ΤΕΣΤ ΦΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΗΝΑ ΚΥΗΣΗΣ


Οι μέλλοντες γονείς θα μπορούν να γνωρίζουν το φύλο του παιδιού τους από τον δεύτερο κιόλας μήνα, χάρη σε ένα καινούργιο, απολύτως ακίνδυνο τεστ DNA του εμβρύου στο αίμα της εγκύου.

Το τεστ θα αναζητά στο μητρικό αίμα ίχνη του χρωμοσώματος Υ, που προσδιορίζει αποκλειστικά το αρσενικό φύλο. Αν βρεθούν, αυτό σημαίνει ότι το παιδί είναι αγόρι. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κορίτσι με πιθανότητα... 95-99%, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Ταφτς, που τελειοποίησαν τη νέα τεχνική.

Οι έρευνες
Εως τώρα ο γιατρός διαπίστωνε το φύλο του παιδιού με υπερηχογράφημα μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας κύησης. Οι έρευνες έδειξαν ότι η νέα μέθοδος είναι πιο ακριβής από τα τεστ ούρων (αξιοπιστία μόλις 41%) και τα υπερηχογραφήματα, αλλά και ασύγκριτα ασφαλέστερη σε σχέση με την αμνιοκέντηση, που ενέχει κίνδυνο αποβολής 1%.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η δρ Νταϊάνα Μπιάνκι, της Ιατρικής Σχολής του Ταφτς. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (Journal of American Medical Association), αποτελούσε ουσιαστικά συγκριτική ανάλυση 57 δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών για 6.500 κυήσεις. Το συμπέρασμα ήταν πως το αιματολογικό τεστ υπερτερεί σε ακρίβεια άλλων τεχνικών, αφού "πέφτει μέσα" κατά 98%, όταν πρόκειται για αγόρι και 94,8% για κορίτσι.

Παρόμοιες διαγνωστικές μέθοδοι φύλου χρησιμοποιούνται αρκετά στην Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία κ.ά.), αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν μήπως γίνει κακή χρήση τους σε Κίνα και Ινδία, όπου τα αγόρια προτιμώνται από τα κορίτσια. Σημειώνεται ότι το τεστ μπορεί να είναι χρήσιμο σε οικογένειες με κληρονομικές διαταραχές, όπως αιμοφιλία.

Πηγή ΕΘΝΟΣ


    Στην κορυφή