ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑΧΙΚΟΥΣ ΚΩΛΙΚΟΥΣ


Τα αποτελέσματα μιας μοναδικής νέας πολυεθνικής μελέτης, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα στο Alimentary Pharmacology & Therapeutics, καταδεικνύουν την ανάγκη για εύκολα διαθέσιμες (μη συνταγογραφούμενες) θεραπείες ταχείας δράσης για όσους πάσχουν περιοδικά από κοιλιακές συσπάσεις (κράμπες) και πόνο.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, ερωτήθηκαν πάνω από 1.700 άτομα στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη διασαφήνιση χαρακτηριστικών της φαρμακευτικής αγωγής που είχαν επιλέξει, εάν έπασχαν από αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, 90% των θεραπειών αφορούσε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, τα οποία συνήθως λαμβάνονταν κατ’ επίκληση για την ανακούφιση ενός επεισοδίου πόνου.


Τρέχοντα ζητήματα θεραπείας

Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, 73% των ατόμων επιλέγουν σπασμολυτικά, όπως την βουτυλοβρωμιούχο υοσκίνη, γνωστή με την ονομασία Buscopan - ως άμεση θεραπεία, αλλά σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντιόξινα και τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται συχνά, γεγονός που δυνητικά έχει ως αποτέλεσμα λανθασμένη ή ανεπαρκή θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φάνηκε ότι ένα μεμονωμένο φάρμακο δεν απαντά κατ’ ανάγκη στο σύνολο των αναγκών των ατόμων που πάσχουν από συσπάσεις και πόνο στην κοιλιακή χώρα. Τα άτομα που απάντησαν στην έρευνα από τις ΗΠΑ ήταν εκείνα που χρησιμοποιούσαν το μεγαλύτερο εύρος φαρμάκων.


Πληθυσμός πασχόντων

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από συσπάσεις, πόνο και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα. Τα χειρότερα περιστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα επίπονες συσπάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται έως και δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Άλλα άτομα μπορεί να εμφανίζουν τέτοια επεισόδια κάθε δύο με τρεις μήνες . Συχνά, τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα, διαταράσσοντας τις καθημερινές δραστηριότητες. Η έρευνα έδειξε ότι ο επιπολασμός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν αρχικά επισκεφθεί ιατρό για τις κοιλιακές τους ενοχλήσεις, και το 11% εξ αυτών διεγνώσθησαν με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ).
Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Digestive Disease Week τον Μάιο του 2010, έδειξε ότι σε μια διαδικτυακή έρευνα πασχόντων από ΣΕΕ, τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν κοιλιακή δυσφορία (57,5%), κοιλιακός πόνος (38,7%) και πρήξιμο (53,8%). Το 91% των πασχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα.

Θεραπεία ‘κατ’ επίκληση’

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα πολυεθνική μελέτη έδειξε πως οι φαρμακευτικές θεραπείες σπάνια λαμβάνονταν προληπτικά, αλλά αντιθέτως όταν εκδηλωνόταν πόνος ή δυσφορία, δηλ. κατ’ επίκληση. Η συχνότερο επιζητούμενη ανάγκη μιας αγωγής ήταν η γρήγορη δράση, ακολουθούμενη από τη μακροχρόνια ανακούφιση. Η συχνότητα της λήψης φαρμάκων διέφερε σημαντικά από χώρα σε χώρα, με το 50% των συμμετεχόντων από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν φάρμακα τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση και τους Ευρωπαίους να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί στη χρήση φαρμάκων με τέτοια συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, κατέστη σαφές ότι όταν εκδηλώνονταν συμπτώματα κοιλιακών συσπάσεων ή πόνου, οι πάσχοντες συνήθως χρησιμοποιούσαν κάποιο μέσο ανακούφισης των συμπτωμάτων.

Όταν ερωτήθηκαν πώς επέλεξαν το φάρμακό τους, οι πάσχοντες ανέφεραν πρώτα τον ιατρό τους και έπειτα φίλους, συγγενείς ή άλλους πάσχοντες. Στις ΗΠΑ, 18% των ατόμων ανέφεραν ότι είχαν επηρεαστεί από διαφημίσεις, ενώ στις άλλες χώρες η επιρροή έπαιξε μικρό ρόλο (έως και 6%).
Αυτή η νέα πολυεθνική έρευνα, η οποία είχε χορηγό την Boehringer Ingelheim, εξετάζει για πρώτη φορά τη φαρμακευτική αγωγή για τους σπασμούς και τον πόνο στην κοιλιακή χώρα, σε ένα τόσο ευρύ πληθυσμό. Φανερώνει την ανάγκη για γρήγορες, αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.



    Στην κορυφή