"ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ" ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του προστάτη στην Αγγλία. Ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία έζησαν περισσότερο, παρουσίασαν λιγότερες παρενέργειες ενώ μειώθηκαν και οι πόνοι που αισθάνονταν.

Μάλιστα, επειδή η δοκιμή ήταν τόσο πετυχημένη, οι γιατροί τη σταμάτησαν πρόωρα και χορήγησαν το φάρμακο και στο δεύτερο γκρουπ των ασθενών που έπαιρναν ένα «ψεύτικο» χάπι (το λεγόμενο placebo) σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μορφή χημειοθεραπείας. Στις κλινικές δοκιμές, πάντα υπάρχει μία ομάδα ασθενών που λαμβάνει - χωρίς να το γνωρίζει - ένα χάπι που δεν έχει καμία δραστική ουσία.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως «θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουμε να τους χορηγούμε το ψεύτικο χάπι, αφού μπορούμε να τους σώσουμε τη ζωή». Κι έτσι, χορήγησαν σε όλους τους συμμετέχοντες τη νέα θεραπεία. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 922 ασθενείς στο Νοσοκομείο Μάρτσντεν του Λονδίνου.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν ένα «ραδιενεργό» φάρμακο που εκπέμπει ακτινοβολία άλφα, ένα είδος τοπικής χημειοθεραπείας, η οποία χτυπάει μόνο τα καρκινικά κύτταρα στο σημείο εκείνο. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για τον καρκίνο», τονίζει ο Κρις Πάρκερ, επικεφαλής της έρευνας.

«Η κλασική χημειοθεραπεία είναι πολύ πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό γιατί καταστρέφει όλα τα αναπτυσσόμενα κύτταρα, όχι μόνο τα καρκινικά. Με το νέο φάρμακο, χρειάζονται από μία έως τρεις δόσεις για να καταστραφούν μόνο τα καρκινικά κύτταρα», εξηγεί ο επιστήμονας.
Επιπλέον η μέθοδος αυτή προκαλούσε μικρότερες βλάβες στα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ερευνητές, να μην υποφέρουν οι ασθενείς τόσο πολύ απο παράπλευρες βλάβες, όπως συμβαίνει συνήθως με τους ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν τη συνηθισμένη χημειοθεραπεία.

Πολλοί ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης λόγω μετάστασης στα οστά. Αρχικά, στη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους.

Το ποσοστό θανάτων ήταν 30% μικρότερο στην ομάδα που έλαβε το νέο φάρμακο με τα σωματίδια άλφα, ενώ οι ασθενείς αυτής της ομάδας έζησαν, κατά μέσο όρο, 14 μήνες, ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας, 11 μήνες μετά τη διάγνωση. Επίσης, παρουσίασαν πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η νέα θεραπεία είναι ασφαλής και για αυτό αποφάσισαν να τη χορηγήσουν σε όλους τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές.

Η βρετανική Ερευνητική Αρχή για τον καρκίνο χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ελπιδοφόρα, τονίζοντας οτι μπορούν να αποτελέσουν μια επιπρόσθετη θεραπεία ειδικά για τους ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ online


    Στην κορυφή