Θεραπεία της Οστεοπόρωσης με ασύρματο μικροτσίπ στο άμεσο μέλλον


Φαίνεται ότι συσκευές που αναφέρονται στα έργα επιστημονικής φαντασίας που διαβάζουμε ή βλέπουμε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο θα λύσουν τελεσίδικα δύο καθημερινά μας θεραπευτικά προβλήματα: α) την χορήγηση κάποιων ιδιαίτερα ισχυρών αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων στη δόση και στα μεσοδιαστήματα που απαιτούνται για την τέλεια αποτελεσμάτικότητα τους και β) την βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών μέχρι το 100%, που αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο σύγχρονο πρόβλημα στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης.

Ο R. Farra και συν. από την MicroCHIPS Inc, Waltham, Massachusetts δημοσίευσαν on line στις 16 Φεβρουαρίου του 2012 στο Science Translational Medicine την ανακάλυψη και εφαρμογή ενός ασύρματου μικροτσίπ που θα εμφυτεύεται στον οστεοπορωτικό ασθενή και θα του παρέχει αυτόματα το αντιοστεοπορωτικό του φάρμακο ελεγχόμενο από κάποιο ειδικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στο υπολογιστή του γιατρού του.

Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Τεριπαρατίδη, ένα ισχυρότατο αναβολικό φάρμακο, που τώρα χορηγείται σε υποδόριες ενέσεις καθημερινά και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται άμεσα από την συμμόρφωση του ασθενούς σε μια τέτοιας μορφής θεραπεία. Η δράση της Τεριπαρατίδης εξασκείται μόνον όταν χορηγείται κατά ώσεις.

Η εμφυτεύμενη συσκευή που ελέγχεται από ένα ασύρματο μικροτσιπ και περιέχει λυοφιλοποιημένη Τεριπαρατίδη, εμφυτεύθηκε σε 8 γυναίκες που έπασχαν από μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση για 4 μήνες και προγραμματίστηκε έστι ώστε να παρέχει τις αντίστοιχες δόσεις που θα έπαιρναν οι γυναίκες αυτές εάν ελάμβαναν υποδορίως την Τεριπαρατίδη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες είχαν την εμφυτευμένη συσκευή είχαν την ιδια αύξηση των βιοχημικών αναβολικών οστικών δεικτών ή αντίθετα την μείωση των βιοχημικών οστεολυτικών δεικτών όπως και οι ασθενείς που έλαβαν την Τεριπαρατίδη με τον παραδοσιακό τρόπο. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την χρήση του εμφυτεύματος οι δε ασθενείς τόνισαν ότι η συσκευή δεν του επηρέασε καθόλου την ποιότητα ζωής τους.

Βέβαια από την πρώτη επιτυχή εφαρμογή μιας καινούργιας τόσο προωθημένης συσκευής μέχρι την χρησιμοποίησή της στην καθημερική κλινική πράξη συνήθως περνούν 2-3 χρόνια και γιαυτό οι ασθενείς μας θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν την θεραπεία τους με τον παραδοσιακό τρόπο γαι να γλυτώσουν από πιθανά κατάγματα. Παρόλα αυτά η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει προβλήματα που σήμερα τα θεωρούμε ιδιαίτερα δυσεπίλυτα ή ακόμη και άλυτα.


Αχιλλέας Γεωργιάδης
Ρευματολόγος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή