χώροι διασκέδασης, οι χώροι εργασίας θα έχουν ένα «φρέσκο» αέρα… χωρίς καπνό, χωρίς τη μυρωδιά του καπνού, χωρίς την υπενθύμιση της συνήθειας του καπνίσματος ακόμα και στους ίδιους τους καπνιστές…

Γνωρίζουμε το Νόμο:


Το κάπνισμα απαγορεύεται σε ΟΛΟΥΣ τους ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

ΔΕΝ υπάρχουν εξαιρέσεις.

Σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους υπάρχει ΠΑΝΤΑ σήμανση που απαγορεύει το κάπνισμα.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του μέτρου είναι: Οι ελεγκτές δημόσιας Υγείας, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους. Ζητείται η Συνδρομή την αστυνομίας εάν παραστεί ειδική ανάγκη.

Οι υπεύθυνοι για κάθε δημόσιο χώρο λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Ζητούν από εκείνους που θέλουν να καπνίσουν να βγουν σε εξωτερικό χώρο.

Ως εσωτερικοί χώροι νοούνται τα αίθρια των καταστημάτων και οι χώροι με αποσπώμενη ή συρόμενη οροφή.

Ως εσωτερικοί χώροι νοούνται και οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων που έχουν οριοθετηθεί περιμετρικά με τζαμαρία ή μουσαμά ή νάιλον. Προκειμένου να επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ανοιχτός (χωρίς τζάμια, μουσαμά, νάιλον διαχωριστικά) από δύο τουλάχιστον πλευρές.

Απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων πώλησης καπνού. Ως εξωτερικοί χώροι νοούνται και οι χώροι των προθηκών των περιπτέρων και γενικά ο χώρος που βρίσκεται κάτω από την τέντα του περιπτέρου.

Τα πρόστιμα είναι συγκεκριμένα και επιβάλλονται επιτόπου από τις αρμόδιες αρχές.

Τα πρόστιμα πληρώνονται στις Δ.Ο.Υ. και μειώνονται στο ήμισυ εάν αποπληρωθούν σε διάστημα 15 ημερών από την επιβολή τους.



Εφαρμόζουμε το νόμο σημαίνει:

Όλοι μαζί υποστηρίζουμε την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι καπνιστές δίνουμε το παράδειγμα και αν θέλουμε να καπνίσουμε, καπνίζουμε μόνο στους εξωτερικούς χώρους όπου προβλέπεται.

Οι μη- καπνιστές στηρίζουμε τους φίλους μας. Βοηθάμε τους αγαπημένους μας να νικήσουν τη συνήθεια.

Στηρίζουμε τους καταστηματάρχες στην απόφασή τους να κρατήσουν τους χώρους τους «καθαρούς» από το τσιγάρο.

Στους επίμονους καπνιστές δείχνουμε επίμονα την πόρτα προς τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Συνεργαζόμαστε με τις ελεγκτικές αρχές.

Αν μας επιβληθεί πρόστιμο μπορούμε να το πληρώσουμε μειωμένο κατά το ήμισυ μέσα σε διάστημα 15 ημερών σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ..

Στηρίζουμε το μέτρο, στηρίζοντας τον εαυτό μας. Αν θέλουμε να κόψουμε το τσιγάρο υπάρχει λύση και απευθυνόμαστε στα δημόσια ιατρεία διακοπής του καπνίσματος.

Γινόμαστε όλοι παράδειγμα για τους νέους και τα παιδιά μας.

Παίρνουμε απόφαση ΣΗΜΕΡΑ να κόψουμε το κάπνισμα.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος.



Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για όσα προβλέπονται στο νέο νόμο:

Προληπτικά μέτρα

Προκειμένου να κάνουν σαφές το μήνυμα της εφαρμογής του νέου Νόμου θα ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να αναρτήσουν στα καταστήματα τους τόσο τα λογότυπα της νέας αντικαπνιστικής καμπάνιας όσο και τα αντίστοιχα σήματα «απαγόρευσης του καπνίσματος», τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με τον τρόπο αυτό δείχνετε στους θαμώνες του καταστήματός σας ότι συμμετέχετε και στηρίζετε ενεργά την δράση αυτή ΥΥΚΑ.

Παράλληλα, η ανάρτηση των προειδοποιητικών σημάνσεων αλλά και η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπέζια, τους πάγκους, τα μπαρ, το δάπεδο κτλ των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνιστά προσπάθεια του καταστηματάρχη να ενημερώσει τους πελάτες τους καταστήματος ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και προσμετράτε υπέρ του σε περίπτωση ελέγχου.

Το κάπνισμα επιτρέπεται ΜΟΝΟ στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων και μόνο εάν οι χώροι αυτοί δεν είναι στεγασμένοι, κλεισμένοι περιμετρικά με τζαμαρία, νάιλον ή όποιο άλλο τρόπο. Τα αίθρια και οι χώροι με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή θεωρούνται ως στεγασμένοι χώροι και σε αυτούς το κάπνισμα απαγορεύεται.

Συστάσεις προς τους πελάτες


Σημαντικό στοιχείο για την πρόβλεψη των παραβάσεων είναι και η μη ανοχή του καταστηματάρχη σε εκείνους που «παρακαλάνε» για ένα τσιγαράκι. Ακόμα κι αν πρόκειται για θαμώνα του καταστήματος, να μην του επιτρέψετε να καπνίσει και να μην κάνετε κακή αρχή. Μία καταγγελία στο κατάστημά σας θα φέρει τους ελεγκτές στην πόρτα σας και θα κάνει τους ελέγχους στο χώρο σας συχνότερους.

Η αλήθεια είναι ότι ο πελάτης έχε πάντα δίκιο. Αλλά και ο μη καπνιστής πελάτης έχει το ίδιο δίκιο με τον καπνιστή. Κι επειδή κατά βάθος όλοι μας κατανοούμε την επιβάρυνση του τσιγάρου στην υγεία και τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων, το να ζητήσουμε από κάποιον να βγει από το κατάστημά μας, αν θέλει να καπνίσει το τσιγάρο του… πραγματικά είναι η σωστή κίνηση. Είναι η νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι θα συνηθίσουμε φέτος τον χειμώνα. Είναι η νέα εικόνα που θα βλέπουμε έξω από όλα τα καταστήματα αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον καιρό αυτοί που θα σηκώνονται για να βγουν για ένα τσιγάρο, θα είναι όλο και λιγότεροι.

Συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές

Αν οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει ότι στο χώρο σας κάποιος κάπνιζε, χωρίς να το αντιληφθείτε, τότε συνεργαστείτε με τους ελεγκτές και εξηγήστε τους ότι έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε τους καπνιστές. Αν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τέτοιο κρούσμα στο χώρο σας, τότε ακούστε προσεκτικά τις συστάσεις που θα σας κάνουν οι ελεγκτές, προκειμένου να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις που θα κριθούν απαραίτητες.

Οι μόνοι ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα πρέπει να προβληματίζονται είναι εκείνοι που έχουν αποφασίσει ότι ο νόμος δε θα εφαρμοστεί, οπότε ποιος ο λόγος να μαζέψουν στην άκρη τα τασάκια τους και να βάλουν τις πινακίδες τους… Η αλήθεια είναι ότι το πρόστιμο των 500 και 600 ευρώ μπορεί να μην μοιάζει ιδιαίτερα υψηλό, αλλά οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται σε κάθε επόμενη παράβαση, ενώ συνεχιζόμενες παραβάσεις οδηγούν σε προσωρινή σφράγιση του καταστήματος ακολουθούμενη από οριστική σφράγιση κατά την πέμπτη παράβαση.
Άρα καλύτερα να λάβουμε τα μέτρα μας…


Απαγορεύστε και την κινητή διαφήμιση.


Οι συμπαθητικές νεαρές κυρίες που διαφήμιζαν τσιγάρα μέσα και έξω από καφετέριες και μπαρ θα αποτελούν πλέον ανάμνηση και αυτό γιατί η κινητή διαφήμιση τσιγάρων, που μοίραζαν από διαφημιστικούς αναπτήρες μέχρι κληρώσεις για μαγικά ταξίδια, ανήκει στο παρελθόν. Τα πρόστιμα για τη διαφήμιση προϊόντων καπνού κυμαίνονται από 1500 έως 5000 ευρώ ακριβώς επειδή αυτού του τύπου η προσέγγιση απευθύνεται περισσότερο στου νέους. Οι καταστηματάρχες γνωρίζουν πως και για την πρόληψη αυτών των φαινομένων η συνδρομή τους είναι ουσιαστική.


Πηγή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ






    Στην κορυφή