"ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ AIDS


Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάστηκε σήμερα η μεγάλου μήκους ταινία, «Θετικές Ιστορίες», η οποία έχει ως θέμα τον ιό του AIDS.
Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ταινία, αποτελούμενη από έξι ιστορίες μικρού μήκους, με κοινή θεματική τον ιό HIV. Ο παραγωγός της ταινίας, κος Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, συνέθεσε το έργο πέντε σκηνοθετών (Δημήτρη Παπαθανάση, Χάρη Σταθόπουλου, Δημήτρη Άντζου, Θανάση Τότσικα και Δημήτρη Μπαβέλλα) και δημιούργησε τις «Θετικές Ιστορίες», θέτοντας προβληματισμούς και ανοίγοντας το διάλογο γύρω από την ασθένεια του αιώνα μας, το AIDS. Η ταινία αποτελείται από τις έξι ιστορίες μικρού μήκους «Δωμάτιο μηδέν», «Το λάθος», «Αίθουσα αναμονής», «Αφού με ξέρεις», «Θετικό;» και «SAiD», με κύριο μήνυμα την ενημέρωση για πρόληψη της υγείας.

Την υποστήριξή τους για τη δημιουργία της ταινίας έδωσαν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και οι ΜΚΟ Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS. Την διανομή της ταινίας υποστηρίζει η φαρμακευτική εταιρεία MSD (ή Merck για την Αμερική και τον Καναδά).

Η ταινία ξεκινάει την προβολή της σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία. Το 2011 παρατηρήθηκε έξαρση του ιού HIV στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νέων δηλωμένων οροθετικών ατόμων να διπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι. Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων του ιού, της τάξης του 53%, στοιχείο αλαρμικό για τη δημόσια υγεία. Αυτή η αύξηση που παρατηρείται αφορά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Ωστόσο, για την ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών, η αύξηση αγγίζει το 1260% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η ταινία θα προβάλλεται από 25 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παράλληλα με τις «Θετικές Ιστορίες», θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Πραγματεία», το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις ειδικών γύρω από τον HIV. Ένα τμήμα του ντοκιμαντέρ αποτελεί τη secans των τίτλων έναρξης της ταινίας «Θετικές ιστορίες».


    Στην κορυφή