ΘΕΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΓΙΑ HPV


Επιβεβαιώνονται διεθνώς, μετά τη χορήγηση περίπου 70.000.000 δόσεων παγκοσμίως, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της ελάττωσης της συχνότητας εμφάνισης εκδηλώσεων οφειλόμενων στο HPV, καθώς και η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό. Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν όλο και περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες στον εμβολιασμό.

Αυτά ανέφεραν στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης –ΥΥΚΑ οι, κύριος Θεόδωρος Αγοραστός Καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής της Δ΄ Μαιευτικής –Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., κύριος Άρις Αντσακλής, Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, κύριος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, κυρία Θεοδώρα Σταύρου, Ιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ, Υπεύθυνη για θέματα Καρκίνου, κυρία Χαρά Μάργαρη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κυτταρολογικής Εταιρείας και κυρία Ιωσηφίνα Σκούρτα, Πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ – Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Την ECCA εκπροσώπησε ο καθηγητής κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, ο οποίος δήλωσε σχετικά «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στην Ελλάδα κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ο αριθμός των νέων κυρίως γυναικών που εμβολιάζονται εναντίον τού ιού των θηλωμάτων (HPV) και έτσι προφυλάσσονται πρωτογενώς από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Με την πάροδο του χρόνου, η διαπίστωση διεθνώς των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων ως προς την ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης εκδηλώσεων οφειλόμενων στον HPV, καθώς και η έλλειψη σοβαρών παρενεργειών από τον εμβολιασμό μετά τη χορήγηση περίπου 70.000.000 δόσεων παγκοσμίως, οδηγούν όλο και περισσότερα κορίτσια και νέες γυναίκες στον εμβολιασμό. Πρέπει, βέβαια, να γίνει σαφές ότι κάνοντας το HPV-εμβόλιο δεν έχουν να κερδίσουν προστασία από τον κίνδυνο του τραχηλικού καρκίνου μόνο τα μικρά κορίτσια (στα οποία η προστασία αυτή μπορεί να πλησιάσει το 90%!), αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Παράλληλα, έχουν να κερδίσουν και οι γυναίκες που είχαν παλαιότερη HPV-μόλυνση όπως και οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία λόγω προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Τέλος, φαίνεται ότι ο ιός των θηλωμάτων προσβάλλει και προκαλεί αλλοιώσεις και σε άλλα όργανα του σώματος, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, και κατά συνέπεια η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός εναντίον του ιού θα είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερη από όση υπολογίζεται σήμερα.»

Ενώ, ο καθηγητής κύριος Ανδρέας Κωνσταντόπουλος προσθέτει «Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Πραγματική και μακροχρόνια πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό. Είναι τελείως ακίνδυνο και δεν προκαλεί παρενέργειες».
Παράλληλα ο καθηγητής κύριος Άρις Αντσακλής, επισημαίνει ότι «Ο ιός HPV αποτελεί το αποκλειστικό αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λοίμωξη από τον ιό HPV δε μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό. Προλαμβάνοντας τη λοίμωξη, το εμβόλιο παρέχει προστασία εναντίον όλων των νοσημάτων που προκαλούνται από τον HPV, καλοήθη νοσήματα, όπως τα γεννητικά κονδυλώματα και πολλές μορφές καρκίνου. Ο έλεγχος με τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται κανονικά, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών βλαβών που προκαλούνται από τύπους του ιού που δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου παρέχουν σήμερα την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».

Η κυρία Θεοδώρα Σταύρου αναφέρει εκ μέρους του Υπουργείου «Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) στηρίζει την Εκστρατεία του ΑγκαλιάΖΩ, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το ΥΥΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε τεστ Παπανικολάου σε γυναικολογικές κλινικές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από 24 ως 31 Ιανουαρίου 2011»


Τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισε η κυρία Ιωσηφίνα Σκούρτα, η οποία δήλωσε «Στόχος μας με τη φετινή Εκστρατεία είναι όλοι μαζί, Κρατικός Μηχανισμός, Επιστημονική Κοινότητα και ΜΚΟ να συνεργαστούμε, ώστε να φτάσει σε όλες τις γυναίκες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ενημέρωση για την αξία, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, όσο και η σημασία του Pap test για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να διευκολυνθεί η εύκολη πρόσβαση όλων των γυναικών στον εμβολιασμό και το Pap test».
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός των ενεργειών της Εκστρατείας Ενημέρωσης. Με κεντρικό σύνθημα «είναι στο χέρι σου να προστατευθείς!» θα ξεκινήσει την εβδομάδα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις 27 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα και στις 28 Ιανουαρίου στον Πειραιά, ενώ στη συνέχεια να επεκταθεί στην περιφέρεια,
  • Καβάλα 30-31 Ιανουαρίου
  • Θεσσαλονίκη 01-02 Φεβρουαρίου
  • Λάρισα 03-04 Φεβρουαρίου
  • Πάτρα 05-06 Φεβρουαρίου
  • Ηράκλειο 08-09 Φεβρουαρίου

Στις κεντρικές πλατείες των παραπάνω πόλεων θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο, από το οποίο θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό από εθελοντές του ΑγκαλιάΖΩ και ιατρούς (γυναικολόγους, παιδίατρους, κυτταρολόγους), οι οποίοι θα απαντούν σε ερωτήματα του κοινού για ότι αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Παράλληλα, το κοινό θα καλείται να συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό, ο οποίος θα είναι κοινός για όλους και θα τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της Εκστρατείας. Συγκεκριμένα στο χώρο ενημέρωσης θα υπάρχει ένα αερόστατο, το οποίο θα είναι λογοτυπημένο και θα φέρει ένα από τα μηνύματα της Εκστρατείας μασκότ του ΑγκαλιάΖΩ

Στο περίπτερο θα υπάρχουν ερωτηματολόγια, όπου οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα καλούνται να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικές με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και «Ποιο ήταν το μήνυμα της ημέρας;». Το ίδιο ερωτηματολόγιο θα μπορεί να συμπληρώνεται και ηλεκτρονικά.

Η Εκστρατεία θα κλείσει στις 10 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα όπου τα τρία στοιχεία της καμπάνιας (αερόστατο, μασκότ & μπαλόνια) θα εμφανιστούν ταυτόχρονα, ενώ μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και συναισθημάτων θα ακούγονται μηνύματα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού.


    Στην κορυφή